Download de KNAF app

Verstappen Wereld Kampioen karting in KZ klasse!

Varennes sur Ailler (Frankrijk), 23 september 2013 - Het pas 15-jarige karttalent Max Verstappen heeft op het Franse circuit van Varennes het CIK-FIA Wereldkampioenschap KZ1 gewonnen. Deze snelste klasse van de schakelkarts wordt algemeen beschouwd als de koningsklasse van de kartsport. "Geweldig, het voelt gewoon super. Ik ben reuzeblij met deze overwinning en wereldtitel", aldus de kersverse kampioen. In de CIK-FIA International KZ2 Super Cup leek het eveneens 15-jarige KTF-karttalent Marijn Kremers op weg naar een topklassering, maar werd in de prefinale door een aanrijding uitgeschakeld.

Kremers Varennes 01 249x166

De sterkste karters ter wereld kwamen afgelopen weekend bijeen in het Franse Varennes om te strijden voor het CIK-FIA Wereldkampioenschap KZ1 en de CIK-FIA International KZ2 Super Cup. Na eerder dit seizoen al twee Europese titels te hebben gewonnen, ging het 15-jarige karttalent Max Verstappen op voor zijn eerste wereldtitel van dit jaar. De Limburgse CRG-fabrieksrijder maakte zijn favorietenrol meer dan waar door vanaf poleposition de tweede prefinale op zijn naam te schrijven. Door een iets mindere start viel Verstappen in de finale terug naar plaats drie, maar wist met fraaie inhaalacties de koppositie te heroveren, om uiteindelijk weg te rijden bij de concurrentie en met een voorsprong van 3,3 seconden de wereldtitel in de koningsklasse van de kartsport voor zich op te eisen. "Ik liet het gat niet te groot worden en kon vervolgens de twee rijders voor me passeren. Ondanks dat ze in mijn slipstream zaten, kon ik van ze wegrijden. Dit voelt super", aldus een dolblije Verstappen.

Verstappen Varennes 249x166Verstappen Varennes podium 475x316

In de KZ2 klasse leek het eveneens 15-jarige KNAF Talent First-karttalent Marijn Kremers ook op weg naar een prachtig resultaat. In een veld van maar liefst 92 deelnemers reed Kremers naar de zesde kwalificatietijd om vervolgens in vier van de zes kwalificatieheats als derde te worden afgevlagd. Daarmee plaatste het KTF-talent zich als derde door de tweede prefinale. In de eerste bocht werd Kremers echter aangetikt en spinde waardoor hij als 20ste de finish passeerde en de finale aan zijn neus voorbij zag gaan. "Hoewel ik op de absolute top iets tekortkwam, ging het tot de prefinale super. Helaas zit het systeem zo in elkaar dat ondanks de goede resultaten in de heats, alleen de uitslag van de prefinale telt. Dat pakte in mijn nadeel uit", blikte een uiteraard teleurgestelde Kremers op zijn verder zo geslaagde WK terug.

Marco du Pau, KNAF Talent First-bondscoach voor de karting over het voor de Nederlandse kartsport mooie weekend. "Wat Max betreft vallen we in herhaling, ongelofelijk wat hij dit jaar doet. Zelfs in de finale, als hij vanaf plek drie terug moet komen, rijdt hij zo gecontroleerd en koel. Als één van de jongste deelnemers al deze ervaren rijders kloppen is ontzettend knap. Marijn heeft ook heel goed gereden. Het hele weekend in de top vijf, maar in de prefinale ging het buiten zijn schuld mis. In deze opzet ben je dan verder kansloos voor een plaats in de finale, die hij op basis van zijn snelheid absoluut verdiend had."