Download de KNAF app

Van Welij ziet uitstekende ELE Rally beloond worden

  • KNAF Talent First: Mooie rallysport promotie door talenten tijdens ELE Rally….
  • Stephen van Welij: Uitstekende ELE Rally met Mitsubishi Colt CZT beloond…
Aan de finish van de 46e Paradigit-ELE Rally was iedereen het er over eens dat de rallysport in Nederland leeft en dat er spannende wedstrijden zijn met mooie winnaars. Ook het KNAF Talent First team liet zich hierbij niet onbetuigd. Het jonge talent Stephen van Welij liet in zijn derde rally opnieuw zien dat hij veel progressie maakt in zijn nog prille carrière. Met aan zijn zijde de ervaren navigator Hans van Goor begon hij verstandig, maar al snel lag de KNAF Talent First equipe aan de leiding van de klasse waarin de Mitsubishi's Colt uitkomen. En met ruim 3 minuten voorsprong op de nummer 2 reed Van Welij na 18 klassementsproeven als winnaar van die klasse over het finishpodium in Helmond. En KNAF Talent First Team Holland rijder Kevin Abbring, net teruggekeerd vanuit Portugal na zijn eclatante overwinning in het J-WRC, bewees de rallysport ook een goede dienst. Niet alleen won hij afgetekend de Nissan 350Z klasse, met een op bio-methanol rijdende auto van Bas Koeten Racing, hij bezorgde ook D66 partijleider Alexander Pechtold een unieke ervaring: Pechtold mocht bij wijze van uitzondering op de tweede klassementsproef van de rally plaats nemen in de hot seat naast Abbring en zo ervaren hoe 'groene rallysport' voelt! Eric Noort, de bondscoach van de Nederlandse autosportfederatie KNAF toonde zich tevreden in Helmond: "Stephen heeft wederom goed gereden; hij laat zien dat hij goed luistert naar de coaching van de navigator, zijn team en van anderen die hem de fijne kneepjes bijbrengen. En daardoor boekt hij veel vooruitgang!"

ele van welij 1 434x289

Stephen van Welij
Voor Stephen van Welij begon de Paradigit-ELE Rally al meteen goed; op de eerste twee proeven moest hij Marc van der Heide nog voor zich dulden in de klasse van de Mitsubishi's Colt. Maar daarna schroefde Van Welij het tempo op: "Op de eerste keer dat we de proeven reden probeerde ik de rempunten te vinden om vervolgens bij de tweede keer over dezelfde proef flink snelheid te maken." Op de proef bij Wintelre (85% zand) resulteerde dat bij de tweede door-komst in een veel snellere tijd: "Ondanks de diepe sporen waren we bijna een minuut sneller; ik kon daar in de praktijk brengen wat ik begin dit jaar tijdens mijn trainingsstage bij Anders Kullang in de Zweedse sneeuw leerde; gewoon flink gas blijven geven door de sporen en niet te veel sturen!" Ook navigator Hans van Goor was blij met het behaalde resultaat: "We hadden nu wat meer directe competitie en Stephen heeft sterk gereden; een keer op de 'rundkurs' van St. Oedenrode zijn we gespind, maar verder hebben we een vrijwel foutloze rally gereden." Van Welij ziet daarom met extra vertrouwen uit naar de vierde wedstrijd van het Nederlands kampioenschap, de Exotic-Green Rally, op 9/10 juli in en rond Etten-Leur: "Nu waren er 4 Colts aan de start, maar in de Exotic-Green komen er weer 2 bij; dus dat verhoogt de competitie!"

ele van welij 2 426x284

ELE Rally
De 46e Paradigit-ELE Rally werd vrijdag en zaterdag in Noord-Brabant verreden. Start en finish vonden plaats op de High Tech Automotive Campus in Helmond en de rally telde 18 klassementsproeven over een lengte van 172 km. De uitdaging van deze rally lag onder meer in de gevarieerdheid van de ondergrond: zand en verharde wegen wisselden elkaar af, wat een groot aanpassingsvermogen van de rijders vergde. De zege ging naar Mark van Eldik in zijn Mitsubishi Lancer WRC; ondanks een paar foutjes op de laatste proef behield hij een marge van 3,7 seconden op de als tweede geklasseerde Erik van Loon (Ford Focus WRC). Van de op vrijdag 73 gestarte equipes bereikten er zaterdagnacht 51 de finish.