Download de KNAF app

Van der Marel met steun van NOC*NSF in FIA WRC Academy

  • Timo van der Marel: Geweldige kans om op hoogste niveau mee te draaien…
  • Ook Dennis Kuipers onder auspiciën van KNAF Talent First in WRC…
Aan het begin van het nieuwe rallyseizoen krijgt de Nederlandse rallysport een extra impuls. Naast Dennis Kuipers (Ford) en Peter van Merksteijn junior (Citroën) zal ook Timo van der Marel in het WRC van start gaan. Hij krijgt onder de vleugels van KNAF Talent First de kans om zich te bewijzen in de nieuwe FIA WRC Academy. Zo krijgt het Talent First programma toch nog een vervolg in de rallysport, na de prima prestaties van Hans Weijs jr (nipt 2e in het J-WRC 2010) en Kevin Abbring. KNAF Bondscoach Eric Noort: "Begin van het jaar bleek dat wij met hulp van NOC*NSF toch een equipe konden afvaardigen in het WRC; weliswaar was het toegezegde budget niet volledig dekkend, maar dank zij de hulp van Ipatec van René Kuipers kregen we net voor sluiting van de inschrijving de financiën praktisch rond en dan moet je meedoen natuurlijk! Met Timo van der Marel hebben we na Weijs en Abbring een volgende topper in huis!" Daarnaast besloot het KNAF Talent First bestuur om ook de 25-jarige Dennis Kuipers op te nemen in het talentenprogramma, op basis van zijn talent, ambities en bewezen inzet op het hoogste niveau in het wereldkampioenschap rally's.

Timo van der Marel
Timo van der Marel, winnaar van de KNAF Talent First selectie 2008, voldoet aan de gestelde criteria om zich in te schrijven als deelnemer aan de FIA WRC Academy: dé opleidingsklasse die de FIA voor 2011 in het leven heeft geroepen na het verdwijnen van het J-WRC. Voor de 21-jarige Timo van der Marel kwam de kans om in het WRC in actie te komen toch nog onverwacht: "Natuurlijk had ik er wel naar gekeken, maar ik had geen idee hoe ik dat financieel rond moest zien te krijgen. Weliswaar kan ik rekenen op mijn trouwe sponsors Vierhouten Pallets, Abel Pasman Infra en Modiform, maar deelname aan het WRC is toch even van een andere orde." Van der Marel zal dit seizoen met een nieuwe navigator rijden, Erwin Berkhof, en daarmee keert een fameuze naam terug in de rallysport: Jan van der Marel en Jan Berkhof (de vaders van Timo en Erwin) maakten furore in de rallysport in de jaren zeventig. Timo van der Marel: "Dat is een leuke bijkomstigheid, maar het belangrijkste is natuurlijk dat we in deze nieuwe klasse kunnen starten. Ik ben daar enorm blij mee en de KNAF, NOC*NSF en Ipatec dan ook dankbaar!"

marel en berkhof wrc academy 2011 400x267

FIA WRC Academy
De FIA heeft het Junior World Rally Championship een vervolg gegeven met de instelling van de FIA WRC Academy, een nieuwe klasse voor jonge rallyrijders. De rijders hoeven zich geen zorgen te maken over de preparatie en de service van de auto's, want dat wordt allemaal centraal geregeld. Er zal gereden worden met de 170 pk sterke Ford Fiesta R2 (1.600 cc), die voor alle (maximaal) 24 deelnemers gelijkwaardig is en kant-en-klaar wordt gerund door M-Sport van Malcolm Wilson. Er staan 6 WRC rally's (Portugal, Italië, Finland, Duitsland, Frankrijk en Wales) op het programma, waarbij de WRC Academy deelnemers steeds 2 (van de drie) dagen in actie komen. Zij krijgen bovendien coaching op het gebied van rijtechniek, navigatie, mentaal, fysiek en media. Een unieke kans, die de KNAF en Timo van der Marel met beide handen aangrijpen.

KNAF Talent First
De Stichting KNAF Talent First is al ruim 10 jaar actief om jonge autosport talenten te scouten en te begeleiden bij hun eerste stappen op de autosportladder. Op het circuit werden onder meer Ho-Pin Tung (testrijder bij het Renault F1 team) en Giedo van der Garde (actief in GP2) begeleid. Op dit moment is ook een selectie veelbelovende zeer jonge (10 - 14 jaar) karters onderdeel van het Talent First project. KNAF Talent First wordt gesteund door NOC*NSF en het FIA Institute.