Download de KNAF app

Van den Brand wint 350Z Challenge in GTC Rally rond Etten-Leur

Etten-Leur, 15 juli 2013 - KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand heeft in de loodzware GTC Rally op overtuigende wijze de Nissan 350Z Challenge op zijn naam geschreven. "Het ging echt super goed. We waren er al een paar keer dichtbij, maar nu viel alles op zijn plek", kon een dolblije KTF-rijder na afloop tevreden vaststellen. KTF-rijder Leo van der Eijk werd geplaagd door pech, maar wist toch het finishpodium te halen en werd in de 350Z Challenge uiteindelijk als zesde geklasseerd. KTF-rallytalent 2013 Mike Veldhuisen reed op de wegen rond Etten-Leur de Jumbo Short Rally, was in een fraai gevecht om de koppositie in zijn klasse verwikkeld, maar werd op slag kansloos toen anderhalve proef voor het einde de koppeling van zijn Chevrolet Kalos het begaf.

De GTC Rally op de wegen rond het Brabantse Etten-Leur geldt met zijn 210 kilometer aan klassementsproeven als één van de zwaarste rally's van Nederland. Beroemd is daarbij vooral 'De Nacht van Achtmaal' die dit jaar weer in het proevenschema was opgenomen en ook nu veel equipes de nodige problemen opleverde. Zo niet KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand, die niet alleen een foutloze rally reed, maar al zijn concurrenten in de Nissan 350Z Challenge op snelheid klopte en daarmee de winst greep in zijn klasse. Genavigeerd door Eddy Smeets legde de rijder uit Sint-Oedenrode zelfs beslag op een fraaie negende plaats in het algemeen klassement. "Het ging echt super goed. We wilden rustig openen om later toe te slaan, maar verloren in de eerste proeven desondanks nauwelijks tijd. Toen we even aanzetten, was die achterstand in één proef weggewerkt en hebben we vervolgens bijna alle proeven gewonnen. We waren ook heel constant. Op een proef die we drie keer moesten rijden bedroeg het verschil tussen onze snelste en langzaamste tijd slechts 2,5 seconden. Vrijdagavond was het op de 20 kilometer lange proef flink mistig en dan moet je dus 100% op de aanwijzingen van je navigator vertrouwen. Juist daar pakten we de grootste tijdwinst. We waren al een paar keer dichtbij een overwinning in onze klasse, maar nu viel alles op z'n plek", keek Van den Brand op zijn succesvolle rally terug. Met zijn zege is de KTF-rijder nu de leider in de tussenstand van de 350Z Challenge.

gtc rally 2013 vd brand 250x167mats vd brand   eddy smeets1 gtc rally2013 261x147

Leo van der Eijk kende als tweede KNAF Talent First-rijder in de 350Z Challenge weinig geluk op de proeven rond Etten-Leur. Op vrijdagavond zat alles tegen, waarna het 21-jarige talent uit Nieuwerkerk aan den IJssel kansloos was voor een topklassering. "De oliedruk viel weg waardoor ik rustig moest gaan rijden, de knop van de versnellingspook schoot los, op de langste proef reden we zonder iets geraakt te hebben lek en vervolgens op proef acht gleden we achterwaarts een greppel in. Het was absoluut niet onze avond", gaf Van der Eijk slechts een kleine opsomming van wat er vrijdagavond gepasseerd was. Op zaterdag revancheerde het KTF-rallytalent zich. "Het klassement was weg, dus de zaterdag stond vooral in het teken van vertrouwen opbouwen." Dat lukte uitstekend want met Annemieke Hulzebos aan zijn zijde klokte Van der Eijk in de auto van het Deltion Rallyteam snelle tijden, op de meeste proeven zelfs goed voor een top drie positie in de 350Z Challenge. Ondanks het op vrijdagavond opgelopen tijdverlies passeerde het KTF-talent toch nog als zesde in zijn klasse het finishpodium.

foto servicepark gtc 250x167vd eijk gtc rally 2013 249x167

Leo van der Eijk in actie tijdens GTC Rally Serviceplaats Deltion College (P. van Boven)
KNAF Talent First-rallytalent 2013 Mike Veldhuisen reed op de wegen rond Etten-Leur de 84 kilometer aan klassementsproeven van de Jumbo Short Rally. De 21-jarige inwoner van het Noord-Hollandse Avenhorn leek daarbij met de Chevrolet Kalos van het Deltion Rallyteam op weg naar een overwinning in zijn klasse, toen de techniek roet in het eten gooide. "We hadden de snelheid meteen te pakken en waren in een mooie strijd om de kop verwikkeld met de andere Kalos in het veld. Op de voorlaatste proef begaf de koppeling het en moest ik de rally met 60 km/u uitrijden. De kans op de winst in de klasse was daardoor natuurlijk verkeken", blikte de door Arjan Wissink genavigeerde Veldhuisen op zijn tweede short rally terug. Omdat de KTF-rijder nu in beide short rally's waaraan hij heeft deelgenomen is geklasseerd, mag hij vanaf nu ook in de gewone rally's van start gaan.

gtc rally 2013 - veldhuisen 02 250x167gtc rally 2013 - veldhuisen 250x167

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach over de verrichtingen van de KTF-rallytalenten in Brabant. "Mats was weer erg goed bezig. Hij rijdt ontspannen en heeft zijn team goed georganiseerd waardoor hij zich niet met de auto hoeft te bemoeien. Toen hij even ging pushen, reed hij zo bij de concurrentie weg. Prima dus. Leo had te veel problemen. Op de proeven waarin niets gebeurde, reed hij goede tijden, maar toen was de rally voor hem al verloren. Voor Mike gold eigenlijk hetzelfde. Voldoende snelheid maar haperende techniek."