Download de KNAF app

Ups en downs voor KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand in WK-Rally van Portugal

1432558874-m vd brand portugal 2
KNAF Talent First-rallytalent Mats van den Brand heeft, ondanks technische tegenslag, een uitstekende indruk achtergelaten op de organisatie van de Drive Dmack Fiesta Trophy. Tijdens een aantal van de 10 gereden proeven in de Vodafone rally van Portugal wisten Van den Brand en zijn Belgische navigator Martijn Wydaeghe top 5-tijden te realiseren. Een mooie prestatie, want voor het KNAF Talent First-talent was het pas zijn allereerste rally ooit op gravel, terwijl zijn concurrenten hier juist veel ervaring mee hebben. Een lekke band en andere technische tegenslagen tijdens de tweede en derde dag kostten hen echter zoveel tijd, dat een 7e eindklassering het maximaal haalbare was.

De enige ervaring die Mats van den Brand voor aanvang van de Vodafone Rally van Portugal had met gravel was de speciale graveltraining die hij vorig jaar dankzij Verkooijen Rally Sport en de KNAF heeft kunnen volgen in Engeland. "In Nederland rijden we alleen op asfalt en op gravel is werkelijk alles anders. Zelfs het maken van de pacenotes vereist een andere aanpak. Ook was het voor het KNAF rally-talent zijn eerste optreden met de nieuwe Ford Fiesta R2 voorzien van 1-liter Ecoboost-motor. Toch ging eigenlijk alles beter dan verwacht, met als hoogtepunt een tweede tijd achter de latere winnaar Max Vatanen in de zesde klassementsproef. De meeste jongens hebben al zo'n vier jaar ervaring op gravel, terwijl Martijn en ik flink hebben moeten pionieren. Dat we dan toch top 5-tijden kunnen realiseren is veelbelovend", weet het rally-talent.

Jammer genoeg liet de techniek de inwoner van Sint Oedenrode tijdens zijn debuut in een WK-rally af en toe in de steek. Op vrijdag zorgde een motorstoring, die Van den Brand gelukkig zelf kon oplossen, en een lekke band voor kostbaar tijdverlies. Op zaterdag was het een gescheurde draagarm die een goed resultaat voor het KNAF-talent in de weg zat. Toch wisten Van den Brand en Wydaeghe indruk te maken op de organisatie van de Drive Dmack Fiesta Trophy, omdat de snelheid van het debuterende duo erg goed was. "Wanneer we een goed ritme weten te vinden en de pech weg blijft, zullen we zeker verder naar voren komen", is Van den Brand optimistisch.

"Ik heb enorm genoten van mijn debuut in de WK-rally. Alles is zeer professioneel georganiseerd, aan alles kun je merken dat dit de absolute top is op rallygebied. Heel bijzonder vond ik het hoe enthousiast het publiek hier in Portugal is. De sfeer is werkelijk fantastisch en tijdens de proeven geven de duizenden bezoekers je extra motivatie om tot het uiterste te gaan. Ook de samenwerking met Martijn ging uitstekend en ik heb er veel vertrouwen in dat wij dit seizoen mooie dingen kunnen laten zien", kijkt Van den Brand positief op zijn WK-debuut terug.

1432558868-m vd brand portugal 1
De volgende WK-rally vindt plaats in Polen en zal opnieuw op gravel worden gereden. Maar eerst staat voor Van den Brand een thuis-rally op het programma. "Volgend weekend rijd ik in de ELE Rally bij mij thuis in Veldhoven. Daar kijk ik ook erg naar uit."

Gerard Grouve, KNAF Talent First-bondscoach voor de rally: "Het was voor Mats een moeizaam weekend met ups en downs. Ondanks de mechanische problemen heeft hij met top-tijden in de proeven toch laten zien waartoe hij in staat is, zelfs op een voor hem nieuwe ondergrond als gravel. Ik weet zeker dat Mats dit seizoen voor verrassingen gaat zorgen in de Drive Dmack Fiesta Trophy."