Download de KNAF app

Uitstekend WRC-debuut van Kevin Abbring in WK Rally's tijdens Rally van Zweden

Abbring02SWE15a
Nederlander Kevin Abbring heeft bij zijn debuut met een WRC-auto in het Wereldkampioenschap Rally's een uitstekend resultaat geboekt door in de moeilijkste rally uit het WK een 11e plaats in het algemeen klassement te scoren. Ook kon het Hyundai Motorsport N team een punt bijschrijven op het conto in de stand voor de constructeurs. De Belg Neuville behaalde een fantastische tweede plaats in de eindrangschikking waardoor Hyundai Motorsport tweede blijft in de stand voor het WK met 55 punten. Daarnaast behaalde de Belg extra punten door als tweede te finishen in de Power Stage, waardoor hij een fraaie tweede plaats bekleedt in de stand voor het WK. Een prima resultaat voor Hyundai Motorsport met de drie gestarte auto's in de top elf.

Tekst en foto's: PR

Het Hyundai Motorsport-team drukte vanaf het begin een stempel op Zweden-rally, bestaande uit 21 klassementsproeven over sneeuw en ijzel, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor onze zuiderbuur Thierry Neuville. Hij behoorde drie dagen lang tot de allersnelsten en heeft zelfs enige tijd aan de leiding gelegen. De spannende strijd om de eindzege ging door tot de allerlaatste Power Stage klassementsproef van 15,87 kilometer waarbij de drie kanshebbers een onderling van slechts 4,6 seconden hadden.

Abbring02SWE15s
Kevin Abbring
De Rally Sweden betekende een belangrijke fase in het leerproces voor Kevin Abbring waarbij hij vooral wilde wennen aan zijn nieuwe rally-auto, de Hyundai i20 WRC en aan de loodzware eisen van een volledig World Rally evenement. Het was voor Abbring de eerste keer met de Hyundai i20 WRC in de sneeuw, en met name het maken van de pace notes was lastig omdat hij nog geen wedstrijdervaring had met de Hyundai. Ook moest de Nederlander wennen aan het gebruik van de sneeuwwallen op de juiste plekken en het voortdurend veranderen van de omstandigheden.

Op de eerste dag waren de KP's nieuw voor de meeste deelnemers in tegenstelling tot de tweede en derde dag waardoor de achterstand in terreinkennis meer te zien was aan de tijden. Abbring heeft in totaal 8 top 10 tijden gereden waarvan 6 op de eerste dag. Daarnaast realiseerde Kevin nog een snelste sectortijd algemeen (tijd tussen 2 splitpunten), en dat is best bijzonder voor een eerste deelname.

Een elfde plaats bij zijn debuut voor het Hyundai Mobis World Rally Team is een uitstekend resultaat voor onze jonge landgenoot. En daaraan toegevoegd de complicatie van de sneeuw- en ijscondities van de Rally Sweden die het kleinst foutje onmiddellijk afstraft met een minutenlange logeerpartij in een snowbank, of erger. Abbring en zijn Engelse navigator Seb Marshall kunnen dan ook terugkijken op een uiterst positief verlopen evenement.

Abbring02SWE15c
Kevin Abbring: "Dit is een rally die ik niet gauw zal vergeten en ik ben erg blij om in mijn eerste rally met de Hyundai i20 WRC aan de finish te komen. Het is een ongelooflijke ervaring geweest en een voorrecht om deze moeilijke klassementsproeven van de Rally Sweden te hebben kunnen rijden. Ik heb dit weekend veel vertrouwen gekregen en heb me daarnaast uitstekend vermaakt. We hebben een paar momenten gekend, dat was te verwachten tijdens een eerste rally onder deze omstandigheden, en op sommige trajecten waren onze pace notes niet goed genoeg. Voor de rest is alles uiterst positief verlopen. Seb heeft ook een topprestatie geleverd en we voelden ons meteen thuis in het team en ze hebben ons enorm gesteund. Ik kan niet wachten op mijn volgende rally in de Hyundai i20 WRC rally-auto."

Neuville
Neuville boekte op vrijdag al de eerste KP-zege van het seizoen en eindigde de eerste dag als tweede in de rangschikking. Op zaterdag was hij twee keer de allersnelste, op KP 15 (Fredriksberg 18.15km) en KP 18 (Vargåsen), waardoor hij tot verrassing van vriend en vijand de koppositie over kon nemen. Wellicht nog mooier was zijn record brekende sprong van maar liefst 44 meter op de legendarische Colin's Crest. Op zondag opteerde de Belg voor een iets meer behouden strategie om zijn kans op de overwinning niet in gevaar te brengen; zijn uiteindelijke tweede plaats was dan ook een fantastische beloning voor zijn inspanningen.

Hayden Paddon
Hayden Paddon boekte met zijn Hyundai i20 WRC de vijfde plaats in Zweden, zijn beste WK-resultaat tot nu toe en behaalde 10 WK-punten voor het Hyundai Shell World Rally Team.

Hyundai Motorsport
Voor het Hyundai Motorsport team is de Rally Sweden meer dan goed verlopen, met drie teams die uitstekende prestaties hebben geleverd. Vergeleken met vorig jaar heeft het team, zowel tijdens de rally als op de thuisbasis, de fabriek in Alzenau, een fikse vooruitgang geboekt. De tweede plaats in Zweden betekende de vierde podiumfinish voor Hyundai Motorsport in het WRC. Team Principal Michel Nandan: "Deze podiumplaats is een prima resultaat voor iedereen bij Hyundai Motorsport. Onze prestaties zijn bemoedigend maar we moeten ons wel realiseren dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Thierry was dit weekend uitzonderlijk snel en zijn tweede plaats is welverdiend. En Kevin heeft boven onze verwachtingen gepresteerd door de hele rally uiterst volwassen te rijden. Hij heeft zijn kop erbij gehouden, heeft hard gewerkt en de wedstrijd keurig volbracht met een keurige 11e plaats algemeen als resultaat. Complimenten voor ons gehele team."

Einduitslag Rally van Zweden
1. S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)
2. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +6.4
3. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) 39.8
4. O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta RS WRC) +2:26.0
5. H. Paddon / J. Kennard (Hyundai i20 WRC) +3:31.5
6. E. Evans / D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +3:53.0
7. K. Meeke / P. Nagle (Citroën DS3 WRC) +4:05.8
8. M. Prokop / J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +4:26.0
9. Y. Protasov / P. Cherepin (Ford Fiesta RS WRC) +5:32.2
10. M. Østberg / J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +6:50.9
11. K. Abbring / S. Marshall (Hyundai i20 WRC) +7:55.6

Stand FIA World Rally Championship voor rijders
S. Ogier 53 punten / T. Neuville 30 / A. Mikkelsen 30 / J.M. Latvala 19 / M. Østberg 14 / E. Evans 14 / O. Tanak 12 / H. Paddon 10 / K. Meeke 10 / D. Sordo 8 / M. Prokop 6 / S. Loeb 6 / K. Abbring 1

Stand FIA World Rally Championship voor constructeurs
Volkswagen Motorsport 68 punten / Hyundai Motorsport 55 / M-Sport World Rally Team 32 / Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 20 / Volkswagen Motorsport II 15 / Jipocar Czech National Team 10 / Hyundai Motorsport N 1 / FWRT SRL 1.
Abbring02SWE

Abbring02SWE15sv
Abbring02SWE15