Download de KNAF app

Tweede plaats Weijs Jr., Abbring alleen aan de leiding in J-WRC

  • KNAF Talent First Team Holland: Kevin Abbring alleen aan de leiding van J-WRC…
  • Hans Weijs jr: Dik tevreden met tweede plaats in zware Rally van Bulgarije…
  • Kevin Abbring: Met problemen toch Renault Clio naar de finish gereden...
Voor het eerst telde de Rally van Bulgarije mee voor het wereldrallykampioenschap (WRC) en tevens voor het J-WRC. Daarmee was deze asfaltrally die rond Borovets werd verreden voor alle deelnemers compleet nieuw en had iedereen dus gelijke kansen. Het KNAF Talent First Team Holland had weer twee ijzers in het vuur. Allereerst een zeer gemotiveerde Kevin Abbring (Renault Clio) die na zijn zege in de Rally van Portugal gedeeld aan de leiding ging van het J-WRC en in Bulgarije zijn eerste plaats wilde verdedigen. En voorts Hans Weijs junior (Citroën C2) die in Portugal door motorpech uitviel en nu op zijn favoriete ondergrond (asfalt) zijn eerste punten van het seizoen wilde scoren. En beiden slaagden in hun missie, waarbij Kevin Abbring ondanks pech voldoende punten scoorde om alleen aan de leiding van het J-WRC te komen; maar zijn 7e plaats was vooral voor hem zelf een teleurstelling. Bij Team Weijs was men zeer gelukkig met de tweede plaats op minder dan een minuut achter de Belg Thierry Neuville, die ook pas zijn eerste punten van het seizoen scoorde. Omdat de Duitser Aaron Burkart (Suzuki) deze rally had genomineerd om niet mee te laten tellen blijft er een flink aantal kandidaten in de race om de felbegeerde titel, waaronder beide KNAF Talent First rijders.

Hans Weijs junior
Voor Hans Weijs junior was de Rally van Bulgarije zeer belangrijk na de deceptie in Portugal. Hij begon de rally verstandig en finishte de eerste dag op de derde plaats. "We hadden alleen wat remproblemen op proef 2 en 3, verder ging het eigenlijk prima," aldus Weijs. Op de tweede dag moest de Nederlands-Belgische equipe Weijs/Degandt aanzienlijk meer problemen overwinnen: "Ik was ziek en verloor mijn stem volledig op KP5," vertelde Bjorn Degandt later. "Daardoor kon hij geen pace notes voorlezen en moest ik volledig op 'zicht' rijden," aldus Hans Weijs. Gelukkig kon de arts van het Citroën team hem met wat medicijnen weer 'aan de praat' krijgen en toen maakte Weijs ook enkele snelste tijden (op proef 8 en 10). "Voor de start van proef 10 sloeg de schrik ons om het hart toen de dynamo kapot ging," vertelde Weijs bij terugkeer in het Service Park. "Maar gelukkig kon ik het zelf reparen." Inmiddels was Hans Weijs opgeklommen naar de tweede plaats (achter Thierry Neuville) en wist hij die op de slotdag knap te verdedigen: "Helemaal super, zonder krasje op de auto en met 18 punten op zak zijn we tevreden en gaan we er in de Deutschland Rallye (20-22 augustus) voor om onze positie in het kampioenschap te verbeteren. Nu is het tijd om te gaan juichen voor Oranje - wij hopen uiteraard op de winst in Johannesburg…."

Kevin Abbring
Voor Kevin Abbring verliep de Rally van Bulgarije niet helemaal zoals gehoopt. Toch maakte hij geen fouten en reed op zich een solide wedstrijd. De eerste dag sloot hij af op de 6e plaats: "Mijn tijden waren iets langzamer dan gehoopt, maar toch was mijn Renault Clio beduidend sneller op asfalt dan tijdens mijn laatste J-WRC wedstrijd op asfalt (Spanje 2009). Dus gaan we er op zaterdag nog maar eens goed voor zitten." Dat leverde Abbring en zijn Belgische navigator Erwin Mombaerts al snel de vierde plaats op, totdat het pechduiveltje ook bij hen toesloeg - en net als bij Hans Weijs ging ook bij hen op weg naar KP10 de dynamo kapot. Helaas konden zij niet verder en moesten zij op de derde dag in het SuperRally systeem starten, waardoor zij op proef 10 zo'n 10 minuten straftijd opliepen. Dat wierp hen terug naar de 8e plaats in het J-WRC. Op zondag reed Abbring weer een paar sterke proeven en uiteindelijk eindigde hij op de zevende plaats: "Zeker niet waarop we gehoopt hadden, maar we pakken in ieder geval weer zes punten en staan nu los van Burkart in de titelstrijd."