Download de KNAF app

Twee keer podium voor Rinus Van Kalmthout bij debuut in Formule Renault 2.0 op Mugello

rvk mugello 2491
Wie een week geleden had gezegd dat Rinus van Kalmthout in zijn allereerste race ooit in een Formule Renault 2.0 naar het podium zou racen, was ongetwijfeld een beetje lachend aangekeken. De nog net 15-jarige coureur verbaasde tijdens de kwalificatie op Mugello echter direct met een tweede startpositie en nog meer met de prachtige tweede plaats die hij bij zijn debuut behaalde. In de tweede race werd de KNAF Talent First-coureur vierde, om zijn derde race opnieuw naar het podium te rijden, Van Kalmthout werd derde.

Tekst en foto's: P.R.

Na enkele testdagen met MP Motorsport in de Formule Renault 2.0 mocht Rinus VeeKay, de naam waarmee Rinus van Kalmthout op advies van zijn Amerikaanse management team in Amerika wordt ingeschreven, op zaterdag 10 september zijn debuut maken in de autosport. En niet op zo maar een circuit, beginnen op de Autodromo Internazionale del Mugello in Italië is voor de zondag 11 september 16 jaar geworden Rinus VeeKay een droom die uitkomt. In een veld van 21 Formule Renault 2.0's, georganiseerd door het Franse V de V-kampioenschap, was iedereen benieuwd waar de KNAF Talent First-rijder zich zou kwalificeren.

Met nog enkele minuten op de klok tijdens de kwalificatie was het beste van de banden af en stond Rinus VeeKay op een vijfde positie. Hij besloot nog twee ronden door te rijden en wat niemand meer verwachtte gebeurde toch, de nog net 15-jarige coureur verbeterde zijn tijd. In zijn voorlaatste ronde reed hij de derde tijd, om er vervolgens nog een ronde van 1:46.053 uit te persen die hem de tweede startpositie opleverde. Daarmee zou hij de eerste race later op de dag vanaf de voorste startrij mogen vertrekken, naast de ervaren Alexander Peroni.
rvk mugello 5490
De KNAF Talent First-coureur had een goede start, maar zag toch Grégoire Saucy langszij komen. Rinus VeeKay aarzelde geen moment, hield vol gas en passeerde zijn opponent alweer in de eerste bocht. De Hoofddorpse rijder maakte geen fout, behield de gehele race zijn positie en reed gecontroleerd naar zijn eerste podium. Debuteren met een tweede positie in zijn allereerste race is een fantastisch resultaat en gaf blije en tevreden gezichten bij de KTF-coureur en zijn team MP Motorsport.
De tweede race stond op het programma op zondagochtend, de dag waarop Rinus 16 jaar oud is geworden. Dit keer kwam de jarige rijder niet goed weg, gestart als tweede ging hij pas als zesde de eerste bocht in. Al snel had hij echter een plek goedgemaakt, maar de safetycar kwam na een incident de baan op en er volgde een herstart.

Rinus VeeKay reed opnieuw een goede race, wist nog een rijder te passeren en finishte nu als vierde, minder dan een seconde achter zijn teamgenoot Alexey Chuklin.
In de derde en laatste race van het weekend mocht de KNAF Talent First-rijder zijn Formule Renault op de derde startplek plaatsen. Deze race was Rinus VeeKay prima weg, hij behield zijn derde positie. Er kwam wederom een safetycar situatie en daardoor verloor de debutant een plek. Lang duurde dat niet, hij knokte zich terug naar de derde plaats en reed sterk naar het podium. De race duurde net te kort om zich nog verder te verbeteren, want de jarige coureur reed de snelste rondetijd en had uitzicht op zijn voorgangers. Deze race finishte hij als derde, op 0,3 seconde achter Peroni.

rvk mugello 1390
Met deze prachtige resultaten bij zijn debuut is Rinus VeeKay tevreden: "Ik ben blij dat het meteen de eerste races zo goed is gegaan. Ik voel me echt geweldig in deze formulewagen en heb daardoor nog veel meer zin in de USF2000 volgend seizoen. Ik wil mijn team MP Motorsport ontzettend bedanken voor de geweldige begeleiding, daarnaast natuurlijk ook mijn sponsors en mijn ouders."

Diederik Kinds, engineer bij MP Motorsport, is onder de indruk van de jonge Van Kalmthout. "Rinus heeft echt ijzersterk gereden, hij heeft het hele weekend geen enkele fout gemaakt. Het enige dat hem nog ontbreekt is ervaring, bijvoorbeeld hoe een herstart achter de safetycar moet. Maar dat komt natuurlijk met de tijd vanzelf goed. Ons hele team was verbaasd hoe sterk hij gereden heeft en hoe snel hij de dingen oppakt. We verwachten veel mooie dingen van hem te gaan zien de komende jaren!"

De volgende uitdaging voor Rinus VeeKay vindt plaats in Amerika, bij de test in de USF2000 tijdens de Chris Griffis Memorial op 8 en 9 oktober in Indianapolis

rvk 2248