Download de KNAF app

Top vijf klasseringen voor Glenn van Berlo, pech voor Tijmen van der Helm op Paul Ricard

Glenn van Berlo heeft bij de tweede ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap waardevolle punten gescoord. Op het Franse circuit van Paul Ricard eindigde de 17-jarige TeamNL-rijder in de eerste race als derde en legde in race twee en drie beslag op een vijfde positie. Zijn MP Motorsport-teamgenoot Tijmen van der Helm was in Frankrijk minder gelukkig. In de eerste race moest de 15-jarige TeamNL-rijder met een beschadigde neus een pitstop maken en in race twee werd Van der Helm van achteren aangereden. In race drie spinde de onfortuinlijke Nederlander en viel daardoor terug tot een positie buiten de punten.

Na de aftrap in het Spaanse Navarra maakte het Spaans Formule 4 kampioenschap voor ronde twee een uitstapje naar het Franse circuit van Paul Ricard. Bij hun debuut hadden zowel de 15-jarige Tijmen van der Helm (Den Hoorn) als de 17-jarige Glenn van Berlo (Veghel) meteen al een podiumpositie gescoord. De twee KNAF Talent First-autorensporttalenten die onder de vlag van TeamNL uitkomen voor MP Motorsport waren dan ook gebrand op minimaal een herhaling van dit resultaat.

vBerlo PRicard.02

Glenn van Berlo

In de eerste kwalificatie leken Van der Helm en Van Berlo in het 18 auto’s tellende veld op weg naar een uitstekende uitgangspositie. In de slotminuut werd het Nederlandse tweetal toch nog door een aantal rijders gepasseerd en moest daardoor genoegen nemen met een zevende en achtste positie. In de op zaterdag verreden eerste twee races liet Van Berlo zijn snelheid en vechtersmentaliteit overtuigend zien. Met fraaie inhaalacties maakte Van Berlo in race één vanaf een achtste startplek posities goed en was tegen het eind van de wedstrijd de snelste rijder op de baan. Aangeland op plek zes reed de TeamNL-piloot het ontstane gat naar plek vijf dicht om uiteindelijk zelfs in de laatste ronde de vierde positie te veroveren. Omdat een van de rijders voor hem na afloop een tijdstraf kreeg opgelegd, werd Van Berlo als derde geklasseerd. In race twee ging de opmars wat minder snel maar wist Van Berlo toch beslag te leggen op een vijfde positie.

vdHelm PRicard.01

Tijmen van der Helm

Voor Van der Helm was de zaterdag een wedstrijddag om snel te vergeten. In de eerste race lag de MP Motorsport-piloot na een uitstekende start op plek zeven, toen hij bij een inhaalactie de neus van zijn auto beschadigde en een pitstop moest maken. Als 17de kon Van der Helm zijn race hervatten en werd uiteindelijk als 13de geklasseerd. In race twee werd de TeamNL-rijder al in de eerste ronde volledig buiten zijn schuld van achteren aangereden waardoor opnieuw een bezoek aan de pits noodzakelijk was. Meer dan een 17de plaats zat er voor de teleurgestelde Van der Helm niet in.

vBerlo PRicard.03

Glenn van Berlo

In de tweede kwalificatie, die de startopstelling van race drie moest bepalen, meldden Van Berlo en Van der Helm zich met een vierde respectievelijk zesde tijd goed voorin. Van Berlo moest in de tweede ronde van de race een plaatsje afstaan, maar wist zich al snel uit een strijdende groep los te rijden. Even leek een vierde plaats nog mogelijk, maar in de slotfase moest de MP Motorsport-piloot terrein prijsgeven. Met een achterstand van slechts drie seconden op de top vier legde Van Berlo opnieuw beslag op plaats vijf. Voor Van der Helm was de Franse gifbeker nog niet leeg. Met een fraaie inhaalactie wist de TeamNL-rijder de kort na de start verloren gegane posities te heroveren, reed zich los van de achtervolgende groep en leek op weg naar plek zes toen hij door een uitstapje buiten de baan terugviel naar plek 15de. Uiteindelijk werd de onfortuinlijke MP Motorsport-piloot als 14de geklasseerd.

vBerlo PRicard.04

Van Berlo was niet helemaal tevreden, maar wel blij met de constante scores en de behaalde punten. “Doordat mijn gaspedaal afbrak, miste ik in de eerste kwalificatie toen de baan het snelst was, net de laatste ronde. De eerste race ging heel goed, zeker tegen het eind kon ik veel goedmaken. Daar ben ik tevreden mee. Race twee was moeilijk omdat de banden al aardig versleten waren. Plek vijf was daarom niet verkeerd. De vierde plaats in de tweede kwalificatie was lekker, maar had een tweede kunnen zijn als ik geen tijd verloren had nadat er iemand voor me spinde. De race daarna was een beetje eenzaam. Halverwege de wedstrijd dacht ik naar de top vier toe te kunnen rijden, maar helaas lukte dat toch niet.”

vdHelm PRicard.02

Tijmen van der Helm

“Het was een combinatie van pech en eigen fouten. In de eerste race maakte ik zelf een remfoutje waardoor ik iemand raakte, maar in race twee was ik goed op weg toen er een vol op mijn achterkant reed en over mij heen vloog. In de tweede kwalificatie had er zelfs meer dan een zesde plek ingezeten. In de race ging het ook goed. De auto gleed aan de achterkant echter nogal en op een gegeven moment was ik hem kwijt en spinde. Daarna kon ik wel weer naar de achterkant van het veld terugrijden, maar de banden waren helemaal op waardoor inhalen er niet meer in zat. Voor het kampioenschap is dit niet fijn, dus in de volgende ronde wil ik weer punten scoren”, aldus een strijdlustige Van der Helm.

vdHelm PRicard.03

Foto's: Dutch Photo Agency