Download de KNAF app

Timo van der Marel voorzichtig van start in de Rally van Griekenland

Athene, 24 mei - Donderdagmiddag ging in Athene de 59e Acropolis Rally - de zesde ronde van het Wereldkampioenschap Rally's - van start. KNAF Talent First rijder Timo van der Marel bevond zich onder de 54 deelnemers die na de drukbezochte ceremoniële start bij het mooie Zappion Palace in Athene al meteen een heel moeilijke klassementsproef stond te wachten. Van der Marel komt uit in de WRC Academy en voor die deelnemers, die allen met een identieke Ford Fiesta R2 rijden, is de Griekse ronde van het WRC na Portugal de tweede wedstrijd dit seizoen. Van der Marel kende een voorzichtige start en was met zijn zevende plaats op de eerste proef niet 100% tevreden.

Timo van der Marel
De 22-jarige Timo van der Marel uit Leusden en zijn navigator Erwin Berkhof hadden een week van intensieve voorbereiding op wat misschien wel de zwaarste rally van het WRC is. In Griekenland voeren de klassementsproeven over moeilijk begaanbare en met grote stenen bezaaide bergweggetjes. "Vooral zaterdag zal het lastig worden," meende Timo van der Marel vlak voor de start van de rally. "Die proeven zijn echt heel zwaar; vrijdag liggen de proeven mij het beste en als we al willen aanvallen zal het die dag moeten gebeuren." Als deelnemer aan de FIA WRC Academy hoeft hij zich geen zorgen te maken over de technische preparatie van zijn auto: dat wordt allemaal centraal geregeld door M-Sport, maar hij weet als geen ander dat het sparen van het materiaal in deze rally van doorslaggevende betekenis kan zijn. "Weliswaar kun je hier niet om de stenen heen rijden, want er liggen er gewoon te veel, toch kun je niet overal gewoon volgas overheen en blijft het uitkijken. Ook de geluksfactor speelt in dit soort wedstrijden een belangrijke rol."

De eerste proef van de rally nabij Kineta, was vanavond met ruim 25 km lengte meteen de langste proef van de rally. Timo van der Marel en Erwin Berkhof begonnen wellicht iets te voorzichtig aan de wedstrijd: "Ik vond het moeilijk om in mijn ritme te komen," aldus de KNAF Talent First rijder bij terugkeer in het Service Park van Loutraki. "Het was gewoon moeilijk, maar we zijn ongeschonden uit de strijd gekomen en dat kunnen niet al onze concurrenten zeggen als je nu ziet wat er al aan schade is gereden." Vrijdag staan er 5 klassementsproeven op het programma. Van der Marel: "We staan nu 7e, maar de teams op plaats 5 en 6 staan vlak voor ons, dus we mikken op een top-5 klassering aan het eind van de tweede dag."

Rally van Griekenland
In het geplaagde Griekenland betekent de Acropolis Rally altijd een hoogtepunt in het sportieve jaar. Veel Griekse supporters bezoeken de fraaie klassementsproeven en ook voor de echte die hard rallyfan van buiten Griekenland is een bezoek aan de Acropolis Rally in meerdere opzichten meer dan de moeite waard. Op de ceremoniële start - traditioneel bij Zappion Palace in de Griekse hoofdstad - waren veel Griekse rallyfans afgekomen en ook op de eerste klassementsproef was veel publiek, dat Ford-coureur Jari-Matti Latvala de snelste tijd zag klokken, voor de beide Citroën-rijders Sébastien Loeb en Mikko Hirvonen. Vrijdag gaat de rally verder en in totaal moeten de coureurs 22 klassementsproeven (409,47 km) afleggen; de finish is zondagmiddag om 15.30 uur. De WRC Academy deelnemers komen op 10 proeven in actie en finishen al op zaterdagmiddag.

timo van der marel acropolis 2012 day 1 500x333