Download de KNAF app

Timo van der Marel rukt op naar podiumplaats op slotdag !

Op de slotdag van de WRC Rally van Finland stonden de WRC Academy deelnemers 7 supersnelle klassementsproeven te wachten. En wat vooraf door menigeen als een mission impossible werd geacht gebeurd toch - dank zij een ijzersterk en volwassen optreden van de jonge KNAF Talent First rijder Timo van der Marel stond hij bij de finish op het derde treetje van het podium.

KNAF Bondscoach Eric Noort was uiteraard verguld met dit resultaat: "Als je bedenkt dat Timo een half jaar geleden nog nooit een rally op gravel heeft gereden en dan ziet hoe goed hij in de moeilijkste rally van het WRC voor de dag komt - geweldig gewoon." En dat was het ook, want Van der Marel en zijn navigator Erwin Berkhof kenden een foutloze rally en dat is met de specifieke omstandigheden en hoge snelheden een prima prestatie. "Ook vandaag verliep alles weer volgens plan," straalde Timo van der Marel dan ook op het finishpodium. "We hadden eigenlijk vanochtend iets te veel achterstand op de als derde geklasseerde Australiër Brendan Reeves en een veilige marge op nummer 5, dus we konden ons eigen tempo rijden," wist een blije Van der Marel.

finland timo van der marel jump 110730 500x333

"En al op de eerste proef van de dag reed Reeves lek en schoven wij door naar plaats drie." Van der Marel en Berkhof reden vervolgens een verstandige wedstrijd en maakten op de snelle gravelwegen met veel 'jumps' geen fouten. "We stuurden ook soms wel om de grotere stenen heen om vooral geen lekke band te krijgen en slaagden daar ook in," vertelde Erwin Berkhof bij terugkeer in het Service Park in Jyväskylä.

finland timo van der marel podium 110730 500x350

Van der Marel was ook vol lof over zijn navigator: "De pace notes waren gewoon perfect en dat gaf veel vertrouwen - op basis van onze goede voorbereiding staan we hier nu op het podium!" Deze derde plaats geeft het team ook vertrouwen voor de toekomst.

Over drie weken staat de WRC Rallye Deutschland op het programma en daar hoopt het Nederlandse duo met hun Ford Fiesta R2 opnieuw op een topklassering in de WRC Academy om zo nog een paar plaatsen te stijgen in het algemeen klassement, waarin ze nu een negende positie innemen. Op de slotdag van de enerverende Rally van Finland was het toch weer regerend wereldkampioen Sébastien Loeb (Citroën DS3) die de volle winst pakte, maar hij kreeg het niet cadeau. Op de tweede plaats eindigde Ford-rijder Jari-Matti Latvala met op de derde plaats Sébastien Ogier. KNAF Talent First rijder Dennis Kuipers boekte opnieuw een paar plaatsen winst en eindigde met zijn Ford Fiesta WRC op de 11e plaats.