Download de KNAF app

Timo van der Marel opnieuw in FIA WRC Academy

Vlak voor de sluiting van de inschrijving bevestigde Timo van der Marel afgelopen week zijn deelname aan het tweede WRC Academy seizoen. Van der Marel zal opnieuw uitkomen onder de vleugels van het KNAF Talent First programma met steun van het NOC*NSF. Mede dank zij hulp van Ipatec kreeg Van der Marel de financiën weer rond: "Ook dit jaar bleek het moeilijk om alles rond te krijgen, maar ik verheug me op mijn tweede seizoen in de WRC Academy en ik ga voor een top-3 klassering."

KNAF Rally Bondscoach Eric Noort toonde zich ook tevreden: "Met Timo van der Marel gaan we ook op lange termijn hoge ogen gooien in de internationale rallysport. Nu Hans Weijs junior en Kevin Abbring beiden door VW Motorsport zijn opgepakt willen we opnieuw een jong talent klaarstomen voor de toekomst. En Timo zit net als Kevin vorig jaar in het fantastische opleidingsprogramma van de internationale autosportfederatie (FIA Institute Young Driver Excellence Academy) en zal daar ook zeker profijt van hebben!"

Timo van der Marel, winnaar van de KNAF Talent First selectie 2008, voldoet aan de gestelde criteria om zich nogmaals in te schrijven voor de FIA WRC Academy, dé opleidingsklasse die de FIA in 2011 in het leven heeft geroepen na het verdwijnen van het J-WRC. Door het wegvallen van NorthOne Sport als promotor van het WRC - vanwege het faillissement veroorzaakt door de arrestatie van voormalig eigenaar Antonov - was het lange tijd onzeker hoe de toekomst van de mondiale rallysport er uit zou zien. Maar de FIA heeft het WRC naar zich toegetrokken en M-Sport aangewezen als promotor van de WRC Academy. Daarmee was ook de weg vrij voor de 22-jarige Timo van der Marel om opnieuw op het hoogste niveau in actie te komen: "We hadden na ons debuut vorig jaar natuurlijk zin in nog een jaar met de Ford Fiesta, maar het was lang onduidelijk wat er zou gaan gebeuren. Toen vorige maand duidelijk werd dat er een vervolg zou komen zijn we meteen in actie gekomen om onze deelname aan de WRC Academy mogelijk te maken," aldus een opgeluchte Van der Marel. "Ook dit jaar kan ik rekenen op mijn trouwe sponsors Abel Pasman Infra en Modiform en zijn ook Ipatec, de KNAF en NOC*NSF bereid mijn deelname aan 6 wedstrijden van het WRC mogelijk te maken." Van der Marel komt opnieuw aan de start met zijn navigator Erwin Berkhof: "Vorig seizoen heeft Erwin mij enorm goed 'de weg gewezen' en we zijn goed op elkaar ingespeeld. Samen pace notes maken gaat ons prima af en ik heb er alle vertrouwen in dat we dit jaar voor een goede klassering kunnen gaan strijden." Vorig seizoen werd gekenmerkt door de nodige technische tegenslag, maar de derde plaats in de Rally van Finland bewees dat Van der Marel/Berkhof een geducht team is in de WRC Academy.

De FIA heeft het J-WRC vorig jaar een vervolg gegeven met de instelling van de WRC Academy. De jonge coureurs hoeven zich geen zorgen te maken over de preparatie van de auto's, want dat is allemaal centraal geregeld. Er wordt gereden met de 170 pk sterke Ford Fiesta R2 (1.600 cc), die voor alle deelnemers gelijkwaardig is en wordt gerund door M-Sport van Malcolm Wilson. Er staan 6 WRC rally's (Portugal, Griekenland, Finland, Duitsland, Frankrijk en Spanje) op het programma, waarbij de WRC Academy deelnemers steeds 2 (van de drie) dagen in actie komen. Zij krijgen bovendien coaching op het gebied van rijtechniek, navigatie, mentaal, fysiek en media. Een unieke kans, die de KNAF en Timo van der Marel met beide handen aangrijpen.

timo van der marel 5-3-2012 500x750