Download de KNAF app

Timo van der Marel naar FIA Institute Young Driver Excellence Academy

Nog geen drie weken nadat Kevin Abbring tot winnaar van de 2011 lichting van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy werd uitgeroepen is een volgende Nederlandse rallyrijder toegelaten tot dit bijzondere opleidingsinstituut. KNAF Talent First rijder Timo van der Marel - dit seizoen actief in de WRC Academy - werd na een viertal spannende selectiedagen met 17 andere jonge autosporttalenten uit de hele wereld uitverkozen om de 2012 opleiding te gaan volgen. Een unieke kans om zich verder te ontplooien en meer kansen te krijgen op een vervolg van zijn autosportcarrière op het hoogste niveau! De selectiedagen voor het FIA programma vonden vorige week plaats op het ÖAMTC Safety Center in Melk (Oostenrijk). Er werd niet alleen gekeken naar de prestaties op de baan, maar juist ook naar andere aspecten. Zo werden de 30 door de nationale autosportbonden genomineerde kandidaten onderworpen aan fysieke en mentale tests en werden interviews afgenomen. Ook werd er aan teambuilding gedaan. Kevin Abbring was als 'jurylid' in Oostenrijk aanwezig.

"Geweldig - ik ben hier enorm blij mee," reageerde de 22-jarige Timo van der Marel opgetogen toen hij van programmadirecteuren Robert Reid en Alexander Würz het goede nieuws vernam. "Direct na de Wales Rally-GB ging ik naar Oostenrijk en na de briefing op maandagavond volgden vier spannende dagen. Het rijden met de BMW M3 op de baan was natuurlijk super-gaaf, maar ook de andere onderdelen vond ik leuk en interessant om te doen. Ik heb ook op alle onderdelen mijn best gedaan!" Nu begint het echte opleidingsprogramma voor Van der Marel: "Mede dank zij de kans die ik door het KNAF Talent First programma kreeg geboden om dit jaar in de WRC Academy te rijden zit ik nu in het beste opleidingsinstituut dat de wereldwijde autosport kent - dat is natuurlijk uniek. Bovendien geeft het mij hopelijk ook de steun die ik nodig heb om sponsors te vinden om mij komend seizoen te bewijzen in de WRC Academy. Dat wil ik erg graag, want dit jaar is er door wat pech niet helemaal uit gekomen wat ik ervan had verwacht, hoewel ik heb laten zien dat ik met de snelsten mee kan komen."

Begin van dit jaar lanceerde het FIA Institute - nog steeds voor het overgrote deel gefinancierd uit de enorme boete die McLaren enkele jaren geleden kreeg opgelegd vanwege de Formule 1 spionage affaire met Ferrari - de Young Driver Excellence Academy. Het doel is om jonge coureurs uit verschillende autosportdisciplines op te leiden en te coachen op het gebied van veiligheid, sportiviteit en verantwoordelijkheid, zowel op de baan als in het dagelijkse leven en verkeer. En ze uiteraard veder te helpen op weg naar de top van de autosport. Het programma bestaat uit zes 'leergangen'. De eerste vindt half december plaats in Edinburgh.