Download de KNAF app

Timo van der Marel: kans op goede klassering verkeken in 'thuisrally'

De tweede dag van de ADAC Rallye Deutschland begon goed voor de Nederlandse deelnemers, die deze rally als hun thuisrally beschouwen. Timo van der Marel klom dank zij twee sterk gereden proeven op naar de 5e plaats in de WRC Academy en had uitzicht op een podiumplaats toen het pechduiveltje toesloeg. Twee lekke banden (op proef 9 en 10) wierpen hem ver terug in het klassement. In de middagetappe hervond de KNAF Talent First rijder zich en wist hij zich uiteindelijk aan de finish alsnog als 10e te klasseren.

Voor de WRC Academy deelnemers zit de Deutschland Rallye er nu op, de WRC rijders gaan zondag nog een spannende finale tegemoet. KNAF Talent First coureur Dennis Kuipers was vandaag op weg naar een topklassering: hij lag zevende toen ook hij getroffen werd door een lekke band. Maar dat overkomt niet alleen jonge talenten: ook zevenvoudig winnaar van de Deutschland Rallye, de Fransman Sébastien Loeb (Citroën) moest in leidende positie ervaren wat het is om lek te rijden: hij verspeelde kostbare tijd en de leiding in de wedstrijd (aan zijn teamgenoot Ogier). Intussen wist Hans Weijs junior alle ogen op zich gericht: hij ging supersnel en foutloos over de acht klassementsproeven en scoorde en passant nog een keer de snelste tijd in de S2000 klasse met zijn Skoda Fabia. In dienst van Volkswagen Motorsport komt Weijs ijzersterk voor de dag en staat 14e in het algemeen klassement, met nog 5 proeven te gaan op zondag.

duitsland timo van der marel dag 1 110819

Uiteraard was Timo van der Marel teleurgesteld over het verloop van de tweede dag: "De concurrentie was toch sneller dan verwacht op asfalt, maar toch kwamen we ondanks minder ervaring in dit soort grote rally's dicht in de buurt. Maar domme pech met twee keer een lekke band kostte ons enorm veel tijd. Op de 34 km lange Panzerplatte proef hadden we de lekke band een paar kilometer voor de finish en konden we doorrijden, maar op de proef ervoor liep het rubber van de velg en moesten we dus wel wisselen en dat kost gewoon vier minuten!" Bovendien bleven de meeste concurrenten in de WRC Academy uit de problemen waardoor Timo van der Marel en zijn navigator Erwin Berkhof nog maar een plaatsje terug konden winnen en zo uiteindelijk tiende werden: "In ieder geval goed voor een puntje in het WRC Academy klassement, dat is een schrale troost," relativeerde Van der Marel de teleurstellende uitslag. "We hebben in ieder geval zonder schade de finish gehaald en weer heel veel kilometers gemaakt en ervaring is waar het om draait in deze sport," wist ook navigator Erwin Berkhof. De Spanjaard Yeray Lemes verspeelde op KP8 de leiding in het WRC Academy klassement aan de Ier Craig Breen, die de eerste plaats vervolgens niet meer uit handen gaf en de winst pakte.

deutschland timo van der marel panzerplatte 110820 516x344

Ondanks de lekke band van Loeb gaan de beide Citroën fabrieksteams nog steeds aan de leiding, nu met Ogier in leidende positie, met Loeb daar op ruim een minuut achter. De derde plaats is verrassend voor de Spanjaard Dani Sordo (MINI). Zondag staan er nog 5 klassementsproeven op het programma over een lengte van 76 km. De finish is direct na de spectaculaire publieksproef van 4,37 km in het centrum van Trier (Circus Maximus genaamd) om ongeveer 14.30 uur.