Download de KNAF app

Timo van der Marel: goed voorbereid aan de start voor Franse asfaltwedstrijd…

Timo van der Marel: Goed voorbereid aan de start voor Franse asfaltwedstrijd…

Op donderdagavond gingen de WRC Academy deelnemers als eersten over het podium in het mooie centrum van Straatsburg bij de ceremoniële start van de WRC Rally van Frankrijk. Ook KNAF Talent First rijder Timo van der Marel was uiteraard van de partij.

De vroege startceremonie betekende dat er enorm veel toeschouwers waren, omdat na de jonge garde de grote WRC namen over het podium reden, waaronder natuurlijk de uit deze regio komende Sébastien Loeb, die mateloos populair is bij zijn land- en streekgenoten. Onder de 64 deelnemende equipes bevinden zich de drie reguliere Nederlandse deelnemers: Peter van Merksteijn junior (Citroën DS3) en Dennis Kuipers (Ford Fiesta RS) in het WRC en KNAF Talent First rijder Timo van der Marel in de WRC Academy Ford Fiesta R2. De Rallye de France telt in totaal 23 klassementsproeven over een lengte van bijna 340 km en de finish is voorzien op zondagmiddag; de WRC Academy deelnemers rijden alleen de proeven op vrijdag en zaterdag (17 proeven, totale lengte 297 km). Alle proeven van de 'Rallye de France Alsace' worden verreden op de mooie asfaltwegen rond Straatsburg en Mulhouse in de Elzas.

"Na de deceptie in Duitsland waar we op de slotdag door twee lekke banden kostbare plaatsen verspeelden zijn we nu gebrand op een goede klassering," aldus Timo van der Marel vanavond in Straatsburg. "De voorbereidingen verliepen heel goed; de proeven zijn allemaal heel verschillend en onvoorspelbaar, dus we hebben de verkenning zeer geconcentreerd gedaan om de pace notes goed te krijgen," vertelt navigator Erwin Berkhof. En op de shake down test vanmiddag (zie foto) presteerde de Nederlandse equipe uitstekend met een derde plaats in het 17 deelnemers tellende WRC Academy veld. De weersvooruitzichten zijn goed met zomerse temperaturen: "Maar dat vind ik eigenlijk wel lekker," vertelt Van der Marel, die ook laat weten dat hij zorgvuldig zal moeten omgaan met de auto: "Mede vanwege de hoge temperaturen moeten we in de lange, snelle afdalingen goed opletten dat we niet te veel eisen van de remmen en de banden."
In de voorbereiding op de Rally van Frankrijk kregen de WRC Academy rijders weer interessante 'gastcolleges', onder andere van de Spaanse MINI fabriekscoureur Dani Sordo en van M-Sport baas Malcolm Wilson. "Dat zijn altijd zeer leerzame bijeenkomsten en het werkt heel motiverend," zegt KNAF Talent First rijder Timo van der Marel.

timo van der marel shake down frankrijk 110929 500x324