Download de KNAF app

Timo van der Marel goed van start in de Rally van Portugal

Vanmiddag ging in Lissabon de Vodafone Rally van Portugal van start. Helaas moest Kevin Abbring verstek laten gaan. De KNAF Talent First rijder crashte gisteren met zijn Skoda Fabia op de test voorafgaand aan de rally. Daarbij sloeg de auto over de kop en werd de rolkooi beschadigd. De FIA (internationale autosportfederatie) is in die gevallen onverbiddelijk: niet starten! Een deceptie voor de talentvolle coureur in dienst van Volkswagen Motorsport. Dennis Kuipers, Peter van Merksteijn jr en Timo van der Marel startten goed en kwamen zonder problemen aan de finish van de spectaculaire Super Special Stage van Praca do Imperia in Lissabon, waar tienduizenden Portugese rallyliefhebbers de 'matadoren' aanmoedigden.

Timo van der Marel
De 22-jarige Timo van der Marel uit Leusden kende een goede voorbereiding voor zijn eerste WRC rally van het seizoen 2012. Als deelnemer aan de FIA WRC Academy hoefde hij zich geen zorgen te maken over de technische preparatie van zijn auto: dat wordt allemaal centraal geregeld door M-Sport. Wel legde hij samen met Ruben Anders van Trimline de laatste hand aan de decoratie van de Ford Fiesta R2 en reed hij ter voorbereiding een korte test op een gravelproef om de afstelling te optimaliseren: "Dat ging prima, we konden nog wat aan de set-up doen en daarna voelde de auto goed aan," aldus een ontspannen Timo van der Marel. "En vandaag ging het ook lekker op de Super Special; het was wel een beetje glad, maar dat gold net zo goed voor onze concurrenten." Timo van der Marel realiseerde de 5e tijd in het WRC Academy klassement en toonde zich daar tevreden over. Daarna stond een verbindingsetappe van 208 km over de snelweg naar Ourique in de Algarve op het programma, waar Timo van der Marel en zijn navigator Erwin Berkhof tegen de avond arriveerden. "Nu is het wachten geblazen, want wij startten als eersten in Lissabon en nu starten we op de eerste avondproef achter de WRC's," vertelde Timo van de Marel tijdens de regrouping in Ourique. "Vanavond en morgen moeten we goed door zien te komen," aldus Van der Marel. "Degene die het slimst is en van pech verschoond blijft doet goede zaken. Vooral de vrijdagproeven zijn erg slecht; dat merkten we al tijdens de verkenning. Er liggen grote scherpe stenen en het parcours is uitdagend."

Vodafone Rally van Portugal
De Rally van Portugal is dit jaar anders van opzet dan voorheen. Hoewel het zwaartepunt van de rally wederom in de Algarve ligt en het servicepark opnieuw gesitueerd is bij het Algarve Stadion in Faro (waar in 2004 het EK werd gespeeld) krijgen de teams een zwaarder parcours voorgeschoteld. In plaats van 385 km aan klassementsproeven in 2011 telt de rally dit jaar 435 wedstrijdkilometers. De eerste krachtmeting was al op woensdag met de 5 km lange Vale do Judeu proef, vandaag gevolgd door de Super Special van Praca do Imperia in Lissabon. Vervolgens de 208 km lange verbinding van Lissabon naar Ourique, met 's avonds drie nieuwe en lastige proeven. Vrijdag, zaterdag en zondag staan er steeds 2 x 3 proeven in de Algarve te wachten.

timo portugal 2012 500x334