Download de KNAF app

Timo van der Marel gestrand in zicht van de finish in Finland !

Jyväskylä, 4 augustus 2012 - Timo van der Marel gestrand in zicht van de finish in Finland !

Op de allerlaatste klassementsproef van de Rally van Finland vond Timo van der Marel toch nog zijn Waterloo. Na een sterk optreden op de snelle gravelproeven leek Van der Marel nog een serieuze podiumkans te hebben, ondanks problemen met de intercom vanochtend. Timo van der Marel en zijn navigator Erwin Berkhof reden met hun Ford Fiesta R2 enkele snelle tijden en lagen afwisselend 3e of 4e in de WRC Academy klassering. Op de prachtige en supersnelle 33 km lange proef van Ouninpohja startte de Nederlandse equipe uitstekend en op de eerste tussentijd leek Van der Marel op weg naar een zeer snelle tijd, maar even later ging het mis en raakte het duo van de weg. De Rally van Finland werd gewonnen door Sébastien Loeb.

Timo van der Marel
"Hoewel we goed hebben gereden en konden meestrijden om de podiumplaatsen ben ik toch erg teleurgesteld over de afloop," aldus de jonge KNAF Talent First rijder. "We hadden het echt goed voor elkaar: de afstelling van de auto, de pace notes en de snelheid zat er veel beter in dan vorig jaar; maar een klein foutje wordt hier meteen afgestraft - en dat overkwam ons op de langste proef van de rally. We kozen ook echt voor de aanval, want we wilden graag net als vorig jaar het podium halen en we stonden erg dicht achter nummer 3, dus dat was gewoon een reële kans." De auto raakte linksvoor zwaar beschadigd, nadat Van der Marel in een linkerbocht met een snelheid van zo'n 90 km/uur iets te wijd ging. "Daardoor kwamen we rechts in een greppel en eindigde deze 'exit' op een boom," vertelde Erwin Berkhof. De auto zal op tijd weer worden opgebouwd voor de Deutschland Rallye, eind augustus. "De Deutschland Rallye beschouw ik altijd als mijn thuiswedstrijd en ligt mij ook uitstekend. Daar moeten we gewoon een goed resultaat scoren," klonk Timo van der Marel alweer strijdlustig bij terugkeer in Jyväskylä. In de WRC Academy ging de overwinning naar de Engelsman Elfyn Evans, voor de Zweedse coureur Pontus Tidemand. Op de derde plaats eindigde Brendan Reeves uit Australië.

Rally van Finland
In het WRC was de strijd op de slotdag ongemeend spannend tot het eind. Maar uiteindelijk trok Sébastien Loeb opnieuw aan het langste eind. De Franse Citroën-rijder won voor de derde keer de Rally van Finland en bouwt zijn voorsprong in het WK op zijn Finse teamgenoot Mikko Hirvonen verder uit. Hirvonen eindigde in zijn thuisrally op de tweede plaats, voor zijn landgenoot Jari-Matti Latvala (Ford). Over drie weken staat de Rallye Deutschland op het programma; daar komen ook de WRC Academy teams weer aan de start.

timo van der marel finland 2012 day 3 500x333