Download de KNAF app

Timo van der Marel gestrand in het zicht van de finish !

Wales, zaterdag 12 november. Ook op de derde en laatste dag van de Wales Rally-GB voor de WRC Academy deelnemers deed KNAF Talent First rijder Timo van der Marel van zich spreken. Hij rukte weer meerdere plaatsen op in het klassement, maar moest net voor de start van de laatste klassementsproef alsnog de strijd staken met technische problemen aan zijn Ford Fiesta. In het WRC - waar nog een dag te gaan is - bleef de strijd aan de kop van het klassement onverminderd doorgaan tussen Sébastien Loeb (Citroën DS3) en Jari-Matti Latvala. Doordat Mikko Hirvonen niet meer aan de start verscheen vanochtend wist Loeb zich verzekerd van zijn 8e wereldtitel (!), maar ambitieus als hij is wil hij ook nog de zege in de laatste rally van het seizoen. Toch was Latvala vandaag de snelste man op de proeven en gaat hij met ruim 6 seconden voorsprong op Loeb de laatste dag in. De andere twee KNAF Talent First rijders in het WRC maakten vandaag wederom geen fouten en boekten mede dank zij constante tijden een paar plaatsen winst: Dennis Kuipers (Ford Fiesta RS) staat nu 7e in het totaalklassement en Kevin Abbring (Skoda Fabia S2000) kan meer dan tevreden zijn met zijn 12e plaats na de derde dag.

Na een fantastische vierde tijd op de 16e en voorlaatste klassementsproef van de Wales Rally-GB stond Timo van der Marel 8e in het WRC Academy klassement, met zicht op de 7e plaats. Maar de 4 km lange proef met de mooie naam 'Sweet Lamb' bleek toch te veel te hebben gevergd van het materieel. "Ik denk dat we na de jump toch iets te hard zijn geland op de neus van de auto, waardoor de radiator is beschadigd en er vloeistof lekte," aldus Timo van der Marel toen hij bij de tijdcontrole van de laatste klassementsproef - na een zelf uitgevoerde noodreparatie - door tijdsoverschrijding de strijd moest staken en zijn Ford Fiesta voor de tweede keer deze rally langs de kant zette. Maar deze keer was het definitief en eindigde het seizoen plots voor Van der Marel toch nog zonder een mooi resultaat. "Toch ben ik blij dat we hier een paar heel goede dagen hebben gehad en we hebben kunnen laten zien dat we met de snelsten mee kunnen komen. We kwamen dit seizoen misschien wat ervaring te kort, maar dat hebben we dit jaar ruimschoots opgedaan. Ik vind de WRC Academy een geweldige klasse en hoop dan ook op een vervolg in 2012." Van der Marel's beste klassering dit seizoen kwam onverwachts in de lastige Rally van Finland, toen hij samen met navigator Erwin Berkhof de derde plaats voor zich opeiste. De Ier Craig Breen won vandaag de inaugurele WRC Academy titel en de daarbij behorende geldprijs van 500.000 euro (!) in een spannende finale, waarbij hij dank zij een ongeëvenaard aantal snelste tijden op de klassementsproeven genoeg bonuspunten verzamelde om Egon Kaur (Estland) achter zicht te laten.

Hoewel de strijd om de WRC titel is gestreden gaat het gevecht om de laatste zege van het seizoen onverdroten verder. Ford-rijder Jari-Matti Lavala maakte vandaag geen fouten en versloeg Loeb vandaag vier keer; vooral op de middagproeven was Latvala ongenaakbaar en boog hij een achterstand van 6 seconden om in een voorsprong van 6 seconden. De Noor Mads Østberg (Ford Fiesta RS) bezet nog steeds de derde plaats, maar kijkt inmiddels tegen een achterstand van bijna 3 minuten aan! De WRC rijders finishen zondagmiddag na nog eens 6 mooie klassementsproeven in het prachtige landschap van Wales.

Timo van der Marel Wales Dag 3 111112
Timo van der Marel en Erwin Berkhof

timo van der marel wales dag 3 111112 500x333