Download de KNAF app

Timo van der Marel: Duitse WRC Academy ronde thuiswedstrijd op asfalt…

Gisteravond ging in Trier de voor het wereldkampioenschap meetellende ADAC Rallye Deutschland van start bij de historische Porte Nigra. Onder de 80 deelnemende equipes bevinden zich weer vele Nederlandse teams, die dit als hun thuiswedstrijd beschouwen. KNAF Talent First rijder Timo van der Marel maakte vandaag zijn debuut bij een officiële FIA Persconferentie en liet daar weten - gesterkt door zijn derde plaats in de WRC Academy Rally van Finland - vol vertrouwen aan deze zware rally te beginnen.

Maar ook KNAF Talent First Team Holland teamgenoot Dennis Kuipers van het FERM Power Tools Team hoopt op een goed resultaat in deze 9e ronde van het WRC. En Hans Weijs junior, KNAF Talent First kandidaat van het eerste uur, krijgt na zijn prachtige J-WRC zege in Duitsland in 2010 en zijn derde plaats in de Rally van Ieper eerder deze zomer een unieke kans: hij start namens Volkswagen Motorsport (dat in 2013 met de nieuwe Polo R aan het WRC gaat deelnemen) in een Skoda Fabia S2000 met het doel hem te beoordelen voor een mogelijke plaats in het fabrieksteam in de toekomst! KNAF Bondscoach Eric Noort: "Het is natuurlijk geweldig om te zien dat de Nederlandse rallysporters zo goed presteren en echt een rol kunnen gaan spelen in het wereldkampioenschap; dat is natuurlijk ook het doel van ons als nationale autosportfederatie!" De Deutschland Rallye telt in totaal 19 klassementsproeven over een lengte van bijna 360 km en de finish is voorzien op zondagmiddag met de spectaculaire Circus Maximus klassementsproef in Tier; de WRC Academy deelnemers rijden alleen de proeven op vrijdag en zaterdag (14 proeven, totale lengte 283 km).

Timo van der Marel "Met de derde plaats van Finland op zak zijn we met veel vertrouwen naar Trier gekomen, waar we weer een interessant Academy programma kregen voorgeschoteld. Zo kregen we een mediatraining van Becs Williams (die de FIA Persconferentie leidt) en van Colin McMaster, een van de meest ervaren rallyfotografen." Maar uiteindelijk draait het om de snelste tijden op de proeven in combinatie met betrouwbaarheid: "Wat dat betreft zullen we dezelfde strategie kiezen als in Finland - dus eerst de kat uit de boom kijken hoe de verhoudingen liggen en daarna de aanval kiezen."

deutschland timo van der marel fia press conference 110818 518x345

Voor Timo van der Marel, die in 2008 (Renault) zijn debuut in de Deutschland Rallye maakte, geldt deze rally als zijn thuisrally en dat ook op zijn favoriete ondergrond: verhard. "De concurrentie heeft meer gravelervaring en minder op asfalt, dus wij staan wel bij de favorieten en dat verhoogt de druk, maar ik wil niet de fout maken die veel Scandinavische rijders in Finland maakten door te hard van stapel te lopen," legt Timo van der Marel uit. En de rally is zwaar met vrijdag de technische proeven tussen de wijnranken en zaterdag de ultra-lange (34 km!) zware proef op het militaire oefenterrein Panzerplatte in Baumholder. "Zeker met het warme weer moeten we daar opletten dat we de banden niet kapot rijden en de auto (vooral de aandrijfassen) krijgt het op die proef zwaar te verduren," weet de jonge rallycoureur.