Download de KNAF app

Tegenvallende kwalificatie houdt Richard Verschoor van goed resultaat op Silverstone

Richard Verschoor heeft op het circuit van Silverstone tijdens de vierde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap genoegen moeten nemen met een elfde en negende positie. Hoofdoorzaak van deze voor het 19-jarige TeamNL-talent tegenvallende klasseringen was de kwalificatie waarin Verschoor bleef steken op een vijftiende positie. Het tempo in de races was echter opnieuw goed en met enkele fraaie acties wist Verschoor posities te winnen, maar in het competitieve FIA F3-veld moest de MP Motorsport-piloot van te ver terugkomen om nog voor topklasseringen te kunnen gaan. “Na de kwalificatie weet je dat het een moeilijk weekend gaat worden. Twee kampioenschapspunten is teleurstellend”, blikte Verschoor terug.

De tegenstelling had bijna niet groter kunnen zijn. Na de bochtige Hungaroring werd de vierde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap verreden op het ultrasnelle circuit van Silverstone, waar hogesnelheidsbochten elkaar in hoog tempo opvolgen. In de vrije training deed TeamNL-talent Richard Verschoor met een vijfde plaats op slechts een halve seconde van de snelste tijd goed in de voorste gelederen mee. De kwalificatie, in de competitieve FIA Formule 3 van essentieel belang voor een goed wedstrijdresultaat, verliep voor de 19-jarige MP Motorsport-piloot een stuk minder. Op 0,9 seconden van de poleposition bleef Verschoor steken op plek vijftien. Er wachtte de Nederlander, die in alle zes de voorafgaande wedstrijden in de punten was geëindigd, dus een zware opgave om opnieuw tot de top tien door te dringen.

RVerschoor silverstone1.02

Verschoor liet zich niet uit het veld slaan en op een droog Silverstone ging de TeamNL-piloot in race één voortvarend van start. Met een aantal mooie inhaalacties wist Verschoor steeds een plekje winst te boeken en was in de vijfde ronde al aangeland op plek tien, met uitzicht op meer. Vanuit de slipstream werd de Nederlander echter op het rechte stuk weer gepasseerd waarna in de strijd om plek tien de aansluiting met de rijders van de top negen verloren ging. In de slotfase leek Verschoor weer aanspraak te gaan maken op de tiende positie, toen de wedstrijd voor de tweede keer werd onderbroken door de safetycar en ook niet meer werd hervat. Dubbel zuur was dat Verschoor daarmee niet alleen buiten de punten eindigde, maar ook de poleposition miste voor race twee, die immers bepaald wordt door de omgekeerde top tien van race één. “De top tien was een must vandaag, maar we gaan er morgen het beste van maken”, blikte een teleurgestelde maar strijdbare Verschoor terug, die vanaf plek elf aan race twee moest beginnen.

RVerschoor silverstone1.03

En het beste ervan maken deed Verschoor zeker in het begin van de tweede wedstrijd. Binnen drie ronden lag de TeamNL-piloot op plek acht en behield bijna de gehele race de aansluiting met de rijders op de plekken zes en zeven. Met nog twee ronden te gaan werd Verschoor echter vanuit de slipstream gepasseerd en finishte daardoor als negende, weliswaar goed voor twee punten in het kampioenschap, maar zeker niet de score waarop de Nederlander vooraf gemikt had.

RVerschoor silverstone1.04

“Het lukte in de kwalificatie niet om de snelle sectortijden die ik reed in één rondje samen te laten komen. In mijn laatste ronde zat ik 0,4 seconden onder mijn tot dan toe snelste tijd, maar kreeg ik in de laatste bochten overstuur. Met een 15de plaats weet je meteen dat het een moeilijk weekend gaat worden. In de eerste race was het tempo heel goed. Tegen het eind waren mijn banden nog goed en ik weet zeker dat een tiende plaats, en waarschijnlijk wel meer, haalbaar was geweest. Dan start je race twee van een van de eerste rijen, in plaats van zoals nu vanaf plek elf, en was er nog van alles mogelijk geweest. Helaas kwam de safetycar in de baan en waren de kansen verkeken. Maar ‘als’ koop je niets voor. Twee punten is teleurstellend. De achterstand op de nummers twee en drie in het kampioenschap is beperkt, dus er kan nog van alles gebeuren. Het is hoofd omhoog en volgende week er weer vol tegenaan”, aldus Verschoor, die in de tussenstand nu de zevende plaats bezet.

RVerschoor silverstone1.05

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende Nederlander Bent Viscaal begon de eerste race vanaf plek veertien. Met een goede start lag de 20-jarige rijder uit Albergen direct elfde, zakte weer terug naar plek vijftien, om later in de wedstrijd in een van de vele gevechten contact te maken met een tegenstander en te spinnen. Viscaal werd daarbij geraakt door een achteropkomende rijder en moest met schade opgeven. In race twee moest Viscaal daarmee van een kansloze 28ste positie aan de wedstrijd beginnen. Een mooie inhaalrace leverde uiteindelijk een 16de plaats op.

De volgende ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap staat voor volgende week op het programma als opnieuw het circuit van Silverstone wordt aangedaan.

Foto’s: Dutch Photo Agency