Download de KNAF app

Sterke tweede plek voor Tijmen van der Helm op Motorland Aragón, tweemaal pech voor Glenn van Berlo

Alcañiz (Spanje), 26 mei 2019. TeamNL-coureur Tijmen van der Helm (Den Hoorn) is op het Spaanse circuit Motorland Aragón in de tweede race tweede geworden, nadat hij zich in de eerste race tevreden moest stellen met een zevende plaats. In de derde race was hij samen met TeamNL-rijder Glenn Van Berlo (Veghel) en een Russische deelnemer tot en met de laatste ronde in gevecht voor de derde podiumplek. Een flinke crash in de laatste bocht betekende helaas een uitvalbeurt voor beide Nederlanders. Het zat Glenn van Berlo op Aragón niet mee, want in de tweede race was hij ook al uitgeschakeld toen hij geraakt was op zijn achtervleugel en niet verder kon. Gelukkig scoorde hij in de eerste race met een vierde positie toch punten.

 

Na het uitstapje naar het Franse circuit van Paul Ricard vond de derde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap plaats op het circuit Motorland Aragón, een ruim 5 km lang circuit in Alcañiz, Spanje, zo'n 200 km ten zuidwesten van Barcelona. Het in 2009 geopende circuit telt 18 bochten, is ontworpen door Hermann Tilke en biedt rijders veel mogelijkheden om in te halen.

teamnl gvb aragon 2

Nadat Van Berlo op vrijdag tijdens de vrije trainingen in de regen de snelste rijder was, zat het hem in de kwalificatie voor de eerste twee races niet mee. Hij had op slicks enorm veel last van overstuur en het lukte hem niet om de snelheid te vinden. Met een zevende startplek voor race 1 en een vijfde voor race 2 was de TeamNL-coureur niet tevreden. Van der Helm had die problemen gelukkig niet, hij kwalificeerde zich voor de eerste race als vierde en de tweede race zelfs als derde.

De start van de eerste race verliep voor Van der Helm niet volgens plan. De 15-jarige TeamNL-rijder viel terug naar de zesde plek en finishte de race als zevende. Van Berlo wist zich ondanks zijn gebrek aan snelheid toch naar voren te knokken. Hij klom op naar de vierde positie en was daarmee gezien zijn problemen tevreden.

teamnl gvb aragon 3

De tweede race was voor de 17-jarige Van Berlo van korte duur. Hij werd in de eerste ronde van achteren op zijn achtervleugel geraakt en moest de pits opzoeken. Daar bleek de schade helaas te groot om zijn race te vervolgen. Van der Helm reed nu een zeer sterke race. Hij klom van de derde startplek op naar de tweede plaats, zat goed in het spoor van raceleider Shihab al Habsi en had een flink gat geslagen naar de nummer drie Killian Meyer. Van der Helm passeerde de finish als tweede en was daarmee zeer content.

Voor de derde en laatste race van het weekend kwalificeerde Van der Helm zich keurig als tweede. Zijn mooie resultaat in de tweede race had de MP Motorsport-coureur duidelijk vertrouwen gegeven. Van Berlo reed geen goede kwalificatie, hij moest als achtste starten. In de race wist hij zich echter toch naar voren te knokken, won positie na positie en in de laatste ronde streed hij samen met zijn teamgenoot Van der Helm om de derde podiumplek.

teamnl gvb aragon 1

In de allerlaatste ronde sloeg het noodlot toe voor beide TeamNL-coureurs. Samen met de Rus Artem Lobanenko gingen ze met zijn drieën de laatste bocht voor de finish in. De Rus raakte Van der Helm op zijn achterwiel, waardoor die de Formule 4 van Van Berlo raakte met een flinke crash van beide Nederlanders tot gevolg. Beide bereikten ze de finish niet, Lobanenko werd derde.

"Ik ben tevreden met mijn kwalificaties en natuurlijk is mijn tweede plek in de tweede race een prima resultaat. In de eerste race was ik te lief, waardoor ik posities verloor. Daar heb ik van geleerd. De crash in de derde race was wel heel erg zonde, want Glenn of ik had zeker een podiumplek kunnen scoren. Maar we gingen er alledrie voor en dan gebeuren dit soort dingen, ook dat is racen", is Tijmen van der Helm realistisch.

teamnl tvdh aragon p

"Mijn snelheid was dit weekend gewoon niet goed. We hebben van alles geprobeerd met de afstelling, maar kregen het niet voor elkaar. Heel jammer, nu hopen dat mijn auto op tijd gerepareerd is om volgende week mee te kunnen doen aan de testdagen op het circuit van Valencia. Daar zijn ook de volgende races op 22 en 23 juni, daar wil ik weer naar het podium", besluit Glenn van Berlo.