Download de KNAF app

Sterke tweede plaats voor Richard Verschoor in FIA Formule 3 op de Red Bull Ring

TeamNL-rijder Richard Verschoor is het nieuwe seizoen in het FIA Formule 3 Kampioenschap uitstekend begonnen. De 19-jarige Nederlander die uitkomt voor MP Motorsport legde op de Red Bull Ring in de tweede wedstrijd van het weekend op uiterst fraaie wijze beslag op de tweede plaats. In de openingswedstrijd was de Nederlander met een achtste plaats ook al in de punten geëindigd. “De auto voelde die tweede race super goed aan en het is lekker om op pure snelheid dan een podium te kunnen pakken”, aldus een tevreden Verschoor.

Met een kleine drie-en-een-halve maand vertraging trapte het FIA Formule 3 Kampioenschap dit weekend af met de openingsronde op de Red Bull Ring. TeamNL-rijder Richard Verschoor had lang uitgekeken naar dit moment. In de op een opdrogende baan verreden vrije training was de 19-jarige MP Motorsport-piloot bijna voortdurend in de top tien te vinden, om de oefensessie zelfs af te sluiten op plaats vijf. In de daaropvolgende kwalificatie wisselden de posities per ronde waarbij Verschoor in de laatste doorkomst zijn persoonlijk snelste tijd op de klokken zette. Maar ondanks zijn achterstand van slechts 0,3 seconden op de poleposition, moest de TeamNL-rijder in het competitieve veld van 30 auto’s genoegen nemen met plek negen. “De set-up van de auto was zeker niet ideaal, dus dat het gaatje naar de snelste tijd dan toch zo klein is, geeft wel vertrouwen”, aldus de Nederlander.

RVerschoor RBR1.02

Vanaf zijn negende startpositie leek Verschoor in de eerste wedstrijd kort na de start op te kunnen rukken naar plek zes. De MP Motorsport-rijder werd echter bij zijn inhaalactie buiten de baan gedrukt en zag daardoor een tweetal tegenstanders passeren. Dat inhalen in de Formule 3 op de Red Bull Ring lastig is, bleek ook nu weer, want in de gehele race waren er nauwelijks passeeracties te bewonderen. Dat ondervond ook Verschoor, die in eerste instantie aansloot bij de groep rijders die streed om de plekken twee tot en met acht. De MP Motorsport-piloot zat echter vast achter de rijder op plek zeven, zag de groep daarvoor wegrijden en moest zich tevreden stellen met een achtste plaats, goed voor de eerste punten van het nieuwe seizoen. “Gezien de problemen die ik had, moet ik hier tevreden mee zijn. Bij de start werkte de koppeling niet. Ik was daarna wel sneller dan de rijder voor me, maar had niet de overspeed om hem te passeren”, blikte Verschoor terug op race één.

RVerschoor RBR1.03

Omdat in het FIA F3-kampioenschap de startvolgorde van race twee wordt bepaald door de omgekeerde top tien van race één, mocht Verschoor in de op zondagochtend verreden wedstrijd vanaf de derde startpositie vertrekken. Het TeamNL-talent behield bij de start zijn derde positie maar werd op het daaropvolgende rechte stuk vanuit de slipstream gepasseerd. Op plek vier hield Verschoor voortdurend de aansluiting met de top drie, spaarde zijn banden en wachtte zijn kansen af. Die tactiek betaalde zich uit want in deel twee van de race was de MP Motorsport-rijder de snelste man op de baan. Met twee fraaie uitremacties rukte Verschoor op naar plek twee, passeerde ook op die positie de finish en mocht daarmee in het eerste FIA F3-weekend van 2020 meteen op het podium plaatsnemen. “De auto was super en als er een keer een gaatje viel kon ik dat heel snel weer dichtrijden. Ik liep in de slotfase snel in op de leider en ik ben ervan overtuigd dat ik zonder de safetycar zelfs de overwinning had kunnen pakken. Ik ben vooral blij dat we de auto gedurende het weekend zo hebben kunnen verbeteren en op pure snelheid dit podium pakken, dat belooft veel voor komend weekend”, keek een tevreden Verschoor op zijn sterke race terug.

RVerschoor RBR1.05

De eveneens voor MP Motorsport uitkomende Nederlander Bent Viscaal startte de eerste race vanaf plek dertien. De 20-jarige rijder uit Albergen maakte in de eerste ronde twee plaatsen goed, maar zat net als Verschoor vast achter zijn voorliggers en passeerde daardoor als elfde de finish. In de tweede wedstrijd reed Viscaal lange tijd op de negende positie, maar moest in de laatste ronden weer twee plaatsen prijsgeven waardoor de MP Motorsport-piloot net buiten de punten viel.

Komend weekend rijdt de FIA Formule 3 opnieuw op de Red Bull Ring voor ronde twee van de titelstrijd.

RVerschoor RBR1.04

Foto’s: Dutch Photo Agency