Download de KNAF app

Sterk optreden KTF-karttalenten Martijn van Leeuwen en Richard Verschoor in eerste wedstrijd CIK-FIA Europees Kampioenschap KF in Portugal

Portimao Verschoor kop
KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen heeft tijdens de eerste ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF in de finale beslag gelegd op een uitstekende vijfde plaats. In de prefinale scoorde de 16-jarige Nederlander zelfs een derde positie. Het pas 14-jarige KTF-karttalent Richard Verschoor bekroonde zijn debuut in het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF met een opvallende inhaalrace, die hem in de finale vanaf een 33ste startpositie een keurige vijftiende plaats opleverde.

De eerste wedstrijd van het vier races omvattende CIK-FIA Europees Kampioenschap KF werd verreden in het Portugese Portimao. KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen legde vorig jaar bij het wereldkampioenschap in deze klasse beslag op een vijfde plaats. De verwachtingen bij de 16-jarige CRG Keijzer Racing-piloot zijn voor dit seizoen dan ook hoog gespannen. Voor het pas 14-jarige KNAF Talent First-karttalent Richard Verschoor, vorig seizoen winnaar van de CIK-FIA Karting Academy Trophy, betekende Portimao het debuut op het hoogste Europese niveau.

Portimao Van Leeuwen 2
Hoe klein de verschillen waren in de met 47 toprijders extreem sterk bezette klasse, bleek al in de kwalificatie. Ondanks dat Van Leeuwen slechts 0,209 seconden hoefde toe te geven op de poleposition, stond het KTF-talent op plaats zestien, terwijl Verschoor met een achterstand van 0,322 seconden op de snelste rijder, positie 25 innam. Met drie goede kwalificatieheats werkte Van Leeuwen zich op naar de elfde startplaats voor de prefinale. Daarin toonde Van Leeuwen zijn ware snelheid door zelfs op te klimmen naar plaats drie. Het KTF-talent was daarbij voortdurend de snelste rijder op de baan en pakte ook de snelste raceronde. De uitslag van de prefinale bepaalt tevens de startvolgorde voor de finale. Daarin kon Van Leeuwen echter net niet de snelheid uit de prefinale vasthouden, moest twee posities prijsgeven, maar legde daarmee toch beslag op een meer dan uitstekende vijfde plaats. "We hadden hier vooraf niet kunnen testen, dus ik wist dat het moeilijk zou worden. Met een vijfde plaats ben ik dan ook dik tevreden. De prefinale ging zelfs heel goed, maar in de finale haalde de motor het maximale toerental net niet meer. We hebben dit weekend een enorme stap voorwaarts gemaakt en dat geeft vertrouwen voor de volgende races", blikte een opgewekte Van Leeuwen terug.

Portimao Verschoor 01
Een uitvalbeurt in de derde kwalificatieheat betekende voor Verschoor dat de RB Racing-rijder zich via de 'second chance heat' van een startplaats in de prefinale moest zien te verzekeren. Daarin slaagde het KTF-talent uitstekend, door met een sterke inhaalrace vanaf startplaats zeven op te klimmen naar de tweede positie, goed voor een 30ste startplaats in de prefinale. Door een crash in de eerste ronde zag Verschoor in de prefinale de finish niet en moest daardoor de finale vanaf plaats 33 aanvangen. Een weergaloze inhaaljacht, waarin de debutant een van de snelste rijders op de baan was, leverde voor Verschoor uiteindelijk een fraaie 15de plaats op. "De snelheid was er wel, maar toch was het een moeilijk weekend omdat we door wat technische probleempjes niet de tijd hadden om tot de perfecte afstelling te komen. In de prefinale spinde er iemand voor me en daar reed ik vol overheen. De finale was echter goed", aldus Verschoor, waarbij dat laatste het understatement van de dag was.
Portimao Van Leeuwen 3

Portimao Verschoor 02