Download de KNAF app

Stenen blokkeren Portugees WK-succes KTF-rallytalent Jim van den Heuvel

knaf-jim vd heuvel portugal-05
De onlosmakelijk bij de Rally van Portugal behorende stenen bezorgden Jim van den Heuvel bij zijn tweede optreden in het FIA World Rally Championship hoofdbrekens. Tot drie keer toe zag het 18-jarige KNAF Talent First-rallytalent zijn optreden onderbroken door schade, veroorzaakt door losse Portugese stenen op de weg. Desondanks wist Van den Heuvel in zijn eerste gravelrally toch het finishpodium in Porto te halen. "Het was niet ons weekend. Ik heb echter wel ontzettend veel geleerd en ben blij dat we uiteindelijk toch gefinisht zijn", aldus de KTF-rijder.

knaf-jim vd heuvel portugal-01
De Rally van Portugal was voor Jim van den Heuvel de tweede van zes FIA World Rally Championship wedstrijden die het KNAF Talent First-rallytalent in zijn debuutjaar op het hoogste niveau van de rallysport op de kalender heeft staan. "Veel meters maken en ervaring opdoen", was het doel van Van den Heuvel, die in het WK uitkomt in de klasse NR4 van het WRC2, de titelstrijd voor productieauto's. De verkenningen en de eerste proef verliepen voor de 18-jarige Van den Heuvel probleemloos. Helaas gooiden op dag twee in de zesde klassementsproef vervolgens de bijna spreekwoordelijke Portugese stenen roet in het eten van de door Jac Gillis genavigeerde KTF-rijder. "In een vol-gas-bocht naar rechts lag er opeens midden op de weg een grote kei. Ik kon daar met geen mogelijkheid omheen, of ik had uit het spoor moeten sturen, maar dan waren de gevolgen nog veel erger geweest", aldus Van den Heuvel, die na een provisorische reparatie nog wel even verder kon, maar uiteindelijk toch met een afgebroken wiel moest opgeven.

knaf-jim vd heuvel portugal-03

Op de derde wedstrijddag was Van den Heuvel met de Mitsubishi Evo X van Van den Heuvel-Motorsport goed onderweg, toen opnieuw de pechduivel toesloeg. "Onderstuurd schoten we rechtdoor tegen een aarden walletje aan, precies op de plek waar een steen uitstak die vervolgens de oliekoeler doorboorde. Een klein foutje met grote gevolgen", blikte Van den Heuvel terug op het voortijdige einde van dag drie. Op de slotdag van de Rally van Portugal verscheen het KTF-rallytalent toch weer aan de start en hoewel er opnieuw een steen in de weg lag, reed Van den Heuvel wel over het finishpodium. "Het ging natuurlijk niet meer om het klassement, maar we wilden op die laatste dag nog zoveel mogelijk meters maken en ervaring opdoen. Op de derde proef sloeg een steen de stuurstang krom. Gelukkig konden we na een kleine noodreparatie door, al hebben we wel heel voorzichtig moeten rijden. Maar uiteindelijk haalden we zo wel de finish. Het was alles bij elkaar niet ons weekend, maar toch ben ik blij dat we het einde gehaald hebben! Hopelijk hebben we alle pech nu in een keer gehad en kunnen we in Polen, waar ook een WK-gravelrally wacht, profiteren van de nu opgedane ervaring", aldus Van den Heuvel tot slot.

knaf-jim vd heuvel portugal-02knaf-jim vd heuvel portugal-04knaf-jim vd heuvel portugal-06