Download de KNAF app

Snelheid Kas Haverkort met één overwinning in Spaanse F4 op Jerez mager beloond

Driemaal is scheepsrecht ging voor Kas Haverkort op het circuit van Jerez tijdens de derde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap eens te meer op. Het 16-jarige TeamNL-talent was het hele weekend de snelste rijder van het veld maar zag door twee aanrijdingen twee zekere podiumklasseringen en wellicht zelfs zeges in rook opgaan. In de derde race nam de voor MP Motorsport uitkomende Haverkort revanche en werd zijn snelheid beloond met een afgetekende overwinning. “Wat snelheid betreft was het gewoon een goed weekend. Pech hoort er helaas ook bij waardoor je niet de punten scoort die daar bij horen”, aldus een realistische Haverkort. Op Jerez maakte de eveneens voor MP Motorsport rijdende 15-jarige Thomas ten Brinke zijn autorensportdebuut en mocht daarbij met een tweede plaats in race één meteen op het podium plaatsnemen.

Na het uitstapje richting Paul Ricard keerde het Spaans Formule 4 kampioenschap met Jerez voor ronde drie van de titelstrijd terug naar het thuisland. Na zijn galavoorstelling met drie zeges bij de openingsronde van de titelstrijd, wilde Kas Haverkort de draad in Spanje weer oppakken en zijn leidende positie in het kampioenschap verder uitbouwen. In de op vrijdag verreden testsessies klokte de 16-jarige inwoner van Heemserveen de snelste tijden en de MP Motorsport-rijder deed dat op zaterdagochtend in de op een natte baan verreden vrije trainingen nog eens dunnetjes over. Vol vertrouwen ging het TeamNL-talent dan ook de op een opdrogende baan te verrijden kwalificatie in. Daarin zat het de Nederlander echter niet mee. Op het beslissende moment werd Haverkort gehinderd door diverse concurrenten en had daarnaast ook nog eens de pech dat hij op de steeds droger en dus sneller wordende baan als een van de eerste rijders aan zijn laatste ronde moest beginnen. In de slotminuut van de kwalificatie zakte Haverkort daardoor terug naar plek zeven.

KHaverkort Jerez.04

Gezien zijn snelheid was er echter nog van alles mogelijk. Bij de start van de eerste race had Haverkort dan ook meteen al een positie winst te pakken, om even later door te stoten naar plek vier. Met een fraaie inhaalactie buitenom veroverde de TeamNL-rijder de derde plaats, maar werd daarbij op het achterwiel geraakt. Met een lekke band moest Haverkort richting de pits en zag met een 16de plaats kostbare kampioenschapspunten verloren gaan.

KHaverkort Jerez.05

Door de problematische kwalificatie moest Haverkort ook in race twee net achter de kopposities starten. Vanaf de vijfde startplaats wist de MP Motorsport-rijder in de eerste ronde op te schuiven naar plek vier om in de derde ronde de derde positie te veroveren. Haverkort reed vervolgens snel het gat naar de nummer twee dicht. In een poging deze positie over te nemen, werd Haverkort op het rechte stuk afgesneden, beschadigde zijn voorvleugel en moest net als in race één richting de pits. De Nederlander zette daarna nog wel met afstand de snelste raceronde op de klokken. Dit was slechts een schrale troost, want opnieuw was een zekere podiumklassering in rook opgegaan.

KHaverkort Jerez.06

In de derde en afsluitende wedstrijd van het Jerez-weekend was het voor Haverkort duidelijk tijd voor revanche en stond er geen maat op het TeamNL-talent. In de kwalificatie had de MP Motorsport-piloot al orde op zaken gesteld door op overtuigende wijze de poleposition voor zich op te eisen. Bij de start nam Haverkort direct de leiding en stond eigenlijk alleen in de eerste paar ronden wat onder druk van de nummer twee. Vanaf ronde vijf nam de TeamNL-rijder per ronde meer afstand om op soevereine wijze de winst voor zich op te eisen, zijn vierde zege in zijn debuutseizoen in de autorensport. Haverkort behield daarmee tevens zijn leidende positie in het tussenklassement.

KHaverkort Jerez.03

“De snelheid was gewoon super, zowel op droog, in de regen, in de trainingen als de races. Het hadden ondanks die wat mindere startposities in race één en twee ook drie overwinningen kunnen worden. In de eerste race was ik er al langs toen ik een tik kreeg tegen mijn achterband. In race twee had ik een betere exit uit de bocht en zat al half naast de nummer twee toen hij tot twee keer toe mijn richting op stuurde, terwijl ik al bijna op het gras zat. De laatste race was relatief makkelijk. Ik kon een gaatje slaan en heb de wedstrijd vervolgens gecontroleerd uitgereden. Al met al wat snelheid betreft een goed weekend met alleen niet het bijpassende resultaat”, aldus Haverkort, alweer vol vertrouwen uitkijkend naar de volgende ronde van het kampioenschap, volgend weekend in Valencia.

KHaverkort Jerez.07

Op het circuit van Jerez maakte de eveneens voor MP Motorsport uitkomende Thomas ten Brinke zijn autorensportdebuut. De 15-jarige Nederlander veroverde vorig jaar de wereldtitel karting in de OK Junior-klasse en toonde meteen zijn klasse. In de eerste kwalificatie reed Ten Brinke naar een keurige tweede tijd om zijn eerste wedstrijd ook op die positie af te sluiten en zelfs de snelste raceronde op de klokken te zetten. In race twee profiteerde Ten Brinke van een aanvaring voor zijn neus waardoor hij op de tweede plaats belandde. In een poging de leiding over te nemen ging het echter mis waardoor de MP Motorsport-piloot terugviel naar plek vijf. In de derde wedstrijd van het weekend reed Ten Brinke een mooie inhaalrace die hem op plek drie bracht. In de slotronden kreeg hij echter met een loszittende vleugel te kampen waardoor hij met een vierde plaats net buiten het podium viel.

KHaverkort Jerez.02

Foto’s: Dutch Photo Agency