Download de KNAF app

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout en Ed Carpenter Racing verlengen IndyCar-contract

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout rijdt ook tijdens het NTT IndyCar Series-seizoen 2022 voor het team Ed Carpenter Racing. De 21-jarige Nederlander zal voor het derde achtereenvolgende jaar uitkomen voor het in Indiana gevestigde team. Als coureur van ECR won VeeKay in 2020 het ‘Rookie of The Year’-klassement, om daar in 2021 zijn eerste IndyCar-zege aan toe te voegen.

Na drie zeer succesvolle seizoenen in het opleidingsprogramma voor de NTT IndyCar Series, de zogenaamde Road To Indy, waarin VeeKay in 2018 het Indy Pro 2000-kampioenschap op zijn naam schreef en in zowel 2017 als 2019 vicekampioen werd in respectievelijk de USF2000 en de Indy Lights, debuteerde de voormalig TeamNL-rijder en met ingang van dit seizoen TeamNL-ambassadeur medio 2020 in de hoogste klasse, IndyCar. In zijn eerste seizoen gaf VeeKay zijn visitekaartje af door het tonen van zijn spectaculaire rijstijl en het winnen van de rookietitel. Bovendien veroverde de Nederlander een plaats in de geschiedenisboeken door zich als vierde te kwalificeren voor de Indianapolis 500, de beste prestatie van een tiener ooit.

Teambaas annex coureur Ed Carpenter, drievoudig polesitter voor de Indianapolis 500, beloonde VeeKay na diens goede prestaties met een contract voor het IndyCar-seizoen 2021. De tegenwoordig in Fort Lauderdale, Florida, woonachtige coureur trok de stijgende lijn dit jaar voort. Op zaterdag 15 mei boekte VeeKay zijn allereerste IndyCar-overwinning tijdens de GMR Grand Prix op de Indianapolis Motor Speedway.

VeeKay vestigde opnieuw alle aandacht op zich door zijn #21 Chevrolet tijdens de kwalificaties voor de Indianapolis 500 op de voorste startrij te plaatsen, wat hem wederom een record opleverde. VeeKay werd namelijk de jongste front row starter bij de Indy 500 aller tijden. Medio juni liet de ECR-coureur bovendien zijn tweede podiumfinish van het seizoen noteren, door als tweede te eindigen in de Chevrolet Detroit Grand Prix op het Belle Isle Street Circuit.

veekay ecr 2022a

“Ik ben blij om te vertellen dat ik ook volgend jaar voor Ed Carpenter Racing rijd”, aldus VeeKay. “Gedurende de eerste seizoenshelft hebben wij veel progressie geboekt. Ik won mijn eerste race op een road course, we stonden op het podium op een stratencircuit en ik vertrok voor de Indy 500 vanaf de voorste startrij. In elke discipline hebben we onszelf kunnen bewijzen. De tweede seizoenshelft verliep qua resultaten minder voortvarend, vanwege ongelukkige strategische keuzes en soms gewoon pech. Mijn doel is om het team maximaal te motiveren om tijdens de komende winter samen de aandachtspunten onder handen te nemen, zodat we het hele seizoen 2022 door constant kunnen presteren. Onze doelen zijn duidelijk: we willen volgend jaar strijden met de kampioenschapskandidaten, nog vaker op het podium staan en races winnen. Al zijn we niet het grootste team, er zit veel potentie in ons totaalpakket. De teamsfeer bij ECR draagt bij aan onze motivatie – het voelt als een vriendenclub die voor elkaar door het vuur gaat, met als inzet het scoren van de best denkbare resultaten.”

“Ik wil Ed Carpenter bedanken voor de kans om een derde jaar voor zijn team te rijden”, klinkt VeeKay erkentelijk. “Ed is de persoon geweest die mij de mogelijkheid gaf om voor de eerste keer in een IndyCar-bolide te rijden en hij speelt zodoende een grote rol in mijn loopbaan. Tony George, Stuart Reed en het complete team van Ed Carpenter Racing – iedereen die zijn of haar aandeel heeft – ben ik dankbaar. Ook al ben ik degene die de #21 SONAX Chevrolet bestuurt, er zijn nog tientallen anderen die bijdragen aan de resultaten op het circuit. Ook de steun vanuit Nederland is fantastisch. Mijn Nederlandse partners Jumbo en Basic-Fit staan altijd voor mij klaar en hebben tevens een groot aandeel in mijn Amerikaanse succes. Hen wil ik bedanken voor de onvoorwaardelijke steun”, besluit VeeKay.

Het NTT IndyCar Series-seizoen 2022 wordt afgetrapt in het slotweekend van februari. De Firestone Grand Prix of St. Petersburg staat gepland voor zondag 27 februari.

veekay ecr 2022b