Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout volop in voorbereiding op Amerikaans Pro Mazda-seizoen

rveekay 01
Voor KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout gaat komend weekend met de Spring Training op Homestead Miami Speedway de voorbereiding op zijn debuutseizoen in het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires officieel van start. Een week later maakt de 17-jarige Hoofddorper opnieuw de nodige kilometers bij een officieel testweekend op Barber Motorsports Park, direct gevolgd door de eerste wedstrijden op het stratencircuit van St. Petersburg (Florida). “Ik heb de eerste meters met de nieuwe Tatuus PM-18 al gemaakt en de auto is ontzettend snel. Ik heb er echt zin in”, aldus een enthousiaste Van Kalmthout.

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout verblijft inmiddels alweer twee weken in Amerika om zich voor te bereiden op de start van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires. Na zijn zo succesvolle debuutseizoen in de autorensport, dat de 17-jarige Hoofddorper bekroonde met het vicekampioenschap in de Cooper Tires USF2000-titelstrijd, promoveert Van Kalmthout dit jaar naar het Pro Mazda Championship, de volgende trede op de Mazda Road to Indy. De KTF-rijder komt daarbij uit voor Juncos Racing, het team dat vorig seizoen de Pro Mazda-kampioen leverde.

Komend weekend vindt voor Rinus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, de officiële aftrap van zijn Amerikaanse campagne plaats. Op Homestead Miami Speedway wordt met de Spring Training de eerste gezamenlijke test verreden van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires. Alle teams en rijders zijn daarbij aanwezig en daarmee vormt deze officiële test een eerste indicatie hoe de krachtsverhoudingen liggen. Een week later wordt er op Barber Motorsports Park opnieuw een tweedaagse gezamenlijke test afgewerkt, zodat de rijders en hun teams goed voorbereid aan het seizoen beginnen. En dat is nodig ook, want een week later wordt van 9 tot en met 11 maart op het stratencircuit van St. Petersburg in Florida de eerste ronde verreden van het Pro Mazda kampioenschap.

rveekay 03
Het Pro Mazda Championship is dit seizoen overgestapt naar een nieuw type auto, een door een 275 pk sterke Mazda-motor aangedreven Tatuus PM-18. Tijdens een paar zogenaamde ‘private tests’ heeft VeeKay de afgelopen dagen al kennis kunnen maken met zijn fraaie groen-witte Juncos Racing-bolide. “De auto is ontzettend snel, veel sneller dan mijn USF2000 van vorig seizoen en ook een stuk sneller dan de auto die vorig jaar nog in deze klasse werd gebruikt. Op een aantal circuits zullen de rondetijden maar enkele seconden boven die van de Indy Lights liggen”, aldus Van Kalmthout. Ook kon het 17-jarige Hoofddorpse racetalent alvast wennen aan het voor hem nieuwe team. “Aan alles merk je dat Juncos Racing een topteam is. Alles is super professioneel geregeld en gestructureerd, iedereen weet wat hij moet doen. De communicatie verloopt ook erg goed.”

Inmiddels heeft het deelnemersveld van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires ook vorm gekregen. Met de namen die nu al bekend zijn, is het niet alleen een uiterst sterk bezet kampioenschap, maar belooft het ook een spannende titelstrijd te worden. Met Oliver Askew, Rinus VeeKay en Parker Thompson is de gehele top drie van de USF2000 van vorig jaar doorgeschoven naar de hogere klasse. Datzelfde gaat op voor Robert Megennis, de nummer zes uit de USF2000-titelstrijd van 2017 en nu teamgenoot van Van Kalmthout bij Juncos. Rijders met Pro Mazda-ervaring zijn de Braziliaan Carlos Cunha (vorig jaar derde en ook bij Juncos Racing rijdend), Nikita Lastochkin en Sting Ray Robb, de nummers vijf en zes van 2017. Een andere sterke concurrent van VeeKay wordt Andres Gutierrez, een 17-jarige Mexicaan met al de nodige ervaring in diverse klassen. Veel wordt ook verwacht van RP Motorsport Racing, een team uit de Europese EuroFormula Open dat Harrison Scott en Lodovico Laurini aan de start brengt. De 21-jarige Scott is een van de grote Britse beloften die vorig jaar met twaalf overwinningen uit veertien wedstrijden de EuroFormula Open-titel op zijn naam schreef. Meest recente aanvulling op het veld is James Raven, winnaar van het befaamde Formule Ford Festival op het Engelse Brands Hatch.

rveekay 02
Van Kalmthout bereidt zich niet alleen bij de testdagen op het nieuwe seizoen voor, maar werkt daarnaast een strak trainingsschema af om in St. Petersburg ook fysiek en mentaal volledig topfit aan de start te staan. “Ik heb er ontzettend veel zin in en kan niet wachten om komend weekend achter het stuur te kruipen”, aldus een gemotiveerde VeeKay tot besluit.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK