Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout teleurgesteld in werkwijze Grand Finals in Portimao

rvk gf portimao 3
Rinus van Kalmthout kwam als tweede van Europa en Amerika bij de Rotax Max Senioren naar de Grand Finals in Portimao en verwachtte daar de strijd aan te kunnen gaan met de wereldtop in zijn klasse. Al tijdens de kwalificatie besefte de 15-jarige karter met een 44e tijd dat hier weinig eer te behalen viel. "De deelnemers krijgen via loting een kart en motor toegewezen. Op zich een mooi systeem, maar dan moet het materiaal wel gelijkwaardig zijn. We hebben gemeten dat mijn kart op het rechte eind een halve seconde langzamer was. Dan weet je dat je kansloos bent", was Van Kalmthout teleurgesteld. Zijn gelijk bleek al snel, na de reguliere drie heats waren de Grand Finals voor het KNAF kart-talent al op vrijdagmiddag voorbij.

Tekst en foto's: PR

De verwachtingen over de Rotax Max Challenge Grand Finals in het Portugese Portimao waren voor Van Kalmthout en zijn team hoog. Na een uitstekend seizoen met internationale successen zoals een derde plaats in de BNL, het vice-kampioenschap in de Rotax Max Euro Challenge bij de senioren en recent het vice-kampioenschap in het Rotax US Open, was iedereen ervan overtuigd dat Van Kalmthout een kanshebber was voor een goede klassering tijdens de Rotax Max Challenge Grand Finals. De sfeer in Team the Netherlands, met 10 Nederlandse kart-talenten verdeeld over vier klassen, was uitstekend en iedereen begon vol verwachting aan de Grand Finals.

rvk gf portimao 2
Tijdens de vrije trainingen zat Van Kalmthout er met een snelste en een derde tijd onder de 72 senioren meteen goed bij. De organisatie van de Grand Finals kiest voor een systeem waarbij elke deelnemer via loting een kart en motor krijgt toegewezen. Dat lijkt een eerlijk systeem, maar groot was de ontgoocheling bij Van Kalmthout en vele anderen toen tijdens de kwalificatie bleek dat zijn kart niet goed meer liep. Zoals later uit de data bleek verloor Van Kalmthout alleen al op het rechte stuk een halve seconde ten opzichte van een collega-rijder. Karters die hij het hele seizoen met gemak achter zich liet, waren nu tienden van een seconde sneller dan de jonge Hoofddorper. Een verbijsterende 44e tijd overall was het eindresultaat van de kwalificatie en dat betekende dat hij de drie heats vanaf een 22e plaats moest starten.

Evengoed begon Van Kalmthout gemotiveerd om te doen wat hem al vaker is gelukt, een sterke inhaalrace rijden. In de eerste heat kon de jonge karter echter de eerste ronde niet eens afmaken, hij werd vol vanachter aangereden en moest met een kapotte kart opgeven. De tweede heat was al even dramatisch, dit keer reed een karter met hoge snelheid achterop de kart van Van Kalmthout, vloog letterlijk over hem heen en raakte daarbij zelfs zijn helm en zijn hand. Even werd gevreesd voor een gebroken hand, maar na controle bleek zijn hand gekneusd en ontveld. Ook nu was zijn race binnen een ronde afgelopen.

rvk gf portimao 1
In de derde heat werd Van Kalmthout 16e en dat was niet voldoende om door te gaan naar de Last chance heat, waarmee zijn Portugese avontuur voorbij was. "Ik vind het niet leuk om te verliezen, maar dit lijkt nergens naar. Ik ben serieus met mijn sport bezig en dan wil je niet dat een loterij je kansen bepaalt. Ik heb hier in elk geval weer veel van geleerd en ga me nu voorbereiden op mijn test in de USF2000 formulewagen in Amerika. Daar kijk ik enorm naar uit!", besluit een duidelijk zeer teleurgestelde Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.