Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout sluit MRF Challenge af met overwinning, podium en derde plaats in kampioenschap

r veekay chennai.001
KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout heeft de MRF Challenge uitstekend afgesloten. Op Madras Motor Race Track scoorde de 17-jarige Hoofddorper een afgetekende overwinning, twee tweede plaatsen en stond met één keer een derde plaats in alle vier de races op het podium. Daarmee steeg het jonge Nederlandse racetalent naar de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap, op slechts een paar punten van de runner-up positie. “Eerder in dit kampioenschap hebben we het geluk niet bepaald mee gehad, waardoor ik toch tevreden kan zijn met een uiteindelijke derde plaats”, blikte Van Kalmthout terug op het kampioenschap waarin hij opnieuw zijn snelheid en strijdlust liet zien.

Na de drie ronden in het Midden-Oosten, vormden de wedstrijden op Madras Motor Race Track in Chennai, India, het slotstuk van de MRF Challenge. Ondanks zijn twee overwinningen en diverse podiumposities, hadden de nodige technische problemen ervoor gezorgd dat de titel voor Rinus van Kalmthout buiten beeld was. Het 17-jarige KNAF Talent First-autorensporttalent was er echter op gebrand de MRF Challenge goed af te sluiten. In de kwalificatie toonde Van Kalmthout meteen zijn snelheid door, ondanks een af en toe inhoudende motor, op het lastige circuit de derde tijd op de klokken te zetten.

r veekay chennai.005
Vanaf de derde startplaats wist Van Kalmthout in de eerste race met fraaie acties via de buitenkant van de bocht de twee voor hem gestarte rijders in te halen en de leiding te nemen. Het Hoofddorpse racetalent reed vervolgens bij het veld weg, zette met een nieuw baanrecord de snelste raceronde op de klokken en bekroonde zijn sterke race met een afgetekende zege.

r veekay chennai.003
Door de reversed grid moest de KTF-rijder in de tweede race van de zesde positie vertrekken. Maar ook dit vormde voor Van Kalmthout geen beletsel om naar de kop door te stoten. Op gebruikte banden lag de Hoofddorper al snel derde om vervolgens de nummer twee onder zware druk te zetten. Toen deze vervolgens moest uitwijken voor de crashende leider en daarbij plotseling de baan weer opstuurde, had Van Kalmthout, om een botsing te voorkomen, geen andere keus dan het gras op te sturen. De KTF-rijder verloor daarbij drie seconden, reed vervolgens opnieuw de snelste raceronde en eindigde op korte afstand van de winnaar op een zwaarbevochten tweede positie.

r veekay chennai.002
In de derde race was de als derde gestarte Van Kalmthout in een felle strijd verwikkeld om de tweede positie. De KTF-rijder was duidelijk sneller dan zijn voorligger, maar werd bij iedere inhaalpoging op het vuile deel van de baan, dan wel het gras gedrukt, waardoor hij ondanks zijn snelheid genoegen moest nemen met een derde positie. Dankzij de gescoorde punten was Van Kalmthout, met nog één race te gaan, gestegen naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap, op slechts tien punten van de nummer twee. Met een overwinning in de afsluitende race, die hij op basis van zijn snelste ronde uit race één vanaf poleposition mocht beginnen, en een derde plaats of lager voor Presley Martono, zou de runner-up positie in het kampioenschap naar de Nederlander gaan.

r veekay chennai.007
De start van de laatste race verliep voor Van Kalmthout echter niet vlekkeloos, waardoor hij als tweede de eerste bocht inging. Ondanks zijn felle aandringen in de beginfase, lukte het de KTF-piloot niet om de leiding te veroveren. Een tweede plaats was daarmee het hoogst haalbare, waardoor Van Kalmthout de MRF Challenge afsloot op een derde plaats in het kampioenschap. “Het setje banden dat ik in de laatste race had was niet top, waardoor ik, ondanks dat we meer vleugel hadden gezet, aan de achterkant niet voldoende grip had. Over dag één van dit weekend kan ik met een afgetekende overwinning en een mooie inhaalrace alleen maar dik tevreden zijn. Na de pech die we eerder dit seizoen hebben gehad, is een derde plaats in de eindstand toch goed. Daarbij heb ik weer veel ervaring opgedaan en heel veel geleerd”, aldus Van Kalmthout, die in de zestien races maar liefst elf keer op het podium stond, waarvan drie keer op de hoogste trede.

r veekay chennai.006
Voor Van Kalmthout begint nu de voorbereiding op zijn Amerikaanse seizoen, waarin hij voor Juncos Racing uitkomt in het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK

r veekay chennai.004