Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout scoort in Wackersdorf en klimt naar derde plaats in Rotax Max Euro Challenge

IMG 5642
Rinus van Kalmthout heeft in het Duitse Wackersdorf tijdens de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge uitstekend gepresteerd. Na een overwinning en twee keer een tweede plaats in de kwalificatieheats, volgde in de prefinale opnieuw een zwaarbevochten tweede plaats. In de finale pakte de keuze voor een bepaalde afstelling van zijn kart echter verkeerd uit, waardoor de 14-jarige Hoofddorper, die het hele weekend tot de allersnelste rijders behoorde, op het beslissende moment tempo miste. Van Kalmthout bleef echter strijden en scoorde onder de gegeven omstandigheden met een vijfde plaats maximaal. Door zijn uitstekende score klom het KNAF Talent First-karttalent met nog één evenement te gaan naar de derde plaats in de tussenstand van de Rotax Max Euro Challenge bij de senioren.

Tekst en foto's: PR

Het afgelopen weekend stond voor Rinus van Kalmthout de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge in het Duitse Wackersdorf op het programma. Na twee weekenden zonder races toonde het 14-jarige Hoofddorpse karttalent in de kwalificatie meteen zijn topvorm alweer aan. Op zijn Tonykart van Daems Racing zette Van Kalmthout in het uit 55 internationale toprijders bestaande veld een prachtige tweede tijd op de klokken, zijn beste Europese kwalificatie ooit. Er had zelfs nog iets meer ingezeten als de jonge Hoofddorper op het juiste moment de goede slipstream had weten te krijgen.

IMG 3870
Voor de eerste kwalificatieheat betekende dit voor de KNAF Talent First-coureur een tweede startpositie. Na een moeizame start vanaf de lastige buitenkant werd Van Kalmthout naar buiten gedrukt en viel terug naar plaats zeven. Daarop volgde echter een geweldige inhaalrace waarbij Van Kalmthout in de een-na-laatste bocht met een uitgekiende actie de Brit Sam Marsh wist te passeren, om zo beslag te leggen op een keurige tweede plaats, achter de andere Britse toprijder, Brett Ward. In zijn inhaaljacht realiseerde het jonge Hoofddorpse karttalent met 51,49 seconden ook nog eens met afstand de snelste raceronde.

In de tweede kwalificatieheat mocht Van Kalmthout vanaf poleposition vertrekken en sloeg na een perfecte start meteen een gaatje naar de op een tweede plaats rijdende Denis Mavlanov. Deze Russische rijder werd echter gedurende de race steeds sneller, waardoor Van Kalmthout hem in de slotfase niet meer kon afstoppen. Met een tweede plaats op slechts 0,2 seconden van de winnaar mocht Van Kalmthout toch zeer tevreden zijn.

IMG 6686
De derde en laatste kwalificatieheat startte Van Kalmthout opnieuw vanaf poleposition. Na weer een goede start wist het KTF-karttalent een gaatje te slaan naar Pierce Lehane, de leider in het kampioenschap. De Australiër, uitkomend voor het Engelse Strawberry Racing, was echter iets sneller en nam halverwege de race de koppositie over. Net toen Lehane leek weg te lopen, sloeg Van Kalmthout na een goede slipstream toe en nam de leiding weer over, om deze vervolgens ook niet meer uit handen te geven. Door deze fraaie overwinning en twee tweede plaatsen was Van Kalmthout in de kwalificatieheats de best scorende rijder en mocht de prefinale, waarvan de uitslag bepalend is voor de startopstelling van de finale, vanaf poleposition beginnen.

Bij de start van de prefinale passeerde de als tweede geklasseerde Lehane als eerste de start/finishlijn en nam de kop, terwijl Van Kalmthout terugviel naar plaats drie. De KTF-rijder heroverde ten koste van Marsh direct weer de tweede plaats en reed op korte afstand van Lehane dezelfde rondetijden als de leider. Mavlanov was echter nog iets sneller en passeerde Van Kalmthout, waarna het duo samen op jacht ging naar de nog altijd leidende Lehane. In de laatste ronde ging Mavlanov van het gas, om zo voor de finale de betere derde startpositie aan de binnenkant van de baan te hebben. Van Kalmthout passeerde de Rus, niet alleen omdat dit extra punten voor de titelstrijd oplevert, maar ook omdat hij in de veronderstelling was dat de leidende Lehane bestraft zou worden voor een valse start. Daarmee zou Van Kalmthout de finale vanaf poleposition mogen vertrekken. Hoewel het jonge karttalent onlangs bij een wedstrijd in Amerika voor zo'n vergrijp zelf bestraft was, meldde de wedstrijdleiding dat 'de start valt als de lichten uit zijn, en dat het dan niet uitmaakt wie er als eerste de lijn passeert'. Geen straf voor de winnaar en dus moest Van Kalmthout de finale vanaf de lastige tweede plaats aan de buitenkant van de baan beginnen.

IMG 6530
Van Kalmthout logenstrafte echter alle wetten 'dat de buitenkant een slechte startplek is', en behield zijn tweede positie. Al snel kwam de KTF-rijder er echter achter dat de keuze voor een bepaalde afstelling niet goed had uitgepakt. Zijn kart kwam duidelijk snelheid tekort en hoewel Van Kalmthout alles probeerde om zijn positie te behouden, moest hij lijdzaam toezien hoe hij terugviel naar de zesde plaats. In de eindstrijd reed Van Kalmthout slechts de 20ste rondetijd van alle finalisten, maar ondanks dit gebrek aan snelheid was zijn achterstand op de leider, met nog een paar ronden te gaan, nog altijd maar één seconde. In de laatste ronde wist Van Kalmthout nog een plaatsje te winnen en passeerde zo als vijfde de finish. Gezien de omstandigheden had Van Kalmthout daarmee maximaal gepresteerd en is nu in het kampioenschap opgeklommen van de zesde naar de derde plaats. De vierde en laatste ronde van de Rotax Max Euro Challenge wordt op 5 en 6 september verreden in het Belgische Genk.

Twee weken daarvoor, op 22 en 23 augustus, komt Van Kalmthout ook in Genk in actie. Dan wordt op het Belgische circuit een ronde verreden voor de BNL Karting Series. De jonge Hoofddorper kijkt daar met een goed gevoel naar uit, aangezien hij begin juli in het Franse Ostricourt de vorige ronde van deze titelstrijd winnend wist af te sluiten.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.
IMG 4652

IMG 5942