Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout promoveert als KNAF Talent First naar officiële FIA-klasse KF-Junioren

Na een zeer bewogen en succesvol 2013 heeft karter Rinus van Kalmthout de winterperiode gebruikt om zich te oriënteren op zijn programma voor 2014. "Afgelopen jaar zijn wij gestart met de intentie om als rookie ervaring op te doen in de Rotax Max Junior-klasse. Wij konden vooraf niet inschatten dat alles zo voortvarend zou gaan dat ik Nederlands kampioen werd en daardoor zelfs mocht deelnemen aan het wereldkampioenschap in Amerika. Maar dat succes heeft er mede voor gezorgd dat ik komend seizoen al zal doorstromen naar de klasse KFJ en voornamelijk internationaal zal gaan karten. De KNAF heeft mij geselecteerd voor haar talentenprogramma KNAF Talent First, daar ben ik ook erg trots op. In het Nederlandse Keijzer Racing hebben wij een zeer ervaren team gevonden om ons te begeleiden en wij hebben veel vertrouwen dat ook 2014 een uitstekend seizoen kan gaan worden. We hebben daar met zijn allen ongelofelijk veel zin in!" Marijn van Kalmthout past zijn deelname aan de BOSS GP aan het schema van zijn zoon aan: "Ik rijd dit seizoen 'slechts' drie evenementen, op de Redbull-ring in Oostenrijk, op Monza in Italië en natuurlijk de Masters op ons eigen Zandvoort.

Hoewel Rinus van Kalmthout met zijn 13 jaar de Rotax Max Junior-klasse eigenlijk nog lang niet ontgroeid is -immers bestemd voor rijders tot 16 jaar- heeft hij na uitgebreid overleg met KNAF-bondscoach karting Marco du Pau, besloten de volgende stap te zetten en door te stromen naar de officiële CIK FIA-klasse KF-Junioren (KFJ). In deze sterke klasse rijden grote aantallen internationale topcoureurs met veel ervaring. Veel van hen racen al meerdere seizoenen in deze klasse.

van kalmthout

KFJ
Komend seizoen zal Van Kalmthout in elk geval deelnemen aan de prestigieuze WSK Wintercup in Lonato (I), met ruim 100 (!) coureurs aan de start. Vervolgens aan de hoog aangeschreven WSK Champions Cup, twee evementen op het Italiaanse circuit van La Conca, waar zo'n 80 deelnemers verwacht worden. In de WSK Super Master Series staan drie evenementen in Italië op het schema en Van Kalmthout zal ook het volledige Duitse KFJ kampioenschap (DKM) rijden. De jonge Rotax Max Junior-kampioen zal dit seizoen wel keuzes moeten maken, want gehele of gedeeltelijke deelname aan de Rotax Eurochallenge staat ook op zijn verlanglijstje en dat valt niet geheel te combineren met het Europese KFJ-programma. De eerste Rotax Max Junior-races op Genk worden door Rinus gebruikt als test en pas daarna zal de beslissing genomen worden of hij het gehele CIK FIA KFJ Europees kampioenschap zal rijden of dat de keuze valt op de volledige Rotax Eurochallenge.

Keijzer Racing
Nu Van Kalmthout een nieuwe weg inslaat in zijn racecarrière kiest hij ook voor een nieuw team: Keijzer Racing, ook wel bekend als 'kampioenmaker'. Afgelopen seizoen werd de 15-jarige Martijn van Leeuwen Duits kampioen in de KFJ en miste hij op een haar na de Europese titel. Willemjan Keijzer, zelf ooit succesvol karter en inmiddels zeer ervaren teameigenaar, is erg blij een jong talent als Rinus van Kalmthout onder zijn hoede te kunnen nemen. Keijzer: "Het lukt ons al jarenlang om onze rijders in de top van het veld mee te laten rijden. Zelf kunnen wij natuurlijk de kart optimaal afstellen, maar de coureur moet het verschil maken. Rinus heeft afgelopen seizoenen laten zien zo'n coureur te zijn en we zijn vol verwachting over zijn ontwikkeling in de voor hem nieuwe KFJ-klasse."

Zanardi
Keijzer Racing is een semi-fabrieksteam van Zanardi karts, een topmerk dat met de snelsten mee kan. "Wij hebben veel ervaring met dit chassis. Rinus heeft al kunnen testen met onze Zanardi en dat is uitstekend bevallen."

KNAF Talent
De prestaties van de jonge karter in afgelopen seizoenen zijn ook de KNAF, de Knac Nationale Autosport Federatie, niet ontgaan. Zo is Van Kalmthout, net als zijn nieuwe teamgenoot Martijn van Leeuwen, opgenomen in het KNAF Talent First programma dat jong racetalent begeleidt op weg naar de top in autosport. De KNAF heeft al haar talentontwikkeling- en topsportactiviteiten ondergebracht in de stichting KNAF Talent First, afgekort KTF. De KTF-talenten zijn actief in drie door NOC*NSF erkende topsportcategorieën, Karting, Autorensport en Rally.

Bondscoach
De 35-jarige Marco du Pau, zelf ooit succesvol karter en coureur in onder andere Formule 3, is door de KNAF aangesteld als bondscoach karting. Du Pau weet als geen ander waar je allemaal tegenaan loopt en hoe moeilijk het is om zonder begeleiding van de juiste mensen verder te komen. "Rinus heeft zich de afgelopen jaren als karter uitstekend ontwikkeld. Hij is veel sterker geworden, heeft meer rust gekregen en is verstandiger gaan racen. Er is zeker nog werk aan de winkel, maar wij denken dat de overstap naar de KFJ een juiste beslissing is en verwachten veel van dit jonge talent."

rvk las vegas 2

Programma
Rinus van Kalmthout is nu volop bezig met de nodige voorbereidingen, om optimaal geprepareerd aan een nieuw seizoen in zijn nog prille loopbaan te beginnen. Het zal een druk seizoen worden met deelname aan verschillende kampioenschappen. Op 1 juni zijn er zowel races in het Italiaanse Laghi (Rotax Eurochallenge) als in het Spaanse Zuera (KFJ). De eerste races in de Rotax Eurochallenge in Genk zullen bepalen welk volledig Europees kampioenschap Van Kalmthout gaat rijden.

Kalender Rotax Max Eurochallenge 2014
6 april - Rotax Max Euro Challenge - ronde 1 Genk België
1 juni - Rotax Max Euro Challenge - ronde 2 Laghi Italië *
20 juli - Rotax Max Euro Challenge - ronde 3 Zuera Spanje *
7 september - Rotax Max Euro Challenge - ronde 4 Salbris Frankrijk *

Kalender CIK-FIA International KF-Junior
23 februari - WSK Wintercup - Lonato, Italië
2 maart - WSK Champions Cup - ronde 1 - La Conca, Italië
9 maart - WSK Champions Cup - ronde 2 - La Conca, Italië
23 maart - WSK Super Master Series - ronde 1 - Sarno-Napoli, Italië
13 april - WSK Super Master Series - ronde 2 - Laghi, Italië
27 april - WSK Super Master Series - ronde 3 - La Conca, Italië
11 mei - CIK-FIA European Championship - ronde 1 La Conca Italië
1 juni - CIK-FIA European Championship - ronde 2 - Zuera, Spanje *
27 juli - CIK-FIA European Championship - ronde 3 - Kristianstad, Zweden *
31 augustus - CIK-FIA European Championship - ronde 4 - PF Int., Engeland *
21 september - CIK-FIA World Championship - Essay, Frankrijk
2 november - WSK Final Cup t.b.a. Italië

* deelname nog niet zeker

Kalender KFJ Deutsche Kart Meistershaft (DKM) 2014
4 mei - Schweppermannring - Ampfing, Duitsland
29 juni - Prokart Raceland - Wackersdorf, Duitsland
17 augustus - etropolis Motorsportarena - Oschersleben, Duitsland
14 september - Erftlandring - Kerpen, Duitsland
5 oktober - Finale DKM 2014 - Genk, België