Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout overall winnaar bij senioren in tweede ronde BNL Karting Series in Ostricourt

rvk bnl ostricourt 1
Rinus van Kalmthout is de overall winnaar geworden van het tweede evenement in de BNL Karting Series. Hoewel de 14-jarige karter in 2013 voor het laatst heeft geracet op de snelle baan van Ostricourt, nabij Lille in Noord-Frankrijk, was hij zowel op zaterdag als op zondag heer en meester in de races. Met maar liefst 5 zeges uit 6 races, waaronder zowel de finale op zaterdag als op zondag, was KNAF Talent First-coureur de terechte winnaar bij de senioren. Dankzij deze uitstekende prestatie behoort een ticket naar de Rotax Max Challenge Grand Finals, het Wereldkampioenschap in Portimao (Portugal) in november, voor Van Kalmthout weer tot de mogelijkheden.

Tekst en foto's: PR

In de BNL Karting Series worden tijdens een evenement zowel op zaterdag als op zondag een kwalificatie, twee races en een finale gereden. Het seizoen bestaat uit drie evenementen. Van alle finaleraces hoeft een coureur zijn slechtste resultaat niet mee te tellen. Aangezien Van Kalmthout tijdens het eerste evenement in Genk een keer uitviel en een keer 12e werd, was het doel om in deze tweede ronde geen slechte scores te behalen.

Tijdens de kwalificatie op zaterdag behaalde Van Kalmthout de tweede startpositie, achter zijn Daems-teamgenoot Leonard Hoogenboom. Bij de start verloor de Hoofddorpse karter twee posities, maar al snel wist hij zich weer naar voren te knokken, hij werd tweede, achter zijn teamgenoot Hoogenboom. In de tweede race behield Van Kalmthout na de start zijn tweede positie achter de Belg Max Timmermans. Het leidende duo reed samen weg van hun achtervolgers en geduldig wachtte Van Kalmthout op een kans om de leiding over te nemen. Dat lukte hem in de allerlaatste ronde, waarmee de jonge rijder zijn eerste zege van de dag scoorde.

In de finale op zaterdag mocht Van Kalmthout starten vanaf poleposition. De start van de race werd na een ongeluk bij de eerste poging herstart, maar nu was Van Kalmthout niet goed weg. Hij viel terug naar de derde positie achter de Amerikaan Oliver Askew en de Belg Vincent Jewell. In de derde ronde wist Van Kalmthout Jewell te passeren en ook nu sloeg Van Kalmthout in de eindfase toe door de leiding over te nemen, Askew werd tweede en Jewell derde. Zo sloot Rinus van Kaltmhout de eerste dag perfect af.

rvk bnl ostricourt 2
De zondag begon opnieuw met de kwalificatie. Van Kalmthout reed de tweede tijd, slechts een honderdste van een seconde achter Askew. Bij de start van de eerste heat behield Van Kalmthout de tweede positie, maar na een aanval van een andere rijder viel hij twee posities terug. Het drietal voor hem wisselde continu van positie. Van Kalmthout wist op te rukken naar de tweede positie achter Lars Lamborelle, die hij in de laatste ronde passeerde en zo behaalde hij opnieuw een fraaie zege.
In de tweede race nam Hoogenboom na de start de leiding, op de voet gevolgd door Van Kalmthout. Het tweetal sloeg een gat en kon samen strijden om de zege. Van Kalmthout zag wederom in de laatste ronde kans de leiding te pakken en zo zijn vierde zege van het weekend te behalen.

In de finale zette Lamborelle in de beginfase de druk vol op de van pole vertrokken Van Kaltmhout. Die behield echter de leiding en toen Hoogenboom de tweede positie wist over te nemen reden de beide Daems-teamgenoten weg bij de rest. Ook deze finale kwam Van Kalmthout als eerste over de finish en daarmee maakte hij een bijna volmaakt weekend compleet. Leonard Hoogenboom werd tweede en Oliver Askew derde.

rvk bnl ostricourt p
Van Kalmthout was uiteraard euforisch na zijn prestaties dit weekend. "Ik wil Daems Racing, Henki Waldschmit, Tarra Tweehuijzen, Tony van Supertune Racing Engines, mijn ouders en mijn sponsors bedanken. Wat een fantastisch weekend." Rinus van Kalmthout heeft nu even rust, want de eerstvolgende races zijn in het weekend van 25 en 26 juli. Dan staat in het Duitse Wackersdorf de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge op het programma.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.