Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout ook in de regen snel; dubbel podium in Formule Renault 2.0 in Estoril

rvk estoril 2
Rinus van Kalmthout heeft tijdens zijn tweede optreden in de Formule Renault 2.0 van het Franse V-de-V kampioenschap opnieuw tweemaal het podium gehaald. Op het drijfnatte circuit Autodromo do Estoril in Portugal werd de KNAF Talent First-coureur tweemaal tweede en werd hij eenmaal als vierde geklasseerd. "Het was mijn eerste formulewagenrace in de regen en ik was benieuwd hoe dat zou gaan. Gelukkig ging dat prima, ik had goede controle over de auto en met twee fraaie bekers ben ik erg blij", is Van Kalmthout tevreden.

Tekst en foto's: PR

Tijdens de voorbereidingen leerde Rinus van Kalmthout het circuit van Estoril voor het eerst kennen. Al snel reed hij rondetijden die binnen een halve seconde van de poletijd uit de Eurocup races lagen en met veel vertrouwen begon de 16-jarige racer aan de kwalificatie.

rvk estoril 1
Van Kalmthout reed een derde tijd, maar zag plotseling dat die snelste tijd hem was afgenomen. Hij stond ineens 23e en laatste. De wedstrijdleiding vond dat Van Kalmthout te ver over de kerbstone van de chicane had gereden. Even later bleek dat dit voor meer dan de helft van het hele veld telde, hen werd allen de snelste rondetijd afgenomen. Met nog vijf minuten op de klok besloot de KTF-rijder een nieuwe poging te wagen en met succes, hij kwalificeerde zich als tweede voor race 1 en op poleposition voor race 2.

rvk estoril 4
De eerste race ging in de vroege Portugese ochtend al om 8 uur van start. Het regende flink en hoewel Van Kalmthout bij de start een positie verloor, zette hij dat met een mooie inhaalactie in de eerste ronde direct weer recht. Van Kalmthout reed ondanks zijn gebrek aan ervaring in de regen uitstekende rondetijden en kwam achter de ervaren Alexander Peroni als tweede over de finish. Ook de tweede race was een regenrace. Bij de start kwam Van Kalmthout niet goed weg, hij viel terug naar de vierde plaats. Toen hij even later een inhaalpoging deed moest hij iets naar buiten uitwijken, kwam op de natte kerbstones en spinde het grind in. De wedstrijdleiding besloot de race echter al na drie ronden af te vlaggen vanwege de gevaarlijke condities op de baan. Daardoor werd de voorlaatste doorkomst als uitslag genomen en zo werd Van Kalmthout toch als vierde geklasseerd.

rvk estoril 3
De derde en laatste race van het weekend ging Van Kalmthout als tweede van start. Dit keer was hij goed weg, maar hij viel toch een plek terug die hij opnieuw in de openingsronde alweer goed maakte. Raceleider Peroni had echter al een gaatje geslagen en het lukte de MP Motorsport-rijder niet om de Australiër te achterhalen. Van Kalmthout werd ook deze race tweede, voor zijn ervaren teamgenoot Alex Chuklin die het podium compleet maakte.

rvk estoril 5
Met twee podiumplekken kijkt Van Kalmthout met een goed gevoel terug op zijn eerste regenraces in de Formule Renault 2.0. "Het was erg spannend om voor het eerst in de regen te rijden in een auto waarmee ik nog niet zoveel ervaring heb. Tweemaal tweede worden is natuurlijk een prima resultaat", lacht de 16-jarige coureur tevreden. "Ik wil mijn team MP Motorsport, mijn sponsors, mijn ouders en mijn zus Michelle bedanken voor hun support, het was weer een topweekend!"

rvk estoril 6
In samenwerking met MP Motorsport zal Rinus van Kalmthout nu gaan deelnemen aan het MRF Formula Championship. De openingsraces vinden over twee weken plaats op het Formule 1 circuit van Bahrain. Dit kampioenschap bestaat uit vier evenementen met in totaal 16 races. Er wordt gereden in een Dallara Formule 3 met een 250 PK sterke Ford motor.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Stern, Total, Goedkoopdrank.nl en Lease Performance. Meer info: www.rinusvankalmthout.com