Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout na sterk optreden vierde bij eerste race Rotax US Open in Dallas

VanKalmthout Dallas 2
Rinus van Kalmthout heeft bij de eerste wedstrijd van het Rotax US Open in het Amerikaanse Dallas indruk gemaakt. Ondanks dat het 14-jarige Hoofddorpse karttalent over een minder sterke motor beschikte, wist hij één van de vier heats op indrukwekkende wijze op zijn naam te schrijven. Door een straf in de derde heat zag Van Kalmthout zijn startplaats voor de finale worden omgezet van een positie op de eerste rij, naar plek vijf. Ook in de finale was Van Kalmthout weer goed op dreef en veroverde uiteindelijk een vierde positie. Daarmee hield de Hoofddorper een dubbel gevoel aan zijn eerste Amerikaanse optreden over, want vanuit zijn oorspronkelijke startpositie op de eerste rij, had een podium er zeker ingezeten.

Tekst en foto's: PR

Nauwelijks een week nadat bekend werd dat Rinus van Kalmthout zou gaan deelnemen aan het Rotax US Open, reisde het 14-jarige Hoofddorpse karttalent naar Amerika. Op Dallas Karting Complex stond voor Van Kalmthout de eerste wedstrijd van dit prestigieuze kampioenschap op het programma. De KNAF Talent First-coureur komt in Amerika uit voor Team Koene USA, de formatie van de Nederlander Martijn Koene.

In de trainingen liet Van Kalmthout al meteen zien waarom hij door de overkoepelende autosportfederatie van ons land voor haar talentenprogramma is geselecteerd. Want ondanks het voor hem nieuwe circuit, reed Van Kalmthout bij zijn eerste krachtmeting met de Amerikaanse Rotax Max-top, in een hectische kwalificatie, meteen naar de derde plaats. "Iedereen stond op slicks, toen het net voor de start van de kwalificatie begon te regenen. Ik heb het nog even geprobeerd, maar moest uiteindelijk toch wisselen naar regenbanden. Inmiddels stond ik buiten de top tien. In de laatste ronde vond ik op de regenbanden met de droogweerafstelling van mijn kart toch net genoeg grip om naar de derde tijd te rijden", aldus Van Kalmthout.

VanKalmthout Dallas 3
Mocht de Amerikaanse concurrentie na de kwalificatie nog niet weten wie Rinus van Kalmthout was, na de eerste heat was ze dat wel duidelijk. Vanaf de derde startplaats had Van Kalmthout een wat mindere start en viel terug naar plaats vier. In één ronde wist het 14-jarige Hoofddorpse karttalent twee plaatsen goed te maken, om vervolgens zelfs de koppositie over te nemen. Maar de motor van Van Kalmthout kwam ten opzichte van die van zijn directe concurrenten net iets vermogen tekort en hij werd weer terugverwezen naar plaats twee. Een paar ronden voor het einde zette Van Kalmthout echter de aanval in, nam brutaal de leiding over, om deze, ondanks de druk van de achtervolgende groep, niet meer af te staan. De manier waarop Van Kalmthout de 'deur op slot hield' en daarmee met een minder snelle kart toch de winst greep, maakte ook bij de concurrentie indruk.

In de tweede heat zat er door problemen met de carburatie niet meer in dan een vierde plaats. In de derde heat was de snelheid bij het KTF-talent weer helemaal terug. In een prachtig gevecht met vier Amerikaanse topfavorieten legde Van Kalmthout beslag op plaats twee. Na afloop kwam echter de domper, toen aan de Tony kart van Van Kalmthout en de Birel kart van de Amerikaan Oliver Askew een afwijking aan het uitlaatsysteem werd geconstateerd. Een nieuwe EVO-uitlaat in combinatie met een oude uitlaatflens bleek niet toegestaan te zijn. Onduidelijkheden in het reglement leidden ertoe dat het tweetal vijf plaatsen in de uitslag werd teruggezet, en niet werd gediskwalificeerd. Daarmee gingen, naar later bleek, niet alleen kostbare punten voor het kampioenschap verloren. In heat vier reed Van Kalmthout weliswaar opnieuw een goede race, maar was een vijfde plaats het maximaal haalbare. De uitslagen van de heats bepaalden vervolgens de startopstelling voor de finale en door de straf uit heat drie, stond Van Kalmthout opeens op plaats vijf, terwijl hij anders vanaf de eerste startrij aan de finale had mogen beginnen.

En juist die paar plaatsen kostten Van Kalmthout in de finale het podium. Bij de start hield hij zijn vierde positie vast, maar toen een van zijn voorliggers door een plas reed, gleed Van Kalmthout uit over het opgeworpen water en viel terug naar plaats zes. Gaandeweg de race wist Van Kalmthout weer op te rukken naar de vierde positie. Vervolgens slaagde hij er zelfs nog bijna in het ontstane gat naar de derde plaats dicht te rijden. De Hoofddorper kwam echter net wat tijd tekort, zeker omdat de wedstrijd ook nog met een aantal ronden werd ingekort. En daarmee liep Van Kalmthout een derde plaats met bijbehorende fraaie beker net mis. Wel kreeg hij voor het eerst in zijn kartcarrière een cheque overhandigd met het bij de vierde plaats behorende prijzengeld!

Van Kalmthout hield dan ook, ondanks zijn sterke optreden, een dubbel gevoel aan de wedstrijd in Dallas over. Als hij vanaf de oorspronkelijke eerste startrij had kunnen vertrekken, had hij zeker meegedaan in de strijd om de podiumposities, en dat met een motor die net iets vermogen tekortkwam. Met zijn manier van rijden toonde Van Kalmthout echter aan dat het zelfvertrouwen weer helemaal terug is en een topklassering in het Rotax US Open er absoluut in zit.

De volgende wedstrijd voor Rinus van Kalmthout en Team Koene USA is de tweede ronde van het Rotax US Open. Dit evenement wordt verreden op Grand Junction Motor Speedway, Grand Junction, Colorado.

VanKalmthout Dallas 1

VanKalmthout Dallas 5
VanKalmthout Dallas 4