Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout met Ed Carpenter Racing naar NTT IndyCar Series

Rinus van Kalmthout maakt volgend seizoen als jongste Nederlander in de geschiedenis zijn wedstrijddebuut in de Amerikaanse NTT IndyCar Series. De 19-jarige Hoofddorper heeft een contract getekend bij Ed Carpenter Racing en zal in 2020 een volledig seizoen uitkomen in deze Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. Van Kalmthout staat daarmee eind mei ook aan de start van de wereldberoemde Indy 500. “Een droom die uitkomt, maar ook iets waar we de afgelopen jaren hard voor hebben gewerkt. Ik ben Ed Carpenter en zijn partners ontzettend dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen”, aldus een overgelukkige Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout was bij Ed Carpenter Racing opgevallen door de uitstekende resultaten die de TeamNL-rijder de afgelopen drie jaar behaalde in de Road to Indy klassen. De 19-jarige Hoofddorper kreeg daarop twee testdagen aangeboden door het gerenommeerde team uit de NTT IndyCar Series. Deze tests op Portland en de Mid-Ohio Sports Car Course bleken doorslaggevend voor de keuze van Ed Carpenter Racing. Van Kalmthout maakte daar zoveel indruk met zijn snelheid, professionele instelling en feedback dat Ed Carpenter Racing direct liet weten het jonge Nederlandse talent voor het komende seizoen aan zich te willen binden. Met zijn 19 jaar is VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, met afstand de jongste Nederlander in de geschiedenis die zijn wedstrijddebuut gaat maken in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1.

Van Kalmthout is uiteraard dolblij met deze unieke kans. “Ik ben superblij. Het is een droom die uitkomt en iets waar we de afgelopen jaren hard voor hebben gewerkt. Om in drie jaar vanuit de USF2000 naar de NTT IndyCar Series te komen is heel speciaal. Ik ben Ed Carpenter en zijn partners ontzettend dankbaar dat ze mij deze kans geven. Het aantal stoeltjes in de NTT IndyCar Series is beperkt, dus als ze dan voor jou kiezen is dat een hele eer. Ik wil daarnaast Jumbo, La Place, KNAF TeamNL, mijn nieuwe partner Basic-Fit en iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, maar bovenal natuurlijk mijn familie, en niet te vergeten mijn personal trainer Raun Grobben en mijn Amerikaanse manager Charles Crews, ontzettend bedanken. Ik kijk nu al uit naar de start van het seizoen.”

R VeeKay.02

Drijvende kracht achter Ed Carpenter Racing en mede-eigenaar van het team is Ed Carpenter, die zelf ook nog actief is in de NTT IndyCar Series. Carpenter is een echte oval-specialist die drie keer de poleposition veroverde bij de Indianapolis 500 en drie IndyCar overwinningen op ovals op zijn naam heeft staan. “Ik heb Rinus tijdens zijn Road to Indy-periode gevolgd, zeker de afgelopen twee jaar”, aldus Carpenter. “Het was voor mij duidelijk dat hij een plekje in een IndyCar-auto verdiende. Na zijn eerste dag in onze auto op Portland werd die indruk alleen maar sterker. Zijn snelheid, feedback en houding waren indrukwekkend, zeker voor zo’n jonge rijder. We kijken heel erg uit naar het nieuwe seizoen en om in 2020 een auto van ECR terug te laten keren naar Victory Lane!”

De grote voorganger van Van Kalmthout en tevens zijn grote voorbeeld is Arie Luyendyk, de Nederlander die tot twee keer toe de Indy 500 op zijn naam wist te schrijven en zijn jonge landgenoot al een paar jaar tips geeft en adviseert. “Dit is fantastisch. Het is snel gegaan, maar Rinus is de Indy Lights al ontgroeid. In het voorprogramma van de NTT IndyCar Series zien de teambazen je rijden en kun je als talent opvallen. Ed Carpenter was al onder de indruk na de eerste test en de tweede test was fenomenaal. Ik zag het een paar jaar geleden al op de manier waarop hij in Elkhart Lake beide wedstrijden won, dat was heel speciaal. Rinus heeft een natuurlijke snelheid, echt indrukwekkend”, aldus een opgetogen Luyendyk. Overigens was Robert Doornbos in 2009 de laatste Nederlander die in de NTT IndyCar Series in actie kwam.

R VeeKay.01

Van Kalmthout koos in 2017 bij zijn overstap van de karting naar de autorensport direct voor de Amerikaanse Road to Indy autosportladder en had daarbij maar één einddoel voor ogen; deelname aan de NTT IndyCar Series. In zijn debuutseizoen werd Van Kalmthout meteen tweede in het Cooper Tires USF2000 kampioenschap, promoveerde vervolgens naar het Pro Mazda Championship (tegenwoordig Indy Pro 2000) om daar de titel te veroveren en het daaraan verbonden Mazda Scholarship in de wacht te slepen. Dit jaar stroomde het TeamNL-talent door naar de Indy Lights en sleepte daar met zes overwinningen en veertien podiumposities uit achttien races de titel vicekampioen in de wacht. In de drie jaar dat Van Kalmthout actief was in de Road to Indy-klassen boekte hij in totaal 16 overwinningen en 36 podiumposities uit 48 races, een scoringspercentage van maar liefst 75%.

Het wedstrijdschema van de NTT IndyCar Series omvat in 2020 17 wedstrijden op 16 verschillende banen, variërend van stratencircuits en traditionele omlopen tot ovals. Hoogtepunt van het NTT IndyCar Series seizoen is de eind mei te verrijden wereldberoemde Indy 500 op de grote oval van Indianapolis Motor Speedway. Het Indy 500-debuut van Van Kalmthout valt daarmee precies dertig jaar na de eerste Indy 500-overwinning van Luyendyk. De openingsronde van het seizoen staat gepland voor 15 maart op het stratencircuit van St. Petersburg, Florida.

Rinus van Kalmthout wordt in 2020 gesteund door Ed Carpenter Racing en partners, Jumbo, La Place, Basic-Fit, KNAF TeamNL, Holmatro, Oger en The Challenge Sports & Health Club Curaçao.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: Rinus VeeKay