Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout klaar voor Amerikaans avontuur in Las Vegas en Wereldkampioenschap Rotax Max in Portimao

rvk adria 200
Rinus van Kalmthout heeft op de Italiaanse Adria Raceway in het Rotax International Open met twee zeges uit drie heats een goede voorbereiding gehad op twee belangrijke evenementen in Amerika en Portugal. In de prefinale viel Van Kalmthout vanaf de vierde positie helaas terug naar de 28e plaats na een tik van een andere rijder. In de finale wist hij na een sterke race vanuit die moeilijke startplek toch op te klimmen naar de zesde positie. Na terugkomst uit Italië is de 15-jarige karter direct doorgevlogen naar Las Vegas, waar komend weekend de finale van het Rotax US Open op het programma staat.

Tekst en foto's: PR

Rinus van Kalmthout heeft dit seizoen weliswaar een drukke agenda, maar de jonge karter reed zijn laatste races met zijn Tony-kart ruim een maand geleden. Daarom wilde de KNAF Talent First-coureur ter voorbereiding op twee voor hem zeer belangrijke evenementen toch graag aan het Rotax International Open op de Adria Raceway meedoen.

rvk adria 204
Komend weekend is in Amerika zijn doel een goede klassering in het Rotax US Open, waar hij nu derde staat in het klassement. Van 8 tot en met 14 november vindt in Portugal op het circuit van Portimao de Grand Finals, het WK Karting, plaats. Deelname hieraan is voorbehouden aan rijders die hiertoe een ticket hebben gewonnen, iets dat Van Kalmthout begin september in Genk met het behalen van het Europese vice-kampioenschap in de Rotax Max Senioren al wist te realiseren.

rvk adria 201
De jonge Hoofddorper kwalificeerde zich op Adria in het 33 rijders sterke veld als vijfde en mocht daardoor in zijn eerste heat vanaf de derde startplaats beginnen. Na de start wist hij de tweede plaats te pakken, maar bij een uitremactie schoot hij iets van de baan en viel daardoor terug naar de achtste plek. Geconcentreerd reed Van Kalmthout weer naar de derde positie, maar na de race kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden omdat hij een andere rijder licht geraakt had bij een inhaalmanoeuvre. Daardoor werd Van Kalmthout als 13e geklasseerd.

De tweede heat reed het KNAF Talent een foutloze race, waarin hij vanaf de derde startplek naar een zege reed waarop niets viel af te dingen. Ook de derde heat presteerde Van Kalmthout uitstekend, waarbij hij het mooiste tot de laatste ronde bewaard had. Hij begon die laatste ronde als vierde, maar kwam als winnaar over de finish en stelde daarmee een vijfde startpositie voor de prefinale veilig.

rvk adria 198
Deze prefinale gebeurde er veel op de baan. Bij de start pakte Van Kalmthout vanaf de vijfde startplek direct de derde positie. In het strijdgewoel viel hij terug naar een achtste plek, maar de jonge senior-coureur wist weer op te klimmen naar de vierde plek. Twee ronden voor het einde werd Van Kalmthout door een Britse rijder naast de baan gezet. De Brit kreeg daarvoor een tijdstraf van tien seconden, maar voor Van Kalmthout betekende het dat hij terugviel naar de 28e positie, waarmee een goed resultaat in de finale moeilijk zou worden.

In de finale reed Van Kalmthout in 17 ronden van de 28e naar de zesde plek en kwam 2,5 seconden later over de finish dan winnaar Stan Pex. "Natuurlijk vind ik het jammer na twee zeges in de heats niet op het podium te staan, want dat had er zeker in gezeten. Mijn hoofddoel dit weekend was echter om in mijn Tony-kart weer goed in mijn ritme te komen en dat is gelukt", keek Rinus van Kalmthout op zijn weekend in Italië terug.

rvk adria 199
Na terugkomst in Nederland was het voor Van Kalmthout zaak zich snel weer te melden op Schiphol voor de reis naar Los Angeles, om op tijd door te kunnen reizen naar Las Vegas. "Ik kijk er enorm naar uit om in Amerika goed te scoren. Ik heb twee jaar geleden al eens op dit circuit in Las Vegas gereden. Dat ging erg goed, ik had toen de poleposition en heb een heat gewonnen. Ik zal er alles aan doen om komend weekend naar het podium in de Rotax US Open te racen", lacht de jonge Van Kalmthout.