Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout in Sepang naar titel in F3 Asian Winter Series

veekay sepang2.01

Sepang, Maleisië, 24 februari 2019 - KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout heeft op Sepang International Circuit de titel voor zich opgeëist in de F3 Asian Winter Series. De 18-jarige Hoofddorper zag zijn voorsprong in de titelstrijd in de eerste twee races van het weekend teruglopen tot twaalf punten, waardoor de afsluitende wedstrijd van het seizoen toch nog spannend werd. Na een fraaie inhaalrace legde de voor HitechGP uitkomende Nederlander in de laatste race beslag op een derde positie en eiste zo met een voorsprong van 29 punten de titel voor zich op. Van de negen wedstrijden in de F3 Asian Winter Series schreef Van Kalmthout er vier op zijn naam en eindigde hij slechts één keer niet op het podium. “Ik ben ontzettend blij met deze titel. Het werd toch nog wel spannend, maar het is gelukt”, aldus een nog nagenietende Van Kalmthout.

De derde en afsluitende ronde van de F3 Asian Championship Certified by FIA Winter Series werd verreden op Sepang International Circuit. Na zijn dominante optreden in de eerste twee weekenden, waarin Rinus van Kalmthout vier van de zes wedstrijden wist te winnen en ook nog een tweede respectievelijk derde plaats scoorde, reisde het KNAF Talent First-autorensporttalent met een op het oog comfortabele voorsprong van 29 punten naar Sepang.

veekay sepang2.03

In de kwalificatie werd echter al duidelijk dat de titelstrijd nog geen gelopen race was. De 18-jarige Hoofddorper bleef namelijk steken op een vijfde respectievelijk derde plaats. Ook in de eerste race moest de voor HitechGP uitkomende Nederlander een tegenvaller incasseren. Met een goede start rukte Van Kalmthout meteen op naar plek drie, maar werd bij een poging om de tweede positie te veroveren in de zijkant geraakt door een tegenstander en viel met schade terug naar plek zes. Omdat aan de rijders die niet aan het gehele kampioenschap deelnemen geen punten worden toegekend, pakte Van Kalmthout toch nog de punten voor plek drie.

veekay sepang2.07

Op basis van zijn rondetijd uit race één mocht Van Kalmthout in race twee van de tweede startpositie vertrekken. Opnieuw was de KTF-rijder goed weg, maar moest in de eerste bochtencombinatie uitwijken voor een te laat remmende tegenstander. Omdat zijn auto niet de snelheid uit de eerste twee ronden van het kampioenschap had, besloot Van Kalmthout geen risico te nemen en passeerde als derde de finish, goed voor de punten van positie twee. Ondertussen stond er echter geen maat op Ye Yifei, achter Van Kalmthout de nummer twee in de titelstrijd. De Chinees was opeens een stuk sneller dan de rest van het veld, reed in de races met speels gemak bij de concurrentie weg en bracht met twee zeges het gat naar de Nederlander terug tot twaalf punten.

veekay sepang2.04

Mocht Ye ook de afsluitende race winnen, dan had Van Kalmthout aan de punten van plek drie voldoende om de titel veilig te stellen. Het werd echter opnieuw spannend toen de als derde gestarte Van Kalmthout in de eerste bocht moest uitwijken om zo een aanrijding te voorkomen met de van poleposition slecht weggekomen Ye en terugviel naar plaats zeven. Terwijl Ye in gevecht was om de leiding werkte Van Kalmthout zich weer op naar plaats vijf, in principe voldoende voor de punten van plek drie. Met nog een paar ronden te gaan was de titelstrijd definitief beslist toen Ye na een aanrijding met schade uitviel. Van Kalmthout passeerde daarmee als derde de finish en eiste met een voorsprong van 29 punten de titel voor zich op.

veekay sepang2.05

“Het was alles bij elkaar een stressvol weekend. Zo’n laatste ronde waarin het kampioenschap wordt beslist is duidelijk anders dan een gewoon raceweekend, dat heb ik nu wel gemerkt. Maar ik ben heel blij met deze titel. Daarbij heb ik ook weer veel ervaring opgedaan en veel geleerd. Ik wil ook HitechGP bedanken voor hun inzet”, blikte een tevreden Van Kalmthout op zijn kampioenschap terug. Na zijn eerste plaats in het Amerikaanse Pro Mazda Championship is het de tweede titel binnen een half jaar tijd voor het jonge Nederlandse racetalent.

Volgende week gaat Van Kalmthout weer verder met de voorbereiding op zijn seizoen in het Indy Lights kampioenschap. Voor deze titelstrijd staat de eerste wedstrijd van 8 tot en met 10 maart op het programma.

veekay sepang2.02

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK