Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout in Colorado onder tropische omstandigheden naar tweede plaats in Rotax US Open

rvk colorado hw
Rinus van Kalmthout heeft tijdens de tweede ronde van het Rotax US Open in Colorado een prachtige tweede plaats behaald. De Grand Junction Motor Speedway is gelegen op 1.600 meter hoogte en bij temperaturen van zelfs boven de 40 graden Celsius leverde de Hoofddorpse karter een sterke prestatie door tijdens de finale vanaf een vijfde startplek als tweede te finishen. Met nog één ronde te rijden in Las Vegas in oktober heeft Rinus van Kalmthout volop kans op een goede eindklassering in de Rotax US Open.

Tekst en foto's: PR

Rinus van Kalmthout debuteerde in mei met Team Koene USA in de Rotax US Open met een vierde plaats in Texas. De tweede ronde vond afgelopen weekend plaats op de Grand Junction Motor Speedway in Colorado. Tijdens de eerste ronde in Dallas werd Van Kalmthout vierde, dus hoopte de KNAF Talent First-karter zich op de baan in het midden van Noord-Amerika verder naar voren te kunnen knokken. De omstandigheden waren echter zwaar, want de baan ligt op 1.600 meter hoogte en de temperatuur was met zo'n 40 graden Celsius tropisch.

rvk colorado 2
Rinus van Kalmthout gebruikte de eerste vrije trainingen om de voor hem onbekende baan te leren kennen. Door ook de data goed te bestuderen wist de 14-jarige coureur de tweede dag goed voor de dag te komen. De snelste ronde in de eerste vrije training en de tweede tijd in de tweede training gaven hem zelfvertrouwen voor de kwalificatie en races. In de kwalificatie kon Van Kalmthout maar vier ronden rijden door wat technische onvolkomenheden. Gelukkig was één van die rondjes goed voor de derde startpositie.

In de eerste heat kon Van Kalmthout na een prima start de tweede positie pakken, maar zijn rondetijden waren niet goed en hij viel terug naar de zesde positie. Toch wist hij zich terug te knokken naar de derde positie en omdat de nummer twee gediskwalificeerd werd klom hij zelfs naar P2. Bij de start van de tweede heat kon Van Kalmthout zijn tweede positie vasthouden en hij wist al snel raceleider Oliver Askew te passeren. Een aantal ronden reed de jonge Nederlander fier aan de leiding, maar het groepje achter hem was op jacht en wist de aansluiting weer te vinden. Van Kalmthout werd door twee rijders gepasseerd, wist echter de leiding te heroveren maar ging na een mooie serie gevechten toch als derde over de finish. Jammer genoeg bleek hij bij de start van de race even voor de rijder op pole te zijn gekomen, wat hem een straf van drie seconden opleverde. Daardoor viel Van Kalmthout terug naar de vijfde plaats.

rvk colorado 1
De derde heat verliep moeilijker. Bij de start sloeg raceleider Askew direct een gat van een tiental meters. Van Kalmthout kwam in gevecht, waarbij hij en een andere rijder elkaar raakten. De Hoofddorper kwam daardoor even naast de baan en viel terug naar de zesde positie. In de resterende ronden wist hij nog een positie goed te maken, waarmee hij als vijfde over de finish kwam. In de vierde en laatste race voor de finale spinde in de openingsronde een rijder voor Rinus van Kaltmhout in de chicane. Het KNAF-talent probeerde hem te ontwijken, maar hij raakte de gespinde kart toch lichtjes. Een rijder achter hem had het incident waarschijnlijk gemist, want hij reed op volle snelheid op de Tony-kart van Van Kalmthout in, met een fikse schade voor beide als gevolg. Met een verbogen chassis, kapotte achteras en lekke achterband was de race voor Van Kalmthout jammer genoeg over.

rvk colorado 3
Ondanks zijn uitvalbeurt had Van Kalmthout zich voor de finale over 22 ronden gekwalificeerd op een vijfde startplek. Na een prima start klom hij direct naar de vierde positie. In een zeer sterke eerste ronde passeerde hij eerst de Canadees Mazaferro en remde hij de Amerikaan Brooks prachtig uit. Met Brooks in zijn kielzog probeerde Van Kalmthout vervolgens het gat naar raceleider Askew te dichten. Dat leek te lukken, want het tweetal naderde de Amerikaan in rap tempo. Toen die het gevaar zag gooide hij er echter ook nog een schepje boven op en zo kon hij zijn achtervolgers voorblijven. Brooks zette in de laatste ronde de aanval in op de tweede positie, maar Van Kalmthout pareerde uitstekend en bracht zijn kart als tweede over de finish. Daarmee gaf de jonge karter ook zijn coach Henki Waldschmit een mooi cadeau voor zijn 27e verjaardag.

rvk colorado 4
Met dit uitstekende resultaat staat Rinus van Kalmthout nu derde in het klassement van het Rotax US Open. Tijdens de derde en laatste ronde van dit kampioenschap eind oktober heeft Van Kalmthout prima vooruitzicht op een mooie eindklassering. Komend weekend komt Rinus van Kalmthout alweer in actie in het Franse Ostricourt, waar de tweede ronde van de BNL Karting Series op het programma staat.

rvk colorado 5
Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Total, S-P-S Group, Lease Performance, Bandorama en Veurst.