Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout direct snel bij debuut in IAME X30 Super Shifter klasse

rvk zuera 001
Rinus van Kalmthout heeft bij zijn debuut in de X30 Super Shifter klasse van de IAME X30 Euro Series een vierde plaats behaald. Voor de 15-jarige Hoofddorper was het zijn eerste optreden op een schakelkart. Het KNAF Talent First-karttalent toonde opnieuw zijn aanpassingsvermogen door in de kwalificatieheats met een overwinning, een tweede, een derde plaats en drie keer de snelste raceronde, direct uitstekend te scoren. In de pre-finale speelden de banden Van Kalmthout parten, waardoor hij in de finale vanaf plaats vijf moest beginnen. Door een inhaalactie van een concurrent ging al snel de aansluiting met de top drie verloren en finishte Van Kalmthout op totaal versleten banden net buiten het podium op plaats vier. "Op basis van de snelheid had er meer ingezeten, maar ik heb van de eerste race op een schakelkart wel ontzettend veel geleerd", blikte Van Kalmthout op zijn Spaanse wedstrijd terug.

Tekst en foto's: PR

Rinus van Kalmthout maakte eerder dit jaar uiterst succesvol zijn debuut in de Super X30 klasse van de nieuwe IAME X30 Euro Series. Afgelopen weekend wachtte de pas 15-jarige Van Kalmthout echter een geheel nieuwe uitdaging. Omdat de Super X30 klasse in het Spaanse Zuera niet meer op het programma stond, maakte het KNAF Talent First-karttalent zijn opwachting in de X30 Super Shifter klasse, en daarmee zat Van Kalmthout voor het eerst in zijn carrière in een schakelkart. Karts met versnellingen vereisen een andere rijtechniek, maar Van Kalmthout liet opnieuw zien zich razendsnel aan nieuwe situaties te kunnen aanpassen. Op de zeer snelle 175cc OTK-kart, waarmee snelheden worden bereikt van bijna 160 km/u, domineerde Van Kalmthout de vrije trainingen en klokte de beste tijd.

rvk zuera 003
De kwalificatie verliep voor Van Kalmthout iets minder en de jonge Hoofddorper moest daarin genoegen nemen met een derde plaats, tevens zijn startpositie voor de drie kwalificatieheats. De eerste kwalificatieheat leverde voor Van Kalmthout op slechts achtduizendste van een seconde van de winnaar een tweede plaats op. Daarbij zette de Hoofddorper de snelste raceronde op de klokken en was zelfs sneller dan in de kwalificatie. De teleurstelling kwam echter na afloop toen de rijder van RR Racing werd bestraft voor een foutieve start en als derde werd geklasseerd. In de tweede kwalificatieheat kende Van Kalmthout een slechte start en viel terug naar plaats zes. Een prachtige inhaalrace, waarbij hij opnieuw de snelste raceronde op de klokken zette, leverde Van Kalmthout uiteindelijk toch een keurige tweede plaats op. De Hoofddorper had echter het beste voor het laatst bewaard, want in de derde kwalificatieheat pakte de KTF-rijder zijn eerste overwinning in een schakelkart, zette de concurrentie op ruim vier seconden, en pakte voor de derde keer op rij de snelste raceronde.

rvk zuera 005
Door zijn fraaie uitslagen in de kwalificatieheats mocht Van Kalmthout in de pre-finale vanaf poleposition beginnen. Omdat een aantal concurrenten hun banden had gespaard, wist de RR Racing-rijder dat het moeilijk zou worden. Een matige start maakte de uitgangspositie voor Van Kalmthout niet beter en toen vervolgens ook nog de banden begonnen op te spelen, zat er niet meer in dan een vijfde plaats, tevens zijn startplaats voor de finale.

rvk zuera 006
Met een uitstekende start en twee geslaagde inhaalacties lag Van Kalmthout in de finale al snel op plaats drie. Door een aanval van een concurrent werd de KTF-rijder echter op het vuile deel van de baan gedrongen en was niet alleen de gewonnen posities weer kwijt, maar verloor daarmee ook de aansluiting met de top drie. Van Kalmthout wist nog een plaatsje te winnen en legde daarmee in zijn allereerste race op een schakelkart beslag op de vierde positie. "Op basis van de snelheid had er meer ingezeten. Ik heb zelfs de allersnelste ronde van het hele weekend op mijn naam staan. In de pre-finale speelden de banden me parten, terwijl in de finale door die actie de aansluiting met de top drie verloren ging. Zonder slipstream scheelt het op dit circuit bijna 0,3 seconden per ronde en dan lukt het niet meer om een gat dicht te rijden. Daarbij waren de banden, die voor de finale nieuw waren, nota bene een paar ronden voor het eind ook al tot op de draad versleten, dat hielp natuurlijk ook niet. Maar ik heb in mijn eerste raceweekend met schakelkarts heel veel ervaring opgedaan en daar zal ik in de toekomst zeker veel aan hebben", aldus een strijdvaardige Van Kalmthout.
Komend weekend komt Van Kalmthout opnieuw in actie op het Spaanse circuit van Zuera. Dan staat voor de 15-jarige Hoofddorper de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge op het programma. In de tussenstand van dit kampioenschap bezet Van Kalmthout de derde plaats.

rvk zuera 002
Rinus van Kalmthout wordt gesteund door Jumbo Supermarkten, Ford dealer Ardea Auto, Stern, Total, Goedkoopdrank.nl en Lease Performance.
rvk zuera 004

rvk zuera 007
rvk zuera 008