Download de KNAF app

Rinus van Kalmthout debuteert sterk bij senioren Rotax Max Wintercup in Campillos

rvk campillos 9028
Rinus van Kalmthout heeft tijdens zijn debuut bij de Europese Rotax Max senioren zijn visitekaartje kunnen afgeven. Tijdens de Rotax Winter Cup op het Zuid-Spaanse circuit van Campillos reed de Hoofddorpse karter drie sterke heats, die hem een kansrijke positie in de Pré-finale en Finale opleverden. Na in de Finale als zesde te zijn gestart kwam Van Kalmthout na 15 ronden als achtste over de finish. "Ik ben erg blij dat mijn ribblessure voldoende genezen is en ik dit weekend in dit internationale sterke veld in de voorhoede heb kunnen meestrijden. Ik kijk erg uit naar komend seizoen en ga er alles aan doen om samen met Team TKP goede resultaten te scoren."

Tekst: PR
Foto's: Racebox

34 Karters uit 18 landen van over de hele wereld waren naar het Zuid-Spaanse Campillos gekomen voor de Rotax Winter Cup voor senioren. Het Circuito Campillos, op circa een uur rijden van Malaga, is een kartcircuit waarop snelle rondetijden mogelijk zijn. Dat bleek al direct in de kwalificatie. Rinus van Kalmthout reed de vierde tijd, één duizendste van een seconde achter zijn TKP-teamgenoot Richard Verschoor, één honderdste achter de Australiër Pierce Lehane en minder dan één tiende achter de Ierse polesitter Gary Donnelly.

Met zulke kleine verschillen in de rondetijden van de toppers moesten de heats wel spannend worden. Dat maakten de rijders in de top 10 meer dan waar, elke race wisselden de coureurs voortdurend van positie. Rinus van Kalmthout liet zien niet voor niets KNAF Talent First-rijder te zijn, elke heat streed hij in de voorhoede mee. In de eerste heat op zaterdag ging Van Kalmthout als vierde van start. Na één ronde positioneerde Van Kalmthout zich aan het einde van het rechte stuk naast teamgenoot Verschoor en in de snelle bocht passeerde hij hem fraai buitenom. Die derde positie moest hij even later in een heftige strijd opgeven, maar in de laatste fase van de race kwam de 14-jarige karter ijzersterk naar voren om deze race toch als tweede te finishen.

rvk campillos 5986
Met een goed gevoel begon Van Kalmthout aan de tweede race, waarin hij opnieuw als vierde van start ging. Na een goede start en een sterke beginfase pakte Van Kalmthout de tweede positie. Maar de top vier, met Gary Donnelly, Pierce Lehane en teamgenoot Richard Verschoor, was zeer aan elkaar gewaagd en er waren de hele race vele positiewisselingen. Halverwege de race wist Van Kalmthout even de leiding in de race over te nemen, maar die mooie positie kon hij helaas niet vasthouden. In de voorlaatste ronde reed de Hoofddorper op de vierde plek, maar in de allerlaatste ronde wist hij toch nog een positie goed te maken. Verschoor won knap deze race, Van Kalmthout werd derde en reed de snelste rondetijd.

rvk campillos 9737
Ook de derde heat op zaterdag had Van Kalmthout een prima start, hij pakte een positie en lag derde achter Strawberry-rijders Donnelly en Lehane. De top twee nam enige afstand en Van Kalmthout hoopte samen met zijn teamgenoot Verschoor achter zich naar de voorhoede terug te kunnen rijden. Verschoor plaatste echter in ronde 3 onverwachts een uitremactie, waardoor het hele veld achter hen in elkaar schoof en Verschoor terugviel naar de negende en Van Kalmthout zelfs naar de elfde plaats. In de laatste fase van de race kon Van Kalmthout zich nog terugknokken naar de achtste eindpositie, maar het gevoel dat er veel meer in had gezeten als zij hadden samengewerkt bleef hangen.

rvk campillos 9756
Met een tweede, een derde en een achtste positie mocht Van Kalmthout de Pré-finale starten vanaf een mooie tweede startpositie. Opnieuw was de beginfase van de race uitstekend en Van Kalmthout kon zijn tweede plaats vasthouden. Gedurende de race kon hij echter een aantal ronden de juiste snelheid niet vinden, waardoor hij na een aantal gevechten terugviel naar een elfde plek. Een sterke eindfase van de Pré-finale leverde hem toch nog de zesde plaats op. Niet precies de plaats waarop Van Kalmthout op basis van zijn heats op gehoopt had, maar goed genoeg om in de Finale toch nog kans te maken op een podiumplek.

Zoals elke race dit weekend startte Van Kalmthout de Finale vanaf de lastige buitenzijde. Hij behield na de start keurig zijn zesde positie, wist zelfs even de vijfde plaats over te nemen, maar kwam in de finale wat snelheid te kort. Hij verloor terrein en dat kostte hem enkele posities, maar hij wist de schade toch beperkt te houden. Van Kalmthout kwam als achtste over de finish en met dat resultaat kon de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout toch tevreden zijn. "We wilden dit weekend vooral zien of ik met de top van de internationale senioren kon meedoen en dat heeft prima uitgepakt. Mijn voorbereiding was door mijn ribblessure die ik in Amerika heb opgelopen niet optimaal, maar toch heb ik in de voorhoede kunnen meestrijden, dat geeft vertrouwen. Ik ben erg blij met de samenwerking met Team TKP, mijn engineer Dirk Honig, motortuner Jacco van Dijk en mijn begeleider Henki Waldschmit."

rvk campillos itv
De volgende races van Rinus van Kalmthout zijn op Nederlandse bodem. Op het circuit De Landsard rijdt de Hoofddorpse karter over drie weken de finales van de wintercup als voorbereiding op de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max Senioren. Die vinden een week later op hetzelfde circuit nabij Eindhoven plaats op zaterdag 14 en zondag 15 maart.