Download de KNAF app

Richard Verschoor wint openingsronde Duits kampioenschap

Verschoor DKM Wackersdorf 1
Richard Verschoor (14) ontpopte zich dit weekeinde als de revelatie tijdens de openingsronde van het Duits kartkampioenschap DKM. Op het ProKart Raceland versloeg de fabrieksrijder van het Zwitserse RB Racing in beide finales de regerend kampioen. "Geweldig om hier twee keer te winnen. Zeker met het oog op het EK komende week", genoot de karter uit Benschop.

Tekst en foto's: PR

De dubbele zege in de eredivisie van het DKM had voor Richard extra betekenis, omdat dit weekeinde alles op z'n plaats viel na een paar lastige weken. "We waren met z'n allen toe aan een goed resultaat na de domme pech van de laatste weken. En als het dan ook nog twee overwinningen zijn, dan is dat helemaal geweldig!", aldus de rijder uit het KNAF Talent First-programma van de Nederlandse autosport federatie KNAF.

Verschoor DKM Wackersdorf 2
Brutaal aan de leiding
De manier waarop Richard beide zeges in de KF-klasse naar zich toe trok, gaf nog meer reden tot tevredenheid. In de eerste finale balanceerde hij op een opdrogende baan perfect op de grenzen van de grip. Bij de start greep Richard vanaf de derde startplek brutaal de leiding. Bij het pareren van de aanvallen van achteren belandde hij na enkele ronden kort op het vuile gedeelte van de baan. Het minuscule foutje werd direct afgestraft in het sterkste landenkampioenschap van Europa: ineens lag Richard zesde.

Bij het vallen van de vlag was de 14-jarige karter weer waar hij na de eerste bocht verkeerde: aan kop. "Het team van RB Racing had mijn kart perfect geprepareerd. Ook in deze lastige half natte, half droge omstandigheden kon ik er alles mee." Achter Richard eindigde de regerend kampioen van 2014, landgenoot Martijn van Leeuwen, als nummer twee, het brons was voor de Deen Nicolai Kjaergaard.

Kwam de zege in de eerste finale al niet bepaald aanwaaien, voor de overwinning in de tweede finale moest het talent uit Benschop 13 ronden lang vol in de aanval. Na een perfecte kopstart kreeg Richard een harde les bij zijn debuutweekeinde in het DKM; één moment van onoplettendheid kostte hem liefst zes posities. Pas zes ronden voor het einde had Richard zich opgewerkt van de zevende naar de tweede plaats.

Onmogelijk gat gedicht
"In de top 10 rijdt iedereen bijna even hard", legde de rijder het probleem bloot. Vervolgens begon de ultieme uitdaging; de achterstand op regerend kampioen Martijn van Leeuwen dichten. Pas in het allerlaatste rondje remde Richard in de langzaamste bocht van het circuit - een brede haarspeldbocht - een eigenlijk onmogelijk gat van vijf kartlengtes dicht, waardoor hij Martijn van Leeuwen wist te passeren.

De derde plaats ging opnieuw naar Nicolai Kjaergaard uit Denemarken. Door beide zeges gaat Richard Verschoor aan de leiding in de tussenstand van de Deutsche Kart Meisterschaft 2015 in de KF-categorie. Komende week wacht de openingsronde van het CIK-FIA EK in Portugal.

Richard Verschoor wordt dit seizoen gesteund door RB Racing, ONE engines, Verschoor Metaal Techniek en Bystronic, MIR en START autosportmagazine.