Download de KNAF app

Richard Verschoor wint openingsrace FIA Formule 2 bij debuut voor Trident

Richard Verschoor heeft in Bahrein op magistrale wijze de eerste wedstrijd van het FIA Formule 2 kampioenschap op zijn naam geschreven. Het 21-jarige TeamNL-talent startte bij zijn debuut voor Trident vanaf de tweede startplaats, pakte direct de leiding om die ook geen moment meer af te staan. Met zijn zege schonk Verschoor het Italiaanse team de allereerste Formule 2-overwinning uit haar bestaan. In de tweede wedstrijd van het weekend leek Verschoor opnieuw op weg naar punten voor het kampioenschap, toen hij door een te laat remmende concurrent werd geraakt, spinde en naast de baan tot stilstand kwam.

Het dertien ronden en daarmee 26 races tellende FIA Formule 2 kampioenschap trapte dit weekend het nieuwe seizoen af op Bahrain International Circuit. Voor TeamNL-talent Richard Verschoor betekende het zijn eerste wedstrijdmeters voor het Italiaanse Trident, het team waar de 21-jarige Nederlander in zijn tweede Formule 2-seizoen voor uitkomt. Tijdens de eerder deze maand op hetzelfde circuit verreden testdagen had Verschoor aan zijn nieuwe auto kunnen wennen en bleek het niet alleen goed te klikken met zijn engineers, ook de rondetijden waren veelbelovend.

R.Verschoor Bahrein.05

Deze lijn zette zich door in de vrije training en kwalificatie. Na zijn laatste snelle ronde stond Verschoor op de vijfde plaats, maar omdat nog enkele rijders hun tijden in de slotminuten wisten te verbeteren, sloot het TeamNL-talent de kwalificatie af op plaats negen, slechts 0,6 seconden achter de poleposition. “De auto voelde goed en het is een mooie opsteker voor het team. We boeken nog steeds vooruitgang”, keek een tevreden Trident-piloot terug op zijn eerste kwalificatie voor het Italiaanse team.

R.Verschoor Bahrein.04

Omdat de startvolgorde van de eerste race wordt bepaald op basis van de omgekeerde top tien uit de kwalificatie, mocht Verschoor in de openingsrace van het seizoen vanaf plek twee beginnen. Al voor de eerste bocht had Verschoor de leiding te pakken en sloeg al snel een gaatje van iets meer dan een seconde. Toen er vervolgens een gevecht om plek twee ontstond, kon de Trident-coureur niet alleen verder weglopen, maar ook nog eens zijn banden sparen. Helaas ging zijn voorsprong in de 15de ronde door een safetycarsituatie weer teniet. Bij de herstart liep Verschoor echter meteen weer twee seconden weg van zijn achtervolgers waarna zijn zege ook niet meer in gevaar kwam. De Nederlander passeerde dan ook na 23 ronden met een voorsprong van bijna twee seconden als winnaar de finish en schonk daarmee bij zijn eerste optreden voor Trident het Italiaanse team meteen een zege. Het was daarmee zelfs de allereerste Formule 2-overwinning ooit voor Trident.

R.Verschoor Bahrein.02

“Wat een race, ik ben zo trots op het team. Ik kon het nauwelijks geloven toen ik over de finishlijn kwam. Wat een start van het seizoen. Ik was vooraf bang dat de banden het niet zouden houden, maar dat bleek geen probleem te zijn en dat geeft vertrouwen voor de hoofdrace van morgen. Ik wil mijn sponsors en Trident bedanken, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest”, blikte een nagenietende Verschoor op zijn prachtige race en resultaat terug.

R.Verschoor Bahrein.03

In de 32 ronden tellende hoofdrace moest Verschoor vanaf plek negen beginnen. Met een goede start had het TeamNL-talent meteen twee plaatsen winst te pakken. In de daaropvolgende ronden moest de Nederlander enkele plaatsen afstaan aan rijders die op de zachtere rode banden waren gestart. Op een tiende plaats kon Verschoor het tempo goed volgen en lag op plek drie toen hij zelf richting de pits stuurde voor zijn verplichte stop. Als veertiende hervatte Verschoor zijn race en begon op de snellere rode banden vlot terrein goed te maken. Aangeland op plek elf stuitte Verschoor echter op Roy Nissany, die al slingerend en te laat remmend zijn plek verdedigde. Door deze gevaarlijke acties konden enkele achtervolgers aansluiten en toen één van hen te laat remde en Verschoor raakte, spinde de Trident-piloot en moest opgeven. Daarmee zag Verschoor een zeker lijkende tweede puntenfinish in rook opgaan. “Dit was geen racen van Nissany, maar iemand bewust van de baan af rijden zonder rekening te houden met een mogelijke crash. Dit ging echt te ver en was onacceptabel”, aldus een boze Verschoor na de tweede race van het weekend.

R.Verschoor Bahrein.07

Komend weekend staat op Jeddah Corniche Circuit, Saoedi-Arabië, de tweede ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap op het programma.

Foto’s: Dutch Photo Agency