Download de KNAF app

Richard Verschoor schittert met tweede plaats in CIK-FIA Europees Kampioenschap KF

verschoor podium2
Met een fenomenale inhaalrace heeft het 14-jarige Nederlandse karttalent Richard Verschoor in het Zweedse Kristianstad een tweede plaats behaald bij de afsluitende ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF. Door deze podiumfinish eindigde de KNAF Talent First-rijder, nota bene in zijn debuutjaar in deze topklasse van de Europese kartsport, in de eindstand van het kampioenschap op een meer dan uitstekende derde plaats. "De finale ging echt super goed, maar eigenlijk ben ik nog blijer met de derde plaats in het kampioenschap", blikte het dolgelukkige jonge karttalent terug.

Na zijn vierde plaats bij de tweede wedstrijd van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF reisde Richard Verschoor vol vertrouwen richting de afsluitende ronde van deze prestigieuze titelstrijd in het Zweedse Kristianstad. En terecht zoals al snel bleek, want het voor het Zwitserse RB Racing uitkomende 14-karige karttalent uit Benschop zat er vanaf de eerste trainingen meteen goed bij. "Bij het testen ging het meteen al vrij goed en naarmate de vrije trainingen vorderden, ging het ook steeds sneller. In de kwalificatie was ik echter opeens alle grip kwijt, dus dat viel een beetje tegen. Wellicht kwam dat omdat de kwalificatie op een later tijdstip verreden werd en de baan daardoor kouder was", keek de KNAF Talent First-rijder op de trainingen terug. Met een negende plaats in het uit 47 Europese topkarters bestaande veld hield Verschoor de schade nog redelijk beperkt.

verschoor 4
In de vier kwalificatieheats was de snelheid weer helemaal terug en liet Verschoor, zowel op een droge baan als in de regen, fraaie staaltjes racen zien. Vanaf de vierde respectievelijk derde startplaats knokte de jonge karter zich naar voren en pakte één overwinning en passeerde drie keer als tweede de finishlijn. "Die heats gingen super goed", was dan ook de nuchtere constatering van de RB Racing-fabrieksrijder. Door deze uitslagen mocht Verschoor in de prefinale, waarvan de uitslag bepalend is voor de startopstelling van de finale, vanaf de tweede startpositie beginnen.

verschoor 2
De prefinale verliep echter niet zoals gehoopt. "De start ging nog wel, maar bij de eerste bocht kwam ik in het gedrang en lag ineens zesde, waarna meteen nog twee rijders me wisten te passeren. Vervolgens begon het ook nog eens te regenen, wat het allemaal niet makkelijker maakte", keek Verschoor op de prefinale terug. Met een zevende plaats, tevens dus zijn startpositie voor de finale, wist Verschoor dat er werk aan de winkel was.

verschoor 1
Direct na de start van de finale leek een topklassering echter ver weg. Verschoor kwam namelijk pas als elfde uit de eerste ronde terug. Daarna volgde een ongekend sterke inhaalrace. Het 14-jarige karttalent toverde een serie supersnelle ronden op het asfalt, passeerde de ene na de andere tegenstander en legde na 25 ronden racen op de limiet, beslag op een uiterst sterke tweede plaats. "In de eerste bocht moest ik hard remmen om niet tegen mijn voorligger aan te rijden. Een hele groep dook in het gat en opeens lag ik buiten de top tien. Net toen ik er een paar had ingehaald, werd ik nog een keer aangereden en kon ik weer opnieuw beginnen. Vervolgens ging het steeds sneller, super goed eigenlijk, en heb ik denk ik geen fout gemaakt. Een tweede plaats had ik na de prefinale en de eerste ronde van de finale absoluut niet meer verwacht." Door deze topklassering steeg Verschoor naar de derde plaats in de eindstand van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF, een niet vaak vertoonde prestatie voor een debutant in deze topklasse van de Europese kartsport. "Eigenlijk ben ik daar ook nog wel blijer mee dan met de tweede plaats in de race", klonk het uit de mond van het dik tevreden 14-jarige karttalent.

Ook Mats van den Brand, de coach van Verschoor en zelf een KNAF Talent First-rallytalent, had genoten van het optreden van zijn pupil. "Vooral die finale was ongelofelijk goed, maar ook een derde plaats in de eindstand, echt ongekend."

Richard Verschoor wordt dit seizoen gesteund door RB Racing, ONE engines, Verschoor Metaal Techniek en Bystronic, MIR en START autosportmagazine.

verschoor podium1