Download de KNAF app

Richard Verschoor behoudt leiding in Duits kampioenschap

DKM2 verschoor 2
Karter Richard Verschoor lijkt een patent te hebben op sterke finales. In Genk boog de KNAF Talent First-coureur uit Benschop in de halve finale een 12e startpositie om in een podiumfinish. De grote finale tijdens de tweede ronde van het Duitse kartkampioenschap bracht een prachtige tweede plaats, waardoor de 14-jarige fabriekscoureur van RB Racing de leiding behoudt in het ADAC DKM.

Tekst en foto's: PR

Het sterke Duitse kartkampioenschap maakte voor de tweede ronde een uitstapje naar het buitenland. Op de technische baan in het Belgische Genk verdedigde Richard Verschoor zijn leidende positie in de KF-categorie. Een missie met hindernissen, want op zaterdag brachten de heats niet het gewenste resultaat met een 8e en een 10e plaats. "De snelheid was wel goed, maar het viel allemaal net niet op z'n plek", analyseerde de talentvolle karter.

Twee wielen door gras
De rekensom na de heats bracht de coureur van het Zwitserse RB Racing een 12e startpositie voor de halve finale. Niet bepaald de beste uitgangspositie voor een topresultaat. In de race bewees Richard het tegendeel. In die eerste finale legde hij de basis met een superstart: al na een paar bochten lag Richard zesde. "Ik dook in elk mini-gaatje en ging ook een keer met twee wielen door het gras om erlangs te komen." Na een klein foutje moest de snelle tiener kortstondig een plaatsje prijsgeven, om vervolgens ronde na ronde concurrenten te passeren. Verhit was het gevecht met de gelouterde Italiaan Felice Tiene, met z'n 24 jaar liefst 10 jaar ouder dan Richard. "In de heats had hij al geprobeerd me af te bluffen. Nu was ik er in één ronde langs. Ik ben er gewoon voor gegaan." De opmars vanaf de twaalfde plaats eindigde op de laatste trede van het podium: derde. "Wat een lekkere race. Mats (Van den Brand, monteur, red.) en Mariano (De Faveri, data-analist van RB Racing, red.) hebben zaterdagavond de afstelling van mijn kart aangepast en nu stuurde m'n Exprit zo geweldig", genoot de jonge liefhebber hardop van de race over 19 ronden.

DKM2 verschoor 1
De grote finale stond in het teken van een pittig duel met landgenoot en achtervolger in de kampioensstand Martijn van Leeuwen. In de openingsfase kwam Martijn van Leeuwen kortstondig langszij, maar al snel wist Richard de rollen weer om te draaien. Ook een alles-of-niets-actie kreeg het KNAF-talent niet uit z'n ritme. "Nadat ik Martijn definitief voorbij was, werd het eigenlijk een beetje saaie race. De leider was inmiddels te ver weggelopen", vertelde Richard na zijn tweede plaats.

Had beter gekund
Omdat de winnaar van de halve finale en de finale, de Duitser Hannes Janker, niet meerijdt voor het kampioenschap, hield Richard veel punten over aan de finaledag op Genk. "Over vandaag ben ik echt wel tevreden. Mijn rijden had over het hele weekeinde gezien wel beter gekund. In de heats heb ik teveel punten laten liggen. Maar goed: ik sta nog eerste, al komt Martijn wel dichterbij. Mijn voorsprong is drie punten." Komend weekeinde wacht Richard Verschoor de tweede ronde van het Europese kampioenschap, verreden in Grantham, Groot-Brittannië.

Richard Verschoor wordt dit seizoen gesteund door RB Racing, ONE engines, Verschoor Metaal Techniek en Bystronic, MIR en START autosportmagazine.