Download de KNAF app

Priscilla Speelman niet succesvol bij VW Motorsport test

Ook dit jaar mocht Priscilla Speelman namens de KNAF en de Women Motor Sport Commission (WMC) deelnemen aan de jaarlijkse testdag van Volkswagen Motorsport in Oschersleben. Samen met 10 andere meisjes stonden rijtests met een Volkswagen Polo en een Volkswagen Scirocco op het programma. Mede door het slechte weer kon donderdag niet het gehele programma worden afgewerkt en daarom besloot de jury dat vier van de elf meisjes ook vrijdag 11 november nog in actie mochten komen. De overige 7 vielen dus helaas af en onder hen ook Priscilla Speelman.

De WMC, onder voorzitterschap van Michèle Mouton, heeft vorig jaar een project opgestart om vrouwelijke talenten te scouten en een kans te geven zich verder te ontwikkelen in de autosport. Namens de KNAF heeft voormalig Nederlands toerwagenkampioene Henny Hemmes zitting in de WMC. En net als vorig jaar vaardigde de KNAF de in de SuperKarts succesvolle Priscilla Speelman af naar de test van Volkswagen Motorsport op het circuit van Oschersleben. Priscilla, die twee weken geleden de titel in de International SuperKarts Series behaalde op het TT circuit van Assen, werd op Oschersleben begeleid door de zeer ervaren coureur Cor Euser. Priscilla Speelman, studente Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft, is al enkele jaren met succes actief in de razendsnelle SuperKarts en ambieert een carrière in de autosport.

Priscilla was zelf niet tevreden over haar optreden: "'s Ochtends in de Polo ging het nog wel redelijk, maar 's middags kon ik mijn draai niet vinden in de Scirocco. Het was heel slecht weer en ik kreeg gewoon geen 100% controle over de auto op de gladde baan. Ik weet zelf niet waarom het niet liep zoals ik had verwacht," vertelde ze later. "Maar het is toch weer een goede ervaring geweest en ik ga me de komende maanden beraden over mijn volgende seizoen, want ik zou heel graag de overstap naar de auto's maken."

De selectietest van VW Motorsport biedt jonge vrouwelijke talenten de kans zicht te kwalificeren voor deelname aan de VW Scirocco R Cup in 2012. De door de WMC voorgedragen kandidaten (11 meisjes uit 9 landen), streden om een plek in de VW Scirocco R Cup en een geldbedrag van 50.000 euro om deelname aan deze competitieve serie (10 races) mogelijk te maken. Bij Volkswagen Motorsport is Kris Nissen verantwoordelijk; hij zegt over dit programma: "Het steunen van jong veelbelovend talent staat bij Volkswagen Motorsport hoog in het vaandel; en vrouwelijke coureurs zouden niet uitgesloten moeten zijn van deelname. Daarom zijn wij blij dat wij het initiatief van de FIA kunnen steunen. De VW Scirocco R Cup is een uitstekende leerschool voor talentvolle toerwagen coureurs."

De volgende 11 meisjes namen deel aan de test in Oschersleben:

 • Mikaela Ahlin Kottulinsky, 18, Zweden
 • Andrea Bate, 22, Zuid-Afrika
 • Sarah Bovy, 22, België
 • Andrina Gugger, 20, Zwitserland
 • Vittoria Piria, 17, Italië
 • Louise Richardson, 18, United Kingdom
 • Priscilla Speelman, 22, Nederland
 • Kristina Vorndran, 17, USA
 • Christina Nielsen, 19, Denemarken
 • Michelle Gatting, 17, Denemarken
 • Sarah Moore, 17, United Kingdom