Download de KNAF app

Prachtige tweede plaats voor Richard Verschoor in FIA F2 op oranje Circuit Zandvoort

Richard Verschoor heeft op een met Nederlandse fans volgepakt Circuit Zandvoort een prachtige tweede plaats behaald in de hoofdrace van het FIA Formule 2 kampioenschap. Het 21-jarige TeamNL-talent startte de hectisch verlopen wedstrijd vanaf plek vier en lag nagenoeg de gehele race op podiumkoers, om uiteindelijk als tweede de finish te passeren. Een dag eerder had de voor het Italiaanse Trident uitkomende Nederlander met een zevende plaats in de sprintrace ook al punten voor het kampioenschap binnengehaald. Door zijn fraaie tweede plaats en de vele enthousiaste reacties van de duizenden fans werd de FIA F2-ronde in eigen land voor Verschoor er daarmee eentje om niet snel te vergeten.

Was de vorige ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap met de wedstrijden op Spa-Francorchamps voor Richard Verschoor al dicht bij huis, ronde twaalf van de titelstrijd op Circuit Zandvoort was pas echt een thuisrace voor het 21-jarige TeamNL-talent. Van enig thuisvoordeel was voor wat betreft baankennis echter geen sprake. Voor Verschoor was het al meer dan vijf jaar geleden dat hij op het duinencircuit, en dan ook nog in de oude lay-out, in actie kwam. Een ander voordeel had de Nederlander echter zeker wel, want op de volgepakte tribunes maakten de oranje uitgedoste fans er een waar feest van, waarbij ze niet alleen Max Verstappen, maar ook Verschoor fanatiek steunden en toejuichten. “Wat een geweldig gezicht en wat een sfeer. Ongekend om dit te mogen meemaken”, was zelfs Verschoor toch wel een beetje onder de indruk. Het TeamNL-talent was ook regelmatig op de stand van de KNAF in de Dutch GP Fanzone te vinden om daar aan de onaflatende stroom fans handtekeningen uit te delen en samen met de supporters op de foto te gaan.

R.Verschoor Zvrt.02

De kwalificatie was voor Verschoor meteen een mooie opsteker. Op het juiste moment, net voor een code rood, zette de Trident-piloot een snelle tijd op de klokken die hem op een meer dan uitstekende vierde plaats bracht. Door de omgekeerde top tien voor de spintrace moest Verschoor daarin vanaf de zevende startpositie vertrekken. “Het zal vanaf die positie best moeilijk worden. Inhalen is hier gewoon erg lastig, dus met name de start wordt heel belangrijk”, aldus Verschoor.

R.Verschoor Zvrt.05

En een goede start had Verschoor zeker want ondanks het nodige gedrang wist het TeamNL-talent een plaatsje te pakken en lag daarmee zesde. Daarna zat de Nederlander in een treintje van rijders dat elkaar wel kon volgen, maar inhalen was een ander verhaal. Verschoor bleef de hele race op minder dan een seconde van zijn voorligger, deed toen deze een foutje maakte nog een poging om een plek te winnen, maar leek op een zesde plaats te gaan finishen. Kort voor het einde bracht de safetycar het veld echter weer bij elkaar. Bij de herstart en nog één ronde te gaan kon de rijder achter hem maximaal gebruik maken van de slipstream van de Trident-piloot. Verschoor deed nog wel een poging om de aanval af te slaan, maar op zijn bijna versleten banden had de Nederlander geen verweer en passeerde zo als zevende de finish. “Het was een solide race en de snelheid was goed, dus ik kijk uit naar de hoofdrace van morgen”, aldus Verschoor over de wedstrijd die hem toch weer twee punten voor het kampioenschap opleverde.

R.Verschoor Zvrt.04

In de hoofdrace mocht Verschoor dan wel van zijn in de kwalificatie verdiende vierde startpositie vertrekken. Op de ook op zondagochtend al door in oranje en rood-wit-blauw gehulde fans omzoomde baan werd het een hectische race met meerdere safetycarperioden en zelfs een code rood. Gestart op de zachte banden behield Verschoor zijn vierde plaats. Toen de rijders voor hem hun stop maakten om over te schakelen naar de hardere banden, lag de Nederlander zelfs even eerste om meteen zelf zijn verplichte pitstop te maken. Na een uitstekende stop kwam Verschoor als negende de baan weer op, waarna meteen een safetycarsituatie volgde. Bij de herstart wachtte de leider erg lang waardoor het veld in elkaar schoof en Verschoor bij het op het gas gaan zijn voorganger, Jack Doohan, raakte, die daarop van de baan schoot. De Trident-piloot kon ondanks een beschadigde neus zijn weg vervolgen. Toen uiteindelijk ook de laatste rijders hun verplichte stop maakten, schoof Verschoor door naar de tweede plaats, de positie die het TeamNL-talent ook probleemloos tot de finish wist te behouden.

R.Verschoor Zvrt.03

Verschoor genoot weliswaar van de toejuichingen van het publiek en de podiumceremonie, maar was toch niet te uitbundig. "Bij de herstart was het als een elastiek, iedereen ging op het gas en toen weer in de remmen. Ik kon er denk ik niet veel aan doen. Ik remde zo hard dat al mijn wielen blokkeerden, ook al spijt het me voor Jack die ik raakte en daardoor van de baan schoot”, reageerde Verschoor, die vreesde als schuldige van de crash te worden gezien en daarmee een penalty dacht te krijgen. Na het bestuderen van alle beelden deelde de wedstrijdleiding de zienswijze van de Nederlander dat hij de aanvaring eigenlijk niet had kunnen voorkomen, waardoor de tweede plaats voor Verschoor dus behouden bleef. “Geweldig, wat een superresultaat en dat juist hier voor het oog van al die fans. Hier ben ik echt heel blij mee.”

R.Verschoor Zvrt.06

Het FIA Formule 2 kampioenschap gaat volgende week alweer verder met de dertiende ronde op het Italiaanse circuit van Monza, een thuisrace voor Trident, het team van Verschoor.

R.Verschoor Zvrt.07

Foto’s: Dutch Photo Agency