Download de KNAF app

Podium voor Robert de Haan in eindstand FIA Karting Academy Trophy

Met een zesde plaats bij de derde en afsluitende ronde van de FIA Karting Academy Trophy in het Italiaanse Lonato is Robert de Haan in de eindstand van dit kampioenschap voor karttalenten van 12 tot 14 jaar als derde geëindigd. Het 13-jarige Nederlandse karttalent mocht zich gezien het verloop van de titelstrijd echter wel de morele winnaar noemen. Op de Italiaanse baan werd ook gestreden om de FIA Karting International Cup KZ2. TeamNL-rijder Kas Haverkort kende in Lonato weinig geluk en moest zelfs voortijdig de strijd staken.

Het Italiaanse Lonato was dit jaar strijdtoneel van de derde en afsluitende ronde van de FIA Karting Academy Trophy, een competitie waarin karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen. Nadat Robert de Haan de eerste ronde in Duitsland volledig had gedomineerd en ook de tweede wedstrijd in Sarno op zijn naam had geschreven, leek de titel het nu 13-jarige Nederlandse karttalent niet te kunnen ontgaan. Omdat er echter een monteur op een niet toegestane plaats aan de kart had gezeten, werd De Haan in Sarno gediskwalificeerd. Daarmee waren de titelkansen voor de Nederlander nagenoeg verkeken. Reglementair telt namelijk het slechtste resultaat van de drie wedstrijden niet mee, maar omdat een diskwalificatie niet als schrapresultaat kan worden gerekend, en De Haan in Duitsland maximaal had gescoord, zouden zijn in Lonato verdiende punten zijn eindtotaal niet verhogen. Hoe sterk de jonge Nederlander in de eerste race had gescoord, mocht wel blijken uit het feit dat De Haan na twee races toch nog het kampioenschap leidde.

Hoewel De Haan dus met gemengde gevoelens richting Italië reisde, was hem er alles aan gelegen om te laten zien dat hij en niemand anders op de baan de snelste rijder was en daarmee de morele winnaar van de FIA Karting Academy Trophy editie 2019. In de kwalificatie zette de 13-jarige rijder uit Eerbeek in het 46 deelnemers tellende veld de vijfde tijd op de klokken, goed voor een derde startpositie in de drie kwalificatieheats die de startopstelling voor de finale moesten bepalen. De Haan had bij de vrije trainingen al gemerkt dat hij ten opzichte van enkele concurrenten duidelijk acceleratievermogen en topsnelheid tekort kwam, en tot het uiterste moest gaan om voorin mee te blijven draaien. Desondanks schoof De Haan in de eerste twee heats direct na de start door naar plek twee om deze positie tot de finish vast te houden. De derde kwalificatieheat leverde een vierde plaats op waardoor De Haan de finale vanaf plek drie moest beginnen. Opnieuw stootte De Haan direct na de start door naar plek twee, maar raakte vervolgens bij een aanrijding betrokken. Met een kromme stuurstang moest hij zijn weg vervolgen en in plaats van aanvallen was opeens verdedigen het devies. Uiteindelijk moest de Nederlander toch nog enkele posities prijsgeven waardoor hij als zesde werd afgevlagd. Ondanks dat De Haan zijn in de kwalificatieheats en finale verdiende 18 punten dus niet kreeg bijgeschreven, en zijn totaal bleef staan op 45 punten, eindigde het jonge karttalent op slechts één punt van de tweede positie als derde in het kampioenschap. Zonder de diskwalificatie in Sarno zou de Nederlander de titel met een ruime voorsprong voor zich hebben opgeëist en daarmee was hij gezien de in de drie wedstrijden getoonde snelheid in ieder geval de morele winnaar.

In Lonato werd ook de uit één wedstrijd bestaande FIA Karting International Super Cup KZ2 verreden. Onder de maar liefst 122 deelnemers ook Kas Haverkort. De 15-jarige TeamNL-rijder kende echter een zeer ongelukkig weekend. In de vrije trainingen wist Haverkort zich nog wel bij de top vijf van zijn serie te plaatsen, dit ondanks het feit dat hij pas voor het eerst op een Tony Kart in de KZ2-klasse op Lonato reed. In de kwalificatie werkte de gekozen afstelling van zijn kart echter niet, bleef hij steken op plek 77 en was daarmee veroordeeld tot een 22ste startplek in de zes te verrijden kwalificatieheats. In de eerste heat moest Haverkort na een aanrijding al snel de strijd staken om vervolgens in de tweede heat als 18de de finish te passeren. De tegenslag was daarmee echter niet voorbij want in heat drie kreeg Haverkort na een paar ronden technische problemen waardoor hij de pits moest opzoeken. Met een finaleplaats ver buiten bereik besloot de door griep geplaagde Nederlander daarna de strijd te staken.

Foto: FM Images