Download de KNAF app

Podium voor KTF-karttalent Richard Verschoor en top tien voor KTF-karttalent Martijn van Leeuwen in CIK-FIA Europees Kampioenschap KF

kristianstad podium
KNAF Talent First-karttalent Richard Verschoor heeft bij de derde wedstrijd van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF een prachtige tweede plaats behaald. Door deze score eindigde de 14-jarige Nederlander in zijn debuutjaar in deze topklasse van de Europese kartsport op een meer dan uitstekende derde positie. Tijdens de in het Zweedse Kristianstad verreden wedstrijd eindigde KTF-karttalent Martijn van Leeuwen na een weekend met diverse inhaalraces, in de finale op een fraaie negende plaats en sloot daarmee de titelstrijd in de KF-klasse als tiende af.

De derde en laatste wedstrijd van het CIK-FIA Europees Kampioenschap KF werd verreden in het Zweedse Kristianstad. Na zijn uitstekende vierde plaats bij de vorige wedstrijd in Engeland, zat KNAF Talent First-karttalent Richard Verschoor er in de kwalificatie met een negende positie in het uit 47 Europese toprijders bestaande veld meteen goed bij. In de vier kwalificatieheats toonde het pas 14-jarige Nederlandse karttalent opnieuw zijn kwaliteiten door zowel op een droge baan, als in de regen, uitstekend te presteren en één overwinning en drie tweede plaatsen te scoren. De voor het Zwitserse RB Racing uitkomende Verschoor mocht daarmee in de prefinale, waarvan de uitslag bepalend is voor de startopstelling van de finale, vanaf de tweede startpositie beginnen. Een mindere start wierp het KTF-talent echter terug naar plaats negen, waarna hij als zevende de finish passeerde, tevens zijn startplaats voor de finale. Daarin kwam Verschoor bij de start in het gedrang en viel terug naar plaats elf. Een topklassering leek daarmee ver weg. Verschoor begon echter aan een onnavolgbare opmars, passeerde de ene na de andere tegenstander en legde na 25 ronden beslag op plaats twee. Door deze prachtige klassering klom Verschoor, nota bene debutant in deze topklasse van de Europese kartsport, op naar de derde plaats in de eindstand van het prestigieuze CIK-FIA Europees Kampioenschap KF. "Na de problemen in de eerste ronde had ik dit resultaat niet meer verwacht. Maar het ging daarna super goed. Met de derde plaats in de eindstand ben ik misschien nog wel blijer dan met het podium in de race", aldus een breed lachende Verschoor.

kristianstad nederlanders
Martijn van Leeuwen kwam in de kwalificatie slechts 0,6 seconden op de poleposition tekort, maar in het uiterst competitieve veld bleef hij daarmee steken op plaats 24. De 16-jarige KNAF Talent First-rijder toonde in de kwalificatieheats echter zijn veerkracht door met constant rijden en keurige inhaalacties vanaf de tiende startplaats beslag te leggen op respectievelijk een 9de, 4de ,8ste en 6de positie. Daarmee verdiende Van Leeuwen een twaalfde startplaats in de prefinale. Daarin ging de voor CRG Keijzer Racing uitkomende karter verder met zijn opmars en was aangeland op een zevende plaats, toen hij in aanraking kwam met een spinnende concurrent en uiteindelijk als 14de werd geklasseerd. Vanaf deze moeilijke positie reed het KTF-talent vervolgens ook weer een sterke finale, wist zich met constant snelle tijden opnieuw naar voren te werken en passeerde als negende de finish. Van Leeuwen keek met gemende gevoelens op het Zweedse weekend terug. "In het begin misten we wat snelheid, terwijl ik in de kwalificatie ook zelf een paar foutjes maakte. Daarna was het terugvechten. In de prefinale ging dat, tot die aanrijding, uitstekend. In de finale was de snelheid goed, maar moet je van te ver terugkomen om nog richting een top vijf te gaan", blikte de KTF-rijder terug. In de eindstand van het kampioenschap legde Van Leeuwen beslag op plaats tien.

KNAF Talent First-bondscoach voor de karting Marco du Pau had met veel plezier naar de races van de twee KTF-talenten gekeken. "Geweldig wat Richard hier weer heeft laten zien. Het was jammer van de start in de finale, maar daarna was hij de snelste rijder van het veld. Zelfs bij inhaalacties verloor hij geen snelheid, grandioos, een hele mooie race. In je eerste jaar in de KF-klasse derde worden in het kampioenschap is uitzonderlijk knap. Martijn had ook de snelheid, maar moest door de mindere kwalificatie van ver terugkomen. Hij bleef net iets te lang op plekken hangen, waardoor een nog hogere klassering niet meer mogelijk was. Maar ook hij heeft zondermeer goed gepresteerd."