Download de KNAF app

Podium voor Glenn van Berlo en Tijmen van der Helm in Spaans Formule 4 kampioenschap

De twee TeamNL-rijders Glenn van Berlo en Tijmen van der Helm hebben tijdens de vierde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap op Circuit Ricardo Tormo een mooie podiumpositie gescoord. Op het nabij Valencia gelegen circuit pakte de 17-jarige Van Berlo in de derde wedstrijd een fraaie tweede plaats nadat de MP Motorsport-piloot eerder al een sterke inhaalrace beloond zag met een vijfde positie. De 15-jarige Van der Helm mocht met een derde plaats in de tweede wedstrijd op het podium plaatsnemen, terwijl de MP Motorsport-rijder in de andere wedstrijden twee keer een keurige vierde plaats uit het vuur sleepte.

Voordat het Spaans Formule 4 kampioenschap aan een tot half september durende zomerpauze begint, stond dit weekend op het bij Valencia gelegen Circuit Ricardo Tormo ronde vier van de titelstrijd op het programma. Voor de 15-jarige Tijmen van der Helm (Den Hoorn) en de 17-jarige Glenn van Berlo (Veghel), allebei uitkomend onder de vlag van TeamNL voor MP Motorsport, een mooie kans om in de drie wedstrijden nog flink wat punten aan hun tot nu toe gescoorde totaal toe te voegen.

vBerlo Tormo.005

Vooral Van Berlo had de juiste afstelling voor het Spaanse circuit al snel gevonden want de MP Motorsport-rijder zette in de eerste kwalificatie een fraaie tweede tijd op de klokken om in de tweede kwalificatie die de startopstelling voor race drie moest bepalen zelfs de poleposition voor zich op te eisen. Van der Helm had bij eerdere tests zijn snelheid op het Spaanse circuit getoond, maar klokte in de eerste kwalificatie een vijfde tijd, gevolgd door een voor hem tegenvallende negende positie in kwalificatie twee.

vdHelm Tormo.002

Dat de snelheid er bij Van der Helm toch goed in zat bleek al in race één waar de TeamNL-rijder in het zestien auto’s tellende veld een keurige vierde plaats scoorde. In race twee moest Van der Helm van de vijfde startplaats vertrekken, rukte op naar plaats drie en wist die podiumpositie ondanks de fel aandringende concurrentie tot en met de finish te verdedigen. In de afsluitende derde wedstrijd reed de als negende gestarte Van der Helm een fraaie inhaalrace die hem een vierde plaats en dus weer de nodige punten voor het kampioenschap opleverde.

vdHelm Tormo.003

Door een in de vorige wedstrijd opgelopen penalty moest Van Berlo ondanks zijn tweede kwalificatietijd in de eerste race van de twaalfde positie vertrekken. Een sterke inhaalrace bracht de MP Motorsport-piloot uiteindelijk op een vijfde plaats aan de finish. In race twee mocht Van Berlo wel vanaf de tweede startplaats vertrekken om vervolgens meteen de leiding te nemen. Helaas was dit van korte duur want in de derde ronde moest de onfortuinlijke Van Berlo zijn auto met een kapotte aandrijfas in de berm parkeren. De 17-jarige TeamNL-rijder kreeg in de derde wedstrijd wel de beloning voor zijn het hele weekend getoonde snelheid. Vanaf poleposition gestart bleef Van Berlo de hele wedstrijd in het spoor van de leider om na 16 ronden op een fraaie tweede plaats te worden afgevlagd.

vBerlo Tormo.007

“De snelheid was het hele weekend heel goed. Bij tests hebben we hard gewerkt aan de afstelling van de auto en om de kwalificatiesnelheid te verbeteren. Dat betaalde zich goed uit. Met deze snelheid was het jammer dat ik juist dit weekend in race één die tien plaatsen straf moest inlossen. Inhalen is hier best moeilijk, maar met een paar risicovolle acties kwam ik toch tot plek vijf. Race twee had ik gezien het tempo kunnen winnen en dan is het heel zuur dat je in leidende positie uitvalt. Bij race drie kon ik het tempo van de leider goed volgen en liepen we ver weg van het veld, maar inhalen was er helaas niet bij. Met de stap die we hebben gemaakt in snelheid ben ik zeer tevreden, maar er had daardoor dit weekend meer ingezeten, waarbij die uitvalbeurt natuurlijk een domper is”, aldus Van Berlo.

vdHelm Tormo.004

Van der Helm over zijn weekend op Circuit Ricardo Tormo: “Met testen waren we hier heel snel, maar dat kwam er dit weekend opeens niet meer uit. We hebben nog van alles geprobeerd, maar de motor kwam net iets tekort. Gezien die omstandigheid hebben we denk ik het maximale eruit gehaald. In race twee moest ik mijn derde positie flink verdedigen. In race drie kon ik vanaf de negende plek mooi naar voren rijden en toch nog als vierde finishen. De kans bestaat dat ik een plaatsje omhoog schuif, want de uitslagen zijn nog niet definitief.”

vBerlo Tormo.001

vdHelm Tormo.001

Foto's: Dutch Photo Agency