Download de KNAF app

Podium voor Glenn van Berlo en Tijmen van der Helm bij Spaans Formule 4-debuut

TeamNL-rijders Glenn van Berlo en Tijmen van der Helm hebben bij hun debuut in het Spaans Formule 4 kampioenschap meteen podiumposities veroverd. De 17-jarige Van Berlo pakte in Navarra in de eerste wedstrijd een derde plaats terwijl de 15-jarige Van der Helm na race drie op de derde podiumpositie mocht plaatsnemen. Daarmee scoorden de twee Nederlandse talenten bij hun debuut meteen kostbare punten voor het kampioenschap.

Na een uiterst succesvolle kartcarrière maken de 15-jarige Tijmen van der Helm (Den Hoorn) en de 17-jarige Glenn van Berlo (Veghel) dit jaar de overstap naar de autorensport. Op basis van hun eerdere prestaties en toekomstperspectief is het talentvolle tweetal opgenomen in het KNAF Talent First-programma en komt onder de vlag van TeamNL voor MP Motorsport uit in het Spaans Formule 4 kampioenschap. De Formule 4 is de opstapklasse voor jong formulewagentalent en met drie wedstrijden per weekend is de Spaanse titelstrijd de uitgelezen kans om veel rijervaring op te doen. Daarbij mag dit kampioenschap zich met rijders uit negen verschillende landen in een stijgende internationale belangstelling verheugen.

gvberlo navarra 04

Dit weekend stond op het Spaanse circuit van Navarra de eerste van zeven ronden van het kampioenschap op het programma. De eerste kwalificatie verliep uiterst rommelig waardoor er nauwelijks tijd over bleef om een goede rondetijd op de klokken te zetten. Van Berlo slaagde daar met een vijfde tijd nog redelijk goed in, maar Van der Helm bleef steken op plaats negen. Het MP Motorsport-tweetal wist echter in de wedstrijd twee plaatsen goed te maken waardoor Van Berlo in zijn allereerste Formule 4-race met een derde plaats meteen op het podium eindigde, terwijl Van der Helm als zevende de finish passeerde.

tvdhelm navarra 02

Ook in de tweede wedstrijd deed Van Berlo van zich spreken want vrijwel direct na de start wist de als negende vertrokken TeamNL-rijder op te rukken naar plek drie, een positie die de jonge Nederlander tot de finish wist vast te houden. Door een incident rond een rode-vlag-situatie kregen op twee na alle rijders een tijdstraf opgelegd waardoor Van Berlo uiteindelijk als vijfde werd geklasseerd. Van der Helm wist vanaf een tiende startplek ook de nodige posities te winnen en passeerde als zesde de finish om uiteindelijk als achtste te worden geklasseerd.

tvdhelm navarra 01

In de derde en afsluitende wedstrijd van het weekend maakten Van Berlo en Van der Helm vanaf de tiende respectievelijk elfde plaats een uitstekende start en kwamen na de eerste ronde als vierde en zesde door. Bij de herstart vanachter de safetycar remde de rijder op poleposition plotseling en veroorzaakte daarmee een flinke crash. Een van de slachtoffers was Van Berlo die met schade moest opgeven. Beter verging het Van der Helm die wist op te rukken naar de derde positie en daarmee in zijn eerste weekend ook meteen een podiumpositie veiligstelde. Omdat de winnaar tevens de veroorzaker van de startcrash was, zal deze rijder wellicht nog uit de uitslag worden geschrapt en promoveert Van der Helm zelfs naar de tweede positie. De beslissing hierover is echter uitgesteld tot de volgende race van het kampioenschap.

gvberlo navarra 02

Van Berlo was uiteraard zeer te spreken over zijn eerste podiumpositie. “Alles was natuurlijk helemaal nieuw voor mij. Ik heb dit weekend meteen al van alles meegemaakt en daarmee ook heel veel geleerd. En met een podium bij mijn debuut ben ik heel blij. Jammer dat er een streep ging door het podium in race twee. Mijn starts waren iedere keer heel goed en mede daardoor kon ik veel plaatsen winnen.”

tvdhelm navarra 03

Ook Van der Helm kon met een tevreden gevoel op zijn eerste Spaanse weekend terugkijken. “De kwalificaties hadden beter gekund, maar in de races kon ik goed naar voren komen. In de eerste race zat ik te lang vast op de achtste plek, anders was ik ook daar nog wel hoger geëindigd. Bij de startcrash in race drie kon ik net op tijd uitwijken. Het doel voor het eerste weekend was om punten te pakken en met een podium erbij is dat zeker goed gelukt.”

tvdhelm navarra 04

gvberlo navarra 03

Foto's: Dutch Photo Agency